Last news in Fakti

9 Юли, 2013 22:55 2 939 0

Малкият принц събра деца в риск в Широка лъка

  • деца-
  • фестивал-
  • широка лъка-
  • артисти-
  • лятна театрална академия

Единадесета лятна театрална академия за деца в риск се провежда в родопското с. Широка Лъка до 14 юли.

Организатори са Фондация за култура “Ден Гри”, а партньори Домът за деца “Катя Ванчева” и Основно училище “Н. Й. Вапцаров” - Широка Лъка, както и Университет за изкуства - Утрехт, Холандия.
 
Театралната академия за деца в риск тази година включва работен процес чрез изкуство и творчески ателиета по танци, музика, маски, кукли, йога и бойни изкуства с участието на деца в неравностойно положение от 4 дома и социални центрове за ромски общности в страната ( Ш. Лъка, Хасково, Пловдив, Девин), две основни училища (с.Широка Лъка и град Панагюрище) и 30 млади артисти  и студенти по изпълнителски и визуални изкуства от Холандия, България, Германия и Кения.


 
Академията представя пред децата темата за приказния свят на Малкия принц и звездните светове на Галактиката, събуждайки въображението им. Традиционно проектът ще завърши на 13 юли 2013 г. с Детски приказен фестивал, който ще се проведе в двора на училището на откритата сцена, създадена от деца и артисти.

Програмата на Детския приказен фестивал – от 9 до 13 юли - включва поредица от детски представления, карнавални шествия и игри. Очакват се над 150 деца да пристигнат от домове и училища в страната (Смолян, Пловдив, Гоце Делчев, Панагюрище). Денят на фестивала ще превърне селото в празнична театрална сцена, която ще се изпълни с детски представления, приказна феерия, танци и хора.

Цялата програма и финалното представление се супервизира от режисьора Елена Панайотова, която преди 11 години инициира първия проект за артисти в региона на с. Широка Лъка. Оттогава тя е вдъхновител на всяко поредно издание с активното участие на стотици деца в риск – дългосрочна инициатива, която протича под нейно пряко ръководство.
 
Лятна театрална академия за деца в риск – с. Широка Лъка, е ежегоден проект, стартирал през 2003 г. Уникалността на проекта е в това, че набляга върху ценностите в изкуството като мост за общуване и чрез артистични подходи обслужва необходимостта от интеграция и идентичност, както и стимулира междуличностна и междуетническа толерантност, съчетана с динамична работа в екип, креативност и любопитство към различието.

Основната цел на проекта е с помощта на изразните средства на театъра (слово, музика, танц, изобразително изкуство) да се провокира и освободи присъщият на всяко дете естествен ентусиазъм към изкуствата и да се допринесе за личностното развитие, изграждането на трайни социални умения, възпитанието в толерантност, креативност и дисциплина, разпознаване на добро и красиво в ценностния модел за света и мястото на човека в него. По този начин значително се увеличават индиректно на шансовете на децата за реинтеграция в обществото и успех в живота. Тази година Образователният модел на проекта е оценен от Агенцията за закрила на децата в Пловдив. През 2008 г. те се обръщат към организаторите с покана моделът да се репликира и в други домове в региона. 
 
Уъркшоп фестивалът “Театър и образование” в рамките на Академията предлага творчески ателиета за обучение на преподаватели в артистичните методи на програмата “Артисти за деца”. Програмата „Артисти за деца“ е международна инициатива на Фондация “Ден Гри” и се реализира паралелно в България и Кения под ръководството на известния театрален режисьор Елена Панайотова. 

Фестивалът включва “Ритъм лаборатория”, “Направи ми танц”, “Игри с кукли”, “Игри с маски” – ателиета се водят от утвърдени специалисти: Тома Бранкованов - музикант, Вероника Петрова - хореограф, Илия Деведжиев - куклен актьор и радиоводещ, Соня Евалд - театрален педагог от Холандия. Те са отворени за студенти по изпълнителски и визуални изкуства, както и за социални работници и педагози. Проектът е подкрепен от Министерство на културата, дирекция Театър.
 
Програмата „Младежко изкуство” и ателие „Мултимедийна творческа работилница” включва тийнейджъри от три дома в страната (Смолян, Пловдив и Гоце Делчев), които минават през обучение за работа с керамика (с ръководител Маргарита Петрова, актриса и художнк), фотоистории (Мария Ангелова, фотограф), мултимедийна лаборатория водена от испанеца Карлос Отеро, който от години се занимава с експериментална музика и видео, като същевременно e и един от най-добрите фламенко танцьори в Европа, участник в  много танцови постановки и пърформанси в Лондон. Негови асистенти ще бъдат Стела Кръстева от Made in Sofia и Светослав Николов от Движение „Четвъртък”.  Представяне на програмата предстои с мултимедиен концерт на 11 юли от 21.00 часа на площада в стария център на град Смолян. Проектът има пълната подкрепа на община Смолян.       
 
 
АРТИСТИ ЗА ДЕЦА – КЕНИЯ
 
През 2011 година моделът на ЛТА за деца в риск беше реализиран в град Кисуму в Кения, с което се даде началото на международната програма „Артисти за деца“, в която до момeнта са обучени 25 местни артисти и са включени 300 деца от 6 домове в Кисуму. Традиционната  Театрална академия за деца в риск – Кисуму, се реализира през декември. А през август /тази година на 4 август/ предстои Детски приказен фестивал, представящ проекти на местни артисти за работа с деца от институции, който е част от ежегодния Фестивал на мира в Кисуму.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА