Last news in Fakti

13 Декември, 2022 13:32 1 429 0

Ученици на Райна Кабаиванска връщат на сцена операта "Бохеми"

  • опера-
  • бохеми-
  • оперна сцена-
  • райна кабаиванска-
  • софийска опера и балет

На премиерата на "Бохеми" 15-ти декември Райна Кабаиванска отбелязва своя 88-ми рожден ден

11 млади певци, участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет и стипендианти на нейния благотворителен фонд в НБУ, излизат за четири спектакъла на операта „Бохеми“ на сцената на Софийската опера и балет на 15,16,17 и 18 декември.

Класическата постановка на Бойко Богданов е с възстановка от Вера Петрова и костюми на Петя Стойкова. Диригент е Паоло Андреоли.

Представленията са част от проекта под егидата на НБУ „Школата Кабаиванска на голямата оперна сцена“ и са съвместна инициатива на Fondazione di Modena, Софийската опера и балет, Нов български университет и Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена, осъществена с помощта на, Фантастико, А1 и КФМ.

Ученици на Райна Кабаиванска връщат на сцена операта "Бохеми"

Александрина Михайлова и Божидар Божкилов са българските имена в забележителния международен състав. След 5 години обучение с Райна Кабаиванска в майсторските класове в Нов български университет и Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена, сега Александрина е в Академията за млади певци на Ла Скала. На сцената на първия италиански оперен театър тя дебютира тази есен в главната роля в операта „Малкият принц“ от Пиеранджело Валтинони. В Софийската опера и балет българската публика аплодира дебюта ѝ като Лиу от „Турандот“ през миналия музикален сезон. Своенравната Мюзета ще бъде нейното превъплъщение в „Бохеми“. Божидар Божкилов преминава двегодишно обучение в Академията за млади певци на Ла Скала и след това, през 2022 г., печели място в майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ и стипендия. В предстоящите спектакли ще се представи като Колин.

Ученици на Райна Кабаиванска връщат на сцена операта "Бохеми"

Италия е представена от изгряващият италиански тенор Джузепе Инфантино и сопраните Ариана Чимолин и Йоланда Масимо. Джузепе е познат на софийската публика от Галаконцертите на майсторските класове в НБУ през 2019 г. и 2020 г. Стипендиант е на фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ. Дебютирал е в оперните театри в Лука, Модена, Бари, Катания, Триест и много други. Ролята на Родолфо в „Бохеми“ е неговият сценичен дебют в България. За Ариана Чимолин Мими също ще е първа роля пред българска публика. Тя учи с Райна Кабаиванска от 2019 г. В Италия Йоланда Масимо е дебютирала в оперните театри в Салерно, Модена, Генуа и много други. В София Мюзета ще бъде нейната дебютна изява. Баритонът от Милано Микеле Пати, досега не е учил с Маестра Кабаиванска, но получи похвали от нея за интерпретацията си на Марчело и бе щастлив да се докосне до великата дива.

Балканско присъствие от румънското сопрано Аида Паску, сръбският бас Страхиня Джокич и молдовското сопрано Виринея Пърнау. Аида се явява за първи път пред Райна Кабаиванска на прослушването за майсторския клас в НБУ през 2021 г. Печели място в класа, а също и голямата стипендия за Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена. За една година показва забележителен напредък и през 2022 г. отново печели стипендия от фонда в НБУ. За 22 годишната певица ролята на Мими е абсолютен сценичен дебют. Такъв ще направи и Виринея Пърнау като Мюзета. Молдовката е съвсем ново попълнение в семейството на майсторския клас. Страхиня Джокич е ветеран сред сред възпитаниците на Маестра Кабаиванска. Започва обучението си с нея през 2016 г. Обичан от публиката в София е от участията си в „Норма“ и „Турандот“ на сцената на Софийската опера и балет. В „Бохеми“ Страхиня ще бъде Колин.

Трима южнокорейски певци добавят екзотична нотка в певческите състави. Баритонът Хе Канг, откритие на майсторския клас в НБУ от 2021 г. и стипендиант на фонда, ще се превъплъти в ролята на художника Марчело. Тенорът Дьонгхюн Ким ще бъде поетът Родолфо, а Уонджун Джо – музикантът Шонар.

Проектът под егидата на НБУ „Школата Кабаиванска на голямата оперна сцена“ стартира през 2010 г. по покана на директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов към Райна Кабаиванска и д-р Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ именно с „Бохеми“. Осем спектакъла бяха представени пред препълнени зали. Големият успех отведе постановката и в оперния театър „Лучано Павароти“ в Модена. В годините проектът се развива с още заглавия – „Вертер“ (2012), „Турандот“ (2016), „Норма“ (2017), „Трубадур“ и „Дон Паскуале“ (2019), „Мадам Бътерфлай“ (2020) в Античния театър в Пловдив.

На премиерата на 15-ти декември Райна Кабаиванска отбелязва и своя 88-ми рожден ден.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА