Last news in Fakti

22 Юли, 2013 12:20 2 591 0

Реставрацията на античната вила "Армира" върви по график

  • реставрацията-
  • античната-
  • вила-
  • армира-
  • график

Проектът на Община Ивайловград е на стойност 1 771 594,68 лв. и е финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013

По график се изпълняват всички строително-ремонтни дейности по проект „Антична вила „Армира“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез ЕФРР и Националния бюджет на Република България. Завършена е подготовката за вертикална планировка, направена е външната каменна зидария. Извършва се монтиране на дограмата и термопанелите. Всички подготвителни дейности от страна на реставраторите са приключени и екипът започва работа на терен.

Общата стойност на проекта е 1 771 594,68 лв., а неговата реализация е продължение на водената от Община Ивайловград политика на дългосрочно планиране. Успешното изпълнение на проекта ще развие конкурентоспособността на природните и културно-историческите атракции и свързаната с тях инфраструктура на територията на общината, които ще допринесат за превръщането на района в предпочитана туристическа дестинация.

Вила „Армира“ е уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите със световна значимост. Нейната планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки (над 400 кв.м и почти 3000 мраморни фрагмента), я превръщат в най-богатия разкрит по нашите земи частен дворец, от началото на хилядолетието. Тя е построена  през втората половина на I в. сл. Хр. от виден тракийски аристократ, като център на голямо поземлено владение в долината на р. Армира. На площ от 3 600 кв. м, сред красива градина, се е издигала внушителна двуетажна жилищна сграда с панорамна тераса, вътрешен и външни басейни и значителен брой различни помещения. Вилата е единствената, в която са открити всички известни разновидности на свастиката, древен санскритски символ на щастието и късмета. „Армира“ просъществува до IV в. сл.Хр., когато е опожарена след битката при Хандрианопол (дн. Одрин, Турция).

С разнообразието и качеството на мраморната си украса, вила „Армира“ и до днес  остава единственият подобен паметник в пределите на някогашните римски провинции на Балканите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА