Last news in Fakti

16 Юли, 2022 12:55 1 257 0

Последната снимка на поета Михай Еминеску е предложена на търг на Артмарк

  • михай еминеску-
  • румъния-
  • колекция-
  • фотографии

Впечатляваща колекция от фотографии ще бъде предложена на търг следващия вторник от Артмарк

Последната снимка на поета Михай Еминеску е предложена на търг на Артмарк - 1
Снимка: Аджерпрес

Впечатляваща колекция от фотографии ще бъде предложена на търг следващия вторник от Артмарк (Artmark), предаде специално за БТА агенция Аджерпрес.

Последната снимка на националния поет (на Румъния), една от четирите известни и сертифицирани фотографии на Михай Еминеску, направена от фотографа Жан Биелиг през 1887 г., ще бъде изложена за продажба. До този момент известните снимки на поета са направени, когато той е на 20 години - през 1869 г. в Прага; девет години по-късно - когато е на 29 години, втора снимка е изрязана от групова снимка на литературния кръг "Юнимя", а другата е направена във фотографско ателие в Яш през 1884 г. Експонатът, който ще бъде изложен на търг, е последният от серията от четири снимки и е направен, когато поетът е на 37 години. Началната цена на снимката ще бъде 800 евро.

Друг уникален експонат е снимка на кралица Мария, която е изобразена заедно с дъщеря си - принцеса Мариоара. Снимката е направена през 1907 г. в Котрочени и носи холографския подпис на кралицата, а рамката на фотографията е украсена в необранковянски стил. Началната ѝ цена е 500 евро.

Емил Чоран е заснет на две ретро снимки - една, направена от Луи Моние през 1977 г. в Париж, и заедно с Еуджен Йонеску и Мирча Елиаде на площад "Фюрстенберг", близо до музея "Еужен Делакроа".

Друга ретро снимка запечатва едно от любимите занимания на Николае Чаушеску - лова. Тя е обявена за продажба с начална цена 50 евро. На нея Чаушеску е показан по време на лов, заедно с Джордже Маковеску и други висши служители, през зимата на 1970 г. Експонатът е от колекцията на бившия външен министър Джордже Маковеску.

Заедно със старите снимки на търга са изложени и съвременни фотографии, на които са заснети личности като художника Андрей Кадере, живописеца Корнелиу Баба, тенисиста Илие Настасе, певеца Джон Ленън, актьорите Стивън Сийгъл, Дженифър Анистън и Деми Мур.

Търгът включва и три снимки, обявени за продажба с благотворителна цел. Те са дело на фотографа Дан Дину - "Рис", "Планински петел" и "Планините Фъгъраш", и са с начална цена от 300 евро всяка. Средствата, събрани от продажбата на трите снимки, ще бъдат насочени към Асоциацията "Дива Румъния", за да продължи проектът за фотография и документален филм, посветен на природата, който е и най-големият филм за флората и фауната на Румъния.

Редки книги, исторически документи и стари карти също ще бъдат предложени на търг по време на събитието във вторник.

Изключителен документ е Програмата на групата на либералите, подкрепяща правителството на Йон Братиану - първото либерално правителство в историята на Румъния. Колекционерският експонат, чиято начална цена е 500 евро, е придружен от протокола за избор на комитета и носи подписите на членовете, сред които Димитрие Йон Гика, Александру Кандиану-Попеску, Ем. Филипидис, и дата - 26 юли 1876 г.

Допълнение са изключителните снимки и луксозен библиофилски екземпляр, подписан от Александър Дюма - син, един от най-ценените френски драматурзи. "Дениз" е написана в Париж през 1885 г. и е с начална цена 500 евро. Екземпляр номер 20 от луксозното издание от само 40 екземпляра, отпечатани на японска хартия, носи посвещението и саморъчния подпис на автора.

Фотографиите, редките книги и историческите документи са изложени до вторник в двореца Чесиану-Раковица.

Източник: БТА / агенция Аджерпрес


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА