Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 19:42 3 968 31

Анжел Вагенщайн навърши 100 г.

  • анжел вагенщайн-
  • юбилей-
  • 100 г.

Неговият вековен юбилей беше отбелязан с книги и филм в рамките на кинолитературния фестивал "Синелибри"

Анжел Вагенщайн - писател, сценарист и общественик, вчера навърши достолепната възраст от 100 години. Неговият вековен юбилей беше отбелязан с книги и филм в рамките на кинолитературния фестивал "Синелибри" - създаден и организиран от внучката на Джеки, кръстената на него Жаклин (Джаки) Вагенщайн.

"Един век Джеки! Творец от световна величина, огромен талант, непримирим дух с непоклатими хуманни позиции, мъдър, благороден, свободолюбив, с нестихващо вдъхновение и до днес, преминал през възвишени и трагични житейски и исторически моменти, запазил чувството си за хумор, неустоимия си чар и несломимия си характер. Както той казва "да станеш на 100 не е геройство", но всичко друго в живота му е. Едва ли повечето от нас биха имали много възможности да се докоснат до такова "чудо" през неговото приживе", написа тя във Фейсбук.

Официалното честване беше вчера от 18 часа в Дома на киното, където бе прожектиран "Звезди". Филмът от 1959 г. по сценарий на Вагенщайн и под режисурата на Конрад Волф печели Голямата награда на журито на фестивала в Кан. "Това със сигурност е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос. Величието му е в това, че е лишен от всякаква пропаганда", пише за копродукцията между България и ГДР френската критика. Изящната любовна драма за еврейско момиче и нацистки офицер, разгърната на смразяващия фон на Холокоста, беше прожектирана в обновено дигитализирано копие, като това бе единствената възможност да се види на голям екран, припомнят организаторите на празничната вечер. Въпреки че юбилярят не присъства в Дома на киното, там бе излъчено негово видеообръщение към гостите.

Представиха и новото издание на двата знакови романа на Анжел Вагенщайн "Петокнижие Исааково" и "Сбогом, Шанхай". По случай юбилея издателство "Колибри" пусна преди дни и специално илюстровано издание на "Съновидение за св. Борис I".

В програмата на фестивала "Синелибри" са още два филма по негови сценарии - "Гоя, или тежкият път на познанието" и "Звезди в косите, сълзи в очите".

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Като ученик се включва в РМС и антифашистката съпротива, а през 1944 г. е осъден на смърт по Закона за защита на държавата, но бомбардировките на затвора и смяната на политическия режим водят до щастливото му избавление. По-късно завършва кинодраматургия в Москва. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Създал е сценариите за 52 игрални, документални и анимационни филма, заснети в девет страни. Сред тях са „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“, „След края на света“. През 90-те години се отдава на литературата и публикува романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, преведени на шест езика. Носител на редица български и чуждестранни отличия - орден „Стара планина“, държавна награда „Паисий Хилендарски“, офицер на френските ордени „За заслуги“ и „За литература и изкуство“, Германската национална награда за изкуство I ст., Годишната литературна награда на парижката Сорбона, Европейската награда за литература „Жан Моне“. В навечерието на 100-годишния си юбилей бележитият писател и киносценарист беше удостоен и със Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    33 15 Отговор
    ЧЕСТИТО ДРУГАРЮ.....ЖИВ И ЗДРАВ ДА СИ.....
  • 3 Софиянец

    67 23 Отговор
    Червена гнида, щеше да копае ако не беше светлия комунизъм

    Коментиран от #6

  • 4 Човек с голямо Ч

    22 61 Отговор
    Само гнида,може да нарече гнида такъв светът ум,спасил се по чудо от чудовищният Холокост! Поклон ,жив и здрав да е!
  • 5 Наблюдател

    74 9 Отговор
    Евреите комунисти нямат възраст. Ние плащаме

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 АНТИФАШИСТ

    25 25 Отговор
    Анжел Вагенщайн е е антифашист патриот подпалва кожусите 5000 броя за, Вермахта шити от предателите от България!

    Коментиран от #13

  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    16 33 Отговор
    Честит 100 годишен юбилей! Да си жив и здрав! Ето един достоен
    легендарен българин! Няма да забравя, как разказваше за саботажа срещу наша фабрика, която е произвеждала зимни дрехи от овча кожа, за да бъдат изпратени на хитлеровите войници през ВСВ.
  • 9 Aлфа Bълкът

    24 6 Отговор
    Ахахахахахахаха Вагенщайн. 😭😭😭 Бруталноооо😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂.
  • 10 Aлфа Bълкът

    57 16 Отговор
    Анжил Вагенщайн, демек Ачо Вагината! 😭😭😭

    Коментиран от #27

  • 11 Сталин

    75 15 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Ами тоя еврейски паразит как няма да живее до 100 ,той не е работил и един ден през живота си и никога не е ставал в 6 сутринта ,освен да хване самолета за поредната почивка някъде по света
  • 12 Сталин

    27 9 Отговор
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология

    Коментиран от #17, #19

  • 13 Значи, неумний

    23 11 Отговор

    До коментар #7 от "АНТИФАШИСТ":

    Шивачите, които са си изкарвали надниците с въпросните кожухчета са били предатели? Имаш нужда от лекар...

    Коментиран от #25, #26

  • 14 Значи

    73 7 Отговор
    Към Вагенщайн съм загубил всякакво доверие и уважение. Още преди 33 години. Когато на митинг на СДС вдигаше двата пръста, а след 2 седмици на сборище на бесепето, виреше кривия си палец....

    Коментиран от #20

  • 15 пепи

    14 50 Отговор
    Не мога да повярвам, че по такъв светъл повод може да се избълват толкова скудоумия и да се излее толкова злост. Защо си причиняваме всичко това?
  • 16 иван

    10 27 Отговор
    Честито!
  • 17 Aлфа Bълкът

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    Кажи им на тия дето ти сложели минуси да гледат видеото - Докладът на Фред Лойхтер.

    Коментиран от #21

  • 18 Сталин

    55 8 Отговор
    Две баби софиянки си говорят и едната казва на другата.
    - Абе да знаеш един балкон се е откъртил,паднал и утрепал един човек
    -Ей тия пусти балкони няма човек къде да мине от тях,е кого е утрепал
    -А един евреин
    - Ей тия пусти евреи няма къде един балкон да падне от тях
  • 19 авраам

    23 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    е то отдавна стана ясно,че това е тотална лъжа, но много пари отмъкнаха по тоя повод
  • 20 хаим

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Значи":

    ами, евреин
  • 21 Сталин

    59 5 Отговор

    До коментар #17 от "Aлфа Bълкът":

    С те самите евреи казват че холокоста е бизнес , навремето измъкнаха милиарди от Германия,някои евреи получиха милиони марки обезщетения ,като никога не са били в Германия,камо ли в " концлагери"
  • 22 Анонимен

    27 10 Отговор
    Светла му памет!
  • 23 Роза

    15 46 Отговор
    Не ме интересува какъв е произхода му.За мен Вагенщайн е талантлив режисьор,автор на много шедьоври в киното.Обаче като политик не го уважавам,защото си менеше убежденията и партиите поради лични интереси.
  • 24 ХАРОН

    11 33 Отговор
    Поздрава е "Честит юбилей"! Господа евнуси, ако можехте да оцените творчеството на юбиляра щяхте да мълчите като бебешки дупенца в памперс! А дали е червен с еврейски корени? Е било интересно по времето на третия райх в нази- дружинките. А те, същите финишираха щастливо и за пример.
  • 25 АНТИФАШИСТ

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Значи, неумний":

    Всеки който е замесен ще носи отговорност правете си сметка времето ви изтича!
  • 26 Еййййй бок.лук

    16 4 Отговор

    До коментар #13 от "Значи, неумний":

    запалил е нощес фабриката в София.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Никола Гешев

    40 5 Отговор
    Валери Петров и Анжел Еагенщайн. Какво ли са правели по време на масовото убийство, наречено "народен съд"? Май същото и по време на т.н " кръгла маса" от времето на преврата, проведен от руското ГРУ през 1989 г. и наречен Демокрация.

    Коментиран от #29

  • 29 Сталин

    49 5 Отговор

    До коментар #28 от "Никола Гешев":

    Какво друго може да са правили евреите ,винаги едно и също-предатели,предавали са българите патриоти на еврейското Гестапо
  • 30 Не сте чели как лицето Вагещайн

    36 1 Отговор
    оплю България в Израел, защото тя не успяла да спаси и македонските евреи. Всички другари забравят, че Македония се е намирала изцяло под германска юрисдикция, българската администрация е била подчинена на германската. Неблагодарник и мерз....авец е другаря ви Вагенщайн !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.