Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 16:03 17 143 1

„Молитва за дявола“ доказва, че ужасите за екзорсизъм са изпята песен (ТРЕЙЛЪР)

  • кино-
  • молитва за дявола

Темата е дъвкана вече толкова пъти, че всеки следващ филм се превръща в ксерокопие на предходните

„Молитва за дявола“ доказва, че ужасите за екзорсизъм са изпята песен (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Forum Film

„Молитва за дявола“ - какво готино име само, а? Маркетинг отделът трябва да получи награда за това, защото заглавието ще дебютира на голям екран точно в уикенда на Хелоуин, когато киноманите ще са зажаднели за нещо ново на големия екран. Жалко обаче, че филмът не предлага нищо, с което да изпъкне над останалите сигурно около 1000 свои предшественици.

И без да ви казвам нещо конкретно по сюжета, сигурно се досещате, че става дума за екзорсизъм от млади свещеници и монахини, докато Ватикана стои някъде встрани и само издава заповеди, като Big Brother от изповедалнята. Ако трябва все пак да бъда малко по-конкретен, ще ви кажа, че в главната роля влиза младата сестра Ан, която иска да се превърне в една от първите монахини-екзорсисти. Тя е в нещо като университет за целта, където има късмет да попадне на преподаватели с напредничаво мислене, както и да звучи това за религията. Випускът на Ан получава за задача да изцери едно 10-годишно момиченце, което е обладано от демон, който разкъсва не само него, но и почти всички наоколо. Младшата сестра се оказва единственият шанс на това дете, за да оцелее и да я изцери от нежелания гост в душата.

Даниел Стам очевидно е огромен почитател на религиозния ужас, защото това е поредният му опит да предложи своя версия на без съмнение любимия си филм - „Заклинателят“ (бел. ред.: През 1973 г. The Exorcist е преведен по този начин). Роденият в Германия режисьор обаче изглежда обладан на свой ред от манията да копира, вместо да създаде нещо свое. В моите очи изкуството трябва да бъде точно това - проява на личния талант и креативност на автора. Работата на Стам тук е много под средното ниво, макар да се вижда, че има някои идеи, които просто биха паснали далеч по-добре на някой слашър или джъмпскер ужас, отколкото тук.

„Молитва за дявола“ доказва, че ужасите за екзорсизъм са изпята песен (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Forum Film

Главната роля е поверена на Жаклин Байърс, която съм готов да се обзаложа, че има някаква далечна родствена връзка с Ана Никол Смит или Джина Лий Нолин, но просто не мога да го докажа. Младата канадска разполага с всичко необходимо, за да бъде на корицата на Playboy, така че ми е малко трудно да я възприема за монахиня. Да не говорим, че във филма постоянно сменя робата със светски дрехи и си хвърлят белтъци с няколко от състудентите си в университета за екзорсисти. Наясно съм, че е избрана за ролята, за да отговори на невинния и някак предизвикателен външен вид на Таиса Фармига от „Монахинята“, но излъчването на Байърс е по-скоро перверзно, отколкото набожно.

Любопитен факт за „Молитва за дявола“ е, че филмът е заснет в България и някои наши любими актьори са получили роли. Койна Русева е най-запомняща се от всички. Еротичният ѝ глас обаче е почти заглушен, а отгоре на всичко амплоато ѝ на предизвикателна огън-жена е подтиснато напълно, защото героинята ѝ е призвана да бъде обладана от демон на свой ред. Това ѝ дава възможност, за да покаже, че не е толкова нишова актриса, колкото родните продуценти се опитват да ни я представят, а зад предизвикателните ѝ очи се крие широк спектър от актьорски таланти.

В лентата се чува и подобаваща доза българска реч, което със сигурност е някак приятно за ухото. Все пак филмът се очаква да обиколи световните киносалони в следващите седмици.

Крайната ми оценка обаче за „Молитва за дявола“ е, че е прекалено банален. Феновете на религиозния хорър със сигурност ще има за какво да се хванат, но обикновените почитатели на ужасите очаквам да са сериозно разочаровани. Дават 5/10 на този филм с известна доза сантимент към българската следа в него. Ако бяха вложени малко повече пари за кървавите сцени, може би щеше да развие максималния си потенциал, който е не повече от една точка нагоре.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    1 0 Отговор
    Интересно и браво защо не и снимки в България и наши артисти .Например LA NONNE -самоубийството на млада монахиня в румънско абатство...една от историята на паранормалните изследователи Ед и Лорейн Уорън ,Conjuring ,Conjuring2 гледала съм всички техни филми ,техният зет продължава започнато.Те откриват първият паранормален музей /затвор/ на предмети от филмите.Зак Беганс е вторият човек в света който започва тази работа ,мотивира се от тях ,филма му от 2018 г.е показателен по действителни факти,през 2014 г. Зак е сънувал демон. Седмица по-късно една къща в Индиана влеза в заглавията на новините в САЩ,дал е много пари за да я купи ,имало е много конфликти, къщата е била поготвена за филм от зета на Ед и Лорейн,с друг сценарии малко по измислен...Но Зак разказва истински факти за обитаване от духове ..Такива филми не са за всеки човек,малко по трудно смилаема материя и има и много бози от този жанр ,не всичко си струва внимание.