Last news in Fakti

12 Ноември, 2022 13:41 4 733 12

Артисти се обявиха в защита на Александър Морфов и Васил Василев

  • народен театър „иван вазов”-
  • скандал-
  • александър морфов-
  • васил василев-
  • велислава кръстева-
  • артисти

Фенове в социалната мрежа има и Велислава Кръстева, но никой от тях не е от артистичното съсловие

Скандалът в Народния театър, свързан със задочния сблъсък между главния режисьор Александър Морфов и завеждащата „Връзки с обществеността“ Велислава Кръстева – бивш дългогодишен пиар на ДПС, който вчера министърът на културата Велислав Минеков разпали допълнително с коментара си за актьорските заплати в първата ни трупа, продължава да предизвиква вълнения сред съсловието, пише "Сега".

Сред първите, които реагираха, е актрисата Александра Василева - една от водещите фигури в състава. „Основното нещо, с което се занимават колегите от Народния театър, актьорите, е как да издържат психически и физически следващия ден с репетиции и представления от 10 сутринта до 11 вечерта. И ги видях как припадат от преумора. Двайсет (за мен), а за други колеги повече години са изкарали на ръба на оцеляването. Дойде един директор, който вдигна заплатите, да (може да звучи тъпо, но тогава майка ми се разрева и попита - кой е тоя човек? И защо досега ви държаха в тая мизерия?). Заплати от 5 хиляди няма в Народния. Има просто адекватни такива“, написа във Фейсбук тя. Александра Василева споделя, че е отвратена от политиката и иска само да има възможността да си гледа работата. И „ако е възможно това нещо, този нов директор, който е млад и перспективен, да не го превръщаме в поредната помия в тая страна“.

Режисьорът Бойко Богданов, който бе основен конкурент на Васил Василев в състезанието за директорския пост в Народния, в присъщия си емоционален стил избухна: „Къде сте, бре, колеги режисьори? (Николай Поляков, Красимир Спасов, Теди Москов, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Лилия Абаджиева, младите и т.н. и т.н.). Нали сте избрали професията като нравствени и естетически стожери и вестители на духовното израстване на Нацията?... Къде е съсловната ви реакция на случката?... Къде е изразено българското ви, професионално и гражданско достойнство в защита на един възглед?... Какво допущате да извършва в Националния ни културен институт това женче? Тоя…Доган…гепи част от морето и плажовете ни… Халал да са му! Но да пипа Национален стожер, не ви ли се види малце множко, а? Я се свестете! Срам“, гневен е Богданов.

И продължава: „Питам ви всички братя по отдаденост къде е вашето обществено произнасяне когато, за кой ли път в историята, Салиери се гаври с Моцарт. Хулиганството на Сашо в случая е само нещо като лакмус на противната ситуация, в която се оказахме с общи усилия – и според мен трябва да дадем публичност на същината на това грозно явление…“.

В по-ранен свой пост той определя случката в Народния като „свинщина, конюнктурна и омерзителна за автентичните хора на изкуството“. И призовава за подкрепа на Сашо Морфов.

Доайенът режисьор Николай Поляков, когото Богданов споменава, отговаря: „…Тук съм, Бойко, на същото място, не съм мръднал. Но не разбирам екзалтацията по повод случката в Народния. Защото: Директорът Василев е силно обвързан с БСП и той никога не го е крил. Нито като директор в Ловеч и Плевен, нито като зам.-министър. А има ли някой, който не е дочул за общите интереси и взаимната обвързаност на БСП и ДПС, още от свалянето на Стефан Савов като председател на НС и правителството на Филип Димитров?“, пише той. Поляков посочва още, че двама режисьори, които много харесва, Сашо (Морфов) и Явор (Гърдев), пряко или косвено с талантливите си постановки в Плевен „подпряха светкавичната кариера на В.В. до кабинета на "Иван Вазов". Наистина не разбирам защо сега някой е неприятно изненадан и се налагат геройски жестове“.

„Дръжте политиката далеч от културните институти! Културата се предполага да е деполитизиран сектор“, коментира изказването му Жана Караиванова – някога актриса от академичната трупа, впоследствие дългогодишен емигрант в САЩ, а доскоро - директор на Националния филмов център.

Вчера по време на пресконференция министърът на културата Велислав Минеков защити Александър Морфов, заявявайки, че държи на неговото присъствие в Народния театър, където политически активисти нямат място и ще поиска да бъдат сменени, но обясни „мълчанието“ на колегите му по случая с това, че си пазят новораздадените големи заплати. „Разбрах за небивало покачване на заплатите на артистите в състава – някои получават 5000 лв. заплата, каквито и директорите на дирекции в Министерството на културата не получават“, каза той. Ние пък като зрители се изненадваме защо след като повишаването на актьорските заплати бе крайъгълен камък в концепциите на всички претенденти за директорското място в Народния и в обществото отдавна се дискутира необходимостта да има достойно заплащане за труда им, сега това се зловиди на министъра. Също така си струва да се запитаме с какво директорите на дирекции в МК, които незнайно какво вършат, са по-заслужили от онези, които всяка вечер се раздават на публиката, та проф. Минеков ги сравнява и противопоставя…

Снощи съобщението на Захари Карабашлиев, че напуска Народния театър, където неотдавна бе назначен за главен драматург, бързо събра над 2500 харесвания и близо 200 коментара, повечето от които поддържат мнението, че друг, а не той, би трябвало да си отиде. „По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава. Няма как да се съглася с това… Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа… Аз партийна линия нямам… Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен театър „Иван Вазов“ отвън“, категоричен бе авторът на „18% сиво“.

Фенове в социалната мрежа има и Велислава Кръстева. Но никой от тях не е от артистичното съсловие - става дума главно за хлъзгави журналистически фигури като Явор Дачков.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Факт

    25 6 Отговор
    Факт е,че новия директор Василев върна Морфов в Народния театър и за кратко време направи чудеса,за да издигне престижа на театъра и целия професионален състав да е доволен и обнадежден.Догановската дружка няма място там и е чудно защо е още там.Няма логика Василев да положи толкова много професионални усилия да увеличи престижа на театъра и да ги елиминира заради тази жена.Мисля си,че е подложен на натиск, но не е добре,че е клекнал. Политиката няма място в театъра.Сега трябва да я уволни в името на авторитета на театъра,защото всеки знае талантливия и емоционален Александър Морфов, но никой не знае тази жена и не иска да я знае.Тъй като тя няма да подаде оставка, за което се изисква достойнство,ако Василев иска да запази собственото си достойнство и това на театъра,трябва да я махне незабавно.Нека колектива на така обичания народен театър работи спокойно,за да ни радва всички.
  • 3 Дейвис

    11 1 Отговор
    Колко е страшна тази прекрасна страна!
  • 4 Долу ДПС

    20 6 Отговор
    Ако на мен ми е фен някъв като явор дачков /не заслужава главни букви името му/ ще умра от срам.
  • 5 Никой

    24 5 Отговор
    Интелигенцията целуваха ръце,кланяха му се, на банкянския простак. Срамежливо навеждаха глави когато търпяха просташките му изцепки.Срамуваха се от него ,но го търпяха защото той знаеше как да им хвърля кокала.Те в по голямата си част не са достойни да бъдат стожери и мерило в българскато демократично общество.
  • 6 плюс минус

    7 0 Отговор
    Талантът е едно.
    Простотията - друго.
    А когато е две в едно - буламач.
  • 7 видях го

    7 3 Отговор
    Морфов в австрийските театри на ръце го носят. Залите винаги са пълни, защото е голям талант.
  • 8 Любо

    5 1 Отговор
    ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ,КАКВИ-ИДИОТИ-УПРАВЛЯВАТ???
    ДИРЕКТОРИТЕ НА-ДИРЕКЦИИ(КВОТО И ДА ЗНАЧИ),НЕ ПОЛУЧАВАЛИ ТАКИВА ЗАПЛАТИ,КАТО-НЯКАКВИ АРТИСТИ В-НАРОДНИЯ ТЕАТЪР”!!!
    ТОВА Е ИЗКАЗВАНЕ,НА…МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА,ПО ИЗВЕСТЕН С ТОВА,ЧЕ Е СИН НА-ИЗВЕСТЕН СКУЛПТУР!
    А С МОРФОФ,СА ПРИЯТЕЛИ ПО:ЧАШКА,И ЕДНИ-СТИМУЛАНТИ!!!
  • 9 Любо

    5 3 Отговор
    С цялото уважение,за-ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ КАЧЕСТВА НА-МОРФОВ,да питам!
    Нали поставя постановки в цял свят,знае ли иманата на-на-Административния персонал на-ТЕТРИТЕ,МОЖЕ ЛИ ДА ОПРЕДЕЛЯ,КОЙ ДА Е:ДИРЕКТОР,СЧЕТОВОДИТЕЛ,ЧИСТАЧКА???
    ТИПИЧНИЯТ-“ГАНЮ”,В ЧУЖБИНА Е-“ЛЮБЕЗНИЯ ЛОС”,А В-БЪЛГАРИЯ СИ-“ХВЪРЛЯ БОКЛУКА ОТ БАЛКОНА”!!!
    ДА СИ-РЕЖИСЬОРСТВА,ДА НАМАЛИ-БЕЛОТО,АЛКОХОЛА!!!
    ЧЕ СТАВА ЗА-СМЯХ!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Долу ДПС !!!!!!

    3 2 Отговор
    Патриархът на Българската литература се върти в гроба!!!!
    Позор, позор, позор !!!!!
  • 12 Го4о

    2 1 Отговор
    Морфов - вън! Той е интригант Путинист?