Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 13:31 2 853 3

Превръщат о. Св. Кирик и Юлита в световен център на изкуствата

  • изкуство-
  • култура-
  • остров-
  • св. кирик и юлита-
  • созопол-
  • аполония

Целта е Св. Кирил и Юлита да бъде превърнат в остров на културата с музей за подводна археология и с лаборатории за консервация и реставрация на археологически паметници.

В края на месец август Министерството на културата обяви, че подновява работата по проекта за превръщането остров Св. Кирик и Юлита в световен център на изкуствата. Във връзка с този проект Центърът за подводна археология в Созопол извършва проучвания на акваторията с идеята да разкрие и върне към действие античното пристанище на Созопол, предава БНР.

“Проектът е свързан с превръщането на острова в остров на културата с музей за подводна археология и с лаборатории за консервация и реставрация на археологически паметници. Нашият проект в момента е съсредоточен в пристанището на Созопол и по-скоро към частта, която е към остров Св. Кирик и Юлита с идеята и целта някогашното пристанище, което е функционирало до преди 30 години, да бъде върнато в действие и отново да функционира“.

Това казва в интервю за БНР директорът на центъра д-р Найден Прахов:

“Цялата акватория на пристанището е археологически обект и то изключително богат. Там е било античното пристанище на град Аполония понтика, по-късно наречен Созополис. В акваторията на пристанището са открити и две праисторически селища. При функционирането на едно пристанище тези обекти могат да бъдат увредени, затова нашето проучване в момента цели да установи какво е запазено в акваторията на остров Св. Кирик, където ще бъде бъдещото пристанище и какви мерки да бъдат взети, за да бъдат съхранени обектите и за в бъдеще“, посочва още той в ефира на предаването “Нашият ден“.

Островът, с територия 82,5 декара, е разположен в акваторията на Созополското пристанище. Името му е свързано със съществуването на това място на средновековен манастир от XI – XIV век, споменат в императорски грамоти от времето на Палеолозите.

Християнският комплекс вероятно възниква през втората половина на IV век, когато в североизточната, най-висока част на острова е изградена голяма триапсидна базилика, свързана със статута на Созопол като епископски център. Църквата е открита през 1927 г. при строителството на „Рибарското училище”.

Около нея са проучени десетки гробове от V – VII век. Намерени са и множество антични артефакти, които потвърждават данните от първите разкопки на френския консул Александър Дегран, през 1904 г., за наличие на езически храмов комплекс от времето на Аполония, датиран от края на VII пр. Хр. до III век.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    7 1 Отговор
    Хубава е тази идея ,но управниците ни са много тъпи и едва ли ще я разберат,щом няма милиарди за крадене !
  • 2 един от многото

    2 1 Отговор
    По добре , червените фенери и да го направят "острова на греха"!
  • 3 Титан

    2 0 Отговор
    Дано се осъществи тази културна идея.Жалко,че все още не е стартирал другият проект- възстановяването на 13-метровата антична статуя на Аполон.