Last news in Fakti

30 Август, 2022 07:54 8 879 2

Почина актрисата Лина Ковачева

  • лина ковачева

Повече от половин век – 57 години, нейният творчески път неизменно е свързан с Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“

Почина актрисата Лина Ковачева - една от основателките на великотърновския театър, съобщиха от културната институция.

Повече от половин век – 57 години, нейният творчески път неизменно е свързан с Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Без нейния глас, без нейното сценично обаяние и актьорско майсторство не само театърът, но и Велико Търново нямаше да са същите, се посочва в съобщението.

Лина Ковачева е родена на 7 август 1935 г. в смолянското село Гела. Своя творчески път започва като стажант-актриса в Родопския драматичен театър в Смолян през 1955 г. Първата ѝ роля е на Вела в пиесата на Антон Страшимиров „Вампир“. След това две години работи в кюстендилския театър, а през 1959 г. е назначена във Велико Търново, където изгрява с ролята на Чанита в оперетата „Целувката на Чанита“ на Милютин. Следват роля след роля, спектакъл след спектакъл със запомнящи се сценични превъплъщения и забележителна интензивност на работа, като в някои сезони примата участва в 360 представления. Последните ѝ участия на великотърновска сцена са в спектаклите „Българи от старо време“, „Графиня Марица“ и „Царицата на чардаша“.

През 1968 г. Лина Ковачева завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство“ в класа на проф. д-р Кръстю Мирски, след което продължава да работи в театъра в старата столица като драматична и оперетна актриса. В творческата си биография Лина Ковачева има десетки драматични роли и ярки образи, които великотърновската сцена още помни. В цифри статистиката изглежда внушително – 61 години творческа дейност, от които 57 години във великотърновския театър, както и над 10 000 представления по сцените на България.

Лина Ковачева е еталон за професионализъм и всеотдайност. През сърцето, душата и нейния творческия талант са пресъздадени най-добрите образи на оперетата и драмата. През годините тя си е партнирала с някои от най-големите имена на българския театър и оперета. Сред тях са Елена Стефанова, Константин Кисимов, Станка Пенчева, Никола Конов, Димитър Панов, Константин Димчев, Спас Венков, Видин Даскалов, Минко Босев, Лиляна Кисьова… Работила е с десетки режисьори, сред които Недялко Ковачев, Вили Цанков, Спас Венков, Маргарита Тихинова, Димитър Стоянов, Видин Даскалов, Арон Аронов и много други.

Лина Ковачева е лауреат на много награди за актьорските си постижения. Тя е носител на орден „Св. св. Кирил и Методий – втора степен“ и на наградата „Златен век“ на Министерството на културата, присъдена ѝ за цялостно творчество и принос в развитието на националната култура. Актрисата е почетен гражданин на Велико Търново и носител на наградата „Велико Търново“, лауреат на „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци, приза „1300 години България“ и др. Ръководството и екипът на МДТ „Константин Кисимов“ изказват искрени съболезнования на семейството, близките и колегите на голямата актриса.

Поклонението ще се състои днес, на 30 август, от 11:00 ч. в Централно фоайе на Музикално-драматичен театър „К. Кисимов“ и от 13:00 ч. в Ритуалната зала на Гробищен парк - гр. Велико Търново.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    19 0 Отговор
    Мир на прага й! Талантите ни си отиват лека-полека и няма кой да ги замени. 😢
  • 2 Дани

    4 1 Отговор
    Да накрая от българите ще останат живи само коня принц уйлями леля кейт и хари и меган маркъл, нали живеят в България и четем всеки ден за тях и на какво миришат, а за Лина не бях и чувала до днес!