Last news in Fakti

29 Август, 2022 16:15 983 0

Представят операта "Ромео и Жулиета" на Царевец

  • опера-
  • ромео и жулиета-
  • царевец-
  • сцена на вековете

Спектакълът е част от програмата на тазгодишния Летен оперен сезон "Сцена на вековете"

Представят операта "Ромео и Жулиета" на Царевец - 1
Снимка: Facebook

Варненската опера за първи път представя операта „Ромео и Жулиета“ на Царевец, част от Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“, съобщиха организаторите от община Велико Търново. На 29 август Варненската опера за първи път ще представи на крепостта "Царевец" във Велико Търново операта „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно. Спектакълът с начален час 21:00 е част от програмата на тазгодишния Летен оперен сезон „Сцена на вековете“, съобщи БТА.

„Ромео и Жулиета“ на Гуно е нарицателна за френския романтизъм с неговата чувственост, финес и вокална грация, рядък пример за опера, в която музиката превъзхожда драматургията с красотата на мелодиите и изящната оркестрация. Тя е последното непреходно художествено достижение на композитора и жъне истински триумф на премиерата в Париж на 27 април 1867 г. Към класиката на френския романтизъм се придържа и постановъчният екип на Варненската опера в своя първи спектакъл на „Ромео и Жулиета“ – диригент-постановчикът Светослав Борисов и режисьорката Урсула Хорнер от Австрия, която работи в състава на Националната опера и балет на Република Северна Македония.

„Шекспировата "Ромео и Жулиета" често се свежда до любовна история. Но това е и разказ за две семейства, които дори след смъртта на децата си, не осъзнават безумието на враждата помежду си. Когато след любовната нощ: „Беше славеят, не чучулигата!“ светлината нежно влиза през прозореца, нейните лъчи не могат да се разделят. Те са едно цяло, което стопля и озарява всичко около нас. Ние живеем заедно на една земя, в една вселена и осъзнаването на този факт всъщност е целта на нашето съществуване”, подчертава режисьорката Урсула Хорнер.

В ролята на Жулиета на Царевец ще се превъплъти талантливата великотърновска оперна певица Мария Павлова. Солистката на Варненската опера е родена във Велико Търново. През миналото лято публиката в родния ѝ град горещо я аплодира на фестивала „Сцена на вековете“ в ролята ѝ на Памина от "Вълшебната флейта”, припомниха организаторите.

Образът на Ромео ще пресъздаде венецуелският тенор Рейналдо Дроз – възпитаник на майсторските класове на Райна Кабаванска с впечатляваща кариера у нас и в чужбина. Останалите партии ще изпълнят: Лоренцо – Евгений Станимиров; Меркуцио – Иво Йорданов; Стефано – Лилия Илиева; Граф Капулети – Венцеслав Анастасов; Тибалт – Борис Луков; Гертруда – Михаела Берова; Херцогът на Верона – Гео Чобанов; Граф Парис – Велин Михайлов; Грегорио – Петьо Петров; Бенволио – Христо Ганевски; Жан – Лъчезар Александров.

Танго операта „Мария от Буенос Айрес“ от Астор Пиацола е следващото заглавие от „Сцена на вековете“, което на 10 септември ще постави и финала на музикалния сезон на Царевец. Още две събития от съпътстващата фестивална програма предстоят в Летния театър на Старата столица – концерт „Една нощ в операта с музиката на QUEEN“ с участието на Славин Славчев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, Михаил Шишков-син, Вера Гиргинова-сопрано, хор и оркестър на Държавната опера - Пловдив (11 септември); и танцовият спектакъл „Скритият дар“ на Virginia Ballet на 17 септември.

Летният оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023. Изданието тази година е под патронажа на Министерството на културата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА