Last news in Fakti

21 Август, 2022 11:52 1 958 14

Световноизвестният режисьор Андрей Кончаловски снима сериал за Октомврийската революция

  • андрей кончаловски-
  • режисьор-
  • сериал-
  • октомврийската революция-
  • рожден ден

В края на август трябва да приключи кастингът за актьори, а снимките са насрочени за есента, като се очаква те да продължат около година

Световноизвестният режисьор Андрей Кончаловски снима сериал за Октомврийската революция - 1
Снимка: БГНЕС

Световноизвестният режисьор Андрей Кончаловски, който вчера навърши 85 години, е започнал работа по телевизионен сериал за събитията около Октомврийската революция. В края на август трябва да приключи кастингът за актьори, а снимките са насрочени за есента, като се очаква те да продължат около година. Това съобщи БТА, позовавайки се на агенция ТАСС.

Режисьорът, сценарист и продуцент Андрей Кончаловски, двукратен носител на голямата награда "Сребърен лъв" от кинофестивала във Венеция, разказва пред руската информационна агенция, че се отнася спокойно към годишнината си и не я възприема като "повод за нещо глобално". Обикновено на този ден със съпругата си Юлия се среща с близки приятели, без пищни тържества.

Кончаловски планира да работи и в театъра. През пролетта се състоя негова премиера в Московския градски театър, където той постави "Укротяване на опърничавата" по Уилям Шекспир. Както преди време направи трилогия по Чехов, сега смята да постави и трилогия по Шекспир – комедия, трагедия и фентъзи. Следващото заглавие, с което има намерение да се заеме, е "Макбет". Заради снимките на сериала работата по театралната продукция обаче е отложена за края на 2023 г.

За 85-годишнината на кинематографиста най-добрите филми на Кончаловски ще бъдат излъчени по руски телевизионни канали. Ретроспектива на най-известните филми на режисьора ще има и в кината в цяла Русия до 31 декември. В нея са включени заглавия от "Първият учител" (1965) до "Скъпи другари!" (2020). В Москва, Санкт Петербург, Калининград, Новосибирск и Екатеринбург пък се провежда ретроспектива на автора от дванадесет избрани негови филма.

Андрей Кончаловски е син на писателя и поет Сергей Михалков, брат е на режисьора Никита Михалков. След успеха на екранния му епос "Сибириада" на Международния кинофестивал в Кан през 1979 г., той емигрира в САЩ, а през 90-те се завръща в родината си. Кончаловски е сред малцината руски режисьори, известни в цял свят: работи в „Мосфилм“ и в Холивуд, прави театрални и оперни спектакли в различи страни, пише сценарии и книги, снима за телевизията.

Сред известните филми на Кончаловски са "Романс за влюбени", "Историята на Ася Клячина, която обичаше, но не се омъжи", удостоен с наградата на Международната асоциация на филмовите критици на Берлинале през 1988 г. и с две награди "Ника", "Дворянско гнездо", „Сибириада“, "Влакът беглец", "Танго и Кеш", "Вуйчо Ваньо", "Домът на глупците", „Лъвът през зимата“, "Одисей", "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин", "Рай", "Грях" и др.

През вече 85-годишния си живот Андрей Кончаловски е написал 34 сценария (вкл. за „Андрей Рубльов“ на Тарковски), режисирал е 27 филма, поставил е три пиеси и пет опери, публикувал е шест книги и повече от 100 публицистични статии.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изключителен

    7 5 Отговор
    Творец
    Малцина са на неговото ниво в целия свят

    Коментиран от #13, #14

  • 2 Адам Хилтън

    6 1 Отговор
    Нашите кога пак ще направят исторически филм за самото историческо събитие или личност, а не латинска сапунка, или "модерно-български" пишман екшън където герои от преди 100 години се държат като съвременни тийнейджъри или мутроподобни примати?
  • 3 Поредния

    4 7 Отговор
    Поредния руски наркоман дето не знае коя година е

    Коментиран от #11

  • 4 еврокултуртрегер

    5 0 Отговор
    Ама тоя нали е руснак? Що не го забранят?
  • 5 Знаещ

    3 6 Отговор
    Този сериал за октомврийската революция го гледахме 50 години. Айде няма нужда повече. А руснаците ако искат да си го гледат до пълно затъпяване. То нищо смислено последните 30 години от тях не сме видели.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Справедливия

    7 6 Отговор
    Тоя скоро ще направи и за Путин, нещо като "Човек от народа"! Помните ли тази небивалица, създадена за Живков? "Лошо, Седларов, лошо!"
  • 8 Наблюдател

    3 6 Отговор
    Може да вземе психопата Путин да изиграе Ленин.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кинаджията

    2 0 Отговор
    Специално за Танго и Кеш твърди, че до половината е негов. В едно интервю твърди, че му е омръзнало да се съобразява с прищевките на Сталоун.,,.Идвам една сутрин-казва той и виждам Сталоун започнал сам да променя сценария, извън това, че постоянно се намесваше в работата ми и казваше кое как да бъде, е, бях дотам. Филмът го завърши друг режисьор. Ако сте гледали филма ясно личи докъде съм бил аз и Откъде го е започнал другия.
  • 11 ценител

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Поредния":

    колко мъка има по този свят!
    нали, гусин, седларов?
  • 12 Гошо

    1 1 Отговор
    Скоро гледах последния му филм за събитията в Новочерсаск с жена му в
    главната роля пълен соц реализъм! толкова безумно нещо не бях гледал отдавна! А тоя е същия като брат си и като баща си да не се забравя че баща му е автор на текста на руския сегашен химн и бивш съветски по поръчение на Сталин!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тор6399

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Изключителен":

    Чакаш да ти дадат твоите 4000 ли? скоро няма да има!