Last news in Fakti

13 Септември, 2022 10:31 1 265 0

С 40 изложби почитат 50-ата годишнина от смъртта на Пикасо

  • изложби-
  • пикасо-
  • пабло пикасо-
  • годишнина

Изложбите ще се проведат по целия свят

С 40 изложби почитат 50-ата годишнина от смъртта на Пикасо - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От музея Прадо през Метрополитън в Ню Йорк до Центъра Помпиду - 42 изложби се организират по света по повод 50-ата годишнина от смъртта на Пабло Пикасо в "безпрецедентна мобилизация" за "най-известния творец на съвременното изкуство" според Мадрид и Париж, съобщи АФП.

Подготвяната от 18 месеца "Година на Пикасо" от Франция и Испания мобилизира "38 водещи институции в Европа и САЩ", съобщи на пресконференция испанският министър на културата Микел Исета и даде старт на честванията в центъра "Кралица София" в Мадрид, предава БТА.

Изложбите ще покажат всички лица на испанския художник, роден през 1881 г. в Малага, Южна Испания и починал през 1973 г. в Мужен, Франция. Те ще бъдат придружени от конференции и дискусии за твореца и произведенията му, добави френската министърка на културата Рима Абдул Малак.

Честванията започват на 23 септември в Мадрид с изложбата "Пабло Пикасо и дематериализирането на скулптурата" и приключват през април 2024 г. в Пти Пале в Париж с ретроспективна изложба.

Основните събития в памет на испанския художник, описан от френската министърка като "най-известния и емблематичен артист на съвременното изкуство", ще се състоят в Испания, Франция и САЩ, както и в Германия, Швейцария, Румъния и Белгия.

Сред ангажираните културни институции са Музеят на изкуството Метрополитън в Ню Йорк, Прадо в Мадрид, музеят Гугенхайм в Билбао, Център Помпиду в Париж, фондация Байелер в Базел и музеите на Пикасо в Барселона и Париж.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА