Last news in Fakti

12 Януари, 2023 04:23 2 652 19

12 януари 1976 г. Умира Агата Кристи - Януари 2023

  • агата кристи-
  • писателка-
  • поаро-
  • криминални романи

Нейният уникален литературен талант

На 12 януари 1976 г. умира Агата Кристи. Тя е е най-значимият представител на класическата криминална история. Нейният уникален литературен талант надскача ограниченията за държава, расa, възраст…, запленява и интригува. Тя е публикувала 93 романа, 17 пиеси, включително и 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.

Агата Мари Клариса Милър е родена на 15.09.1890 г. За детството си твърди, че е било много щастливо. През 1914 г. се омъжва за Арчибалд Кристи, пилот в Кралския корпус. По време на Първата световна война започва да пише първия си роман, отчасти за да избяга от монотонността на работата си и отчасти за да спечели облог със сестра си, която я предизвиква, че не може да напише добър криминален роман.

„Тайнствената афера в Стайлз“ е публикуван през 1920 г., поради проблем с намирането на издател. Развежда се с Арчибалд през 1928 г., а през 1930 г. се жени за археолога Макс Малоун. Любопитното около нея, е че страдала от нарушение в процеса на писане, наречен дисграфия. Също така е първият автор получил наградата „Гранд Мастър“ на американските писатели на мистерии. Фигурира в „Книгата за рекордите на Гинес“ като най-продаваният автор на художествена литература на всички времена. Творбите ѝ са преведени на 103 езика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Механик

    14 4 Отговор
    След допитване (миналта година) се оказало, че 89.3% от британците не са чували за Агата Кристи. Още 10 години ще я помнят само извън Англия, там където все още има някой и друг дъртак с мозък и енцеклопедични познания. А ония, кръвосмесените вече ще са под 10% от населението на великопакистан.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    ПОКЛОН
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалистът

    6 0 Отговор
    Смея да твърдя че съм прочел всичките и криминални романи,някои по два пъти.
  • 11 Соваж бейби

    2 3 Отговор
    Не знам как я намирате за уникален талант тази жена ?Много скучни и монотонни книги ,пробвах две заради препоръките и многото фенове .Не ги прочетох ,още в началото се разбира цялата идея и става скучно ,точно както да пиеш алкохол без мезе ,само алкохол .
    Няма по велики от Реймънд Чандлър,и като говорим за англичани Джеймс Хадли Чейс а този е уникален държи те до последно на газ ,изненадата е точно на края .Тези двамата са велики в този жанр не и Агата.

    Коментиран от #16

  • 12 Гошо мексиканеца

    1 1 Отговор
    Знае се, че жените са по-добри в говоренето и в създаването на приказки. Мъже ( хомо) имат същия дар-слово. Ин-енергията доминира в творчеството на Шекспир, Карлос Касандра. На наша почва, в творчеството на Н. Вапцаров ( от неговият приятел).

    Коментиран от #13

  • 13 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гошо мексиканеца":

    Явно не си чел много ,само си правиш спорт за пръстите да пишеш и да минава врме ?
    Шарл Перо,Братя Грим,Луис Карол, псевдоним на Чарлз Лутуидж Доджсън британски романист, есеист, любител фотограф и професор по математика,който е написал
    „Алиса в Страната на чудесата“ ...Сещам се за Астрид Линдгрен и скучната Пипи Дългото чорапче не ми допада отново жена,Жул Верн,Майн Рид ,има много да изброявам все мъже дали класика ,написали приказки и любими на поколения не се сещам за нещо яко написано от жена поне на мен да допадне .Антоан Екзюпери -Малкият принц,Виктор Юго,Вилхелм Хауф -Малкият Мук ,Корабът на призраците...Едмондо де Амичис -Сърце и много други е освен ако не си падаш по Дора Габе,Елисавета Багряна не съм и фенка
    някоя друга бг.писателка ?! ...задължителна литература за деца лятната ваканция .Няма много жени и кой/я е Шекспир-знаеш ли все още не е доказано какво е било ?!Не бъркай книгите с модата и дизайнерите .

    Коментиран от #14

  • 14 Гошо мексиканеца

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Попрочел съм тук-там е нещичко и съм забелязал, че стилът, маниерът на женското писане и мъжкото писане (говорене) се различават. Помисли малко по това.

    Коментиран от #15

  • 15 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо мексиканеца":

    Имате право не съм се замисляла до днес какаво голямо наследство има от мъже класика и вечно зелени.Напънах се да се сетя за жена на която да кажа Браво и се сетих само една .Ако знаете
    Градът на мрака, под оригиналното заглавие The Mortal Instruments, е поредица от фантастика/ романи, написани от Касандра Клеър/ истинското име е Judith Rumelt/
    ,Ловците на сенки защитават света на /човешки хора, или „мунди“ , от тъмни сили отвъд техния свят/. Поредицата от книги попада в жанра за млади и възрастни, по-специално този на жанровете паранормална романтика/ фентъзи и свръхестествено.Някой от тези книги са събрани в сериал научих я благодарение на Нетфликс и един готин сериал Shadowhunters -ще ви допадне ако харесвате този стил,книгите са по добри фенка само на тази дама .
    Има и фенфикшън Трилогията на Драко, базирана на поредицата Хари Потър, както и Тайни дневници , базирана на Властелинът на пръстените.И все пак мъжете са по добри в писането тази е уникална ,жените пишат за любов и любовни драми,слугини,стари моми ,любимия не се върнал от война и така .... !

    Коментиран от #17

  • 16 Гошо мексиканеца

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Звучиш като журналистка, която е мечтала да стане писателка, но не е успяла. Глава пълна с клишета и нито една оригинална мисъл!
  • 17 Гошо мексиканеца

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    Интересна и опасно интелигентна събеседница си. Дано не сам те засегнал с бруталната си искреност.

    Коментиран от #18

  • 18 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гошо мексиканеца":

    Трудно се обиждам ,не съм журналист друг ми беше акъла работа и пари да печеля,не да съм зависима от родители като студент .От малка много четях ,розовите романи женските и тях знам еднодневки им викам,поезия стихове ...това изобщо не обичам,нямаше много избор по телевизията едно време.И до днес не спирам да чета.Не съм си поставила за цел да пиша ,може би някой ден,идеи много ?!Той и Стивън Кинг е писал книгите си от разказани истории не са негови идеи,знам от Зак Беганс в предаването му за паранормални явления,бил е по някой места и е писал психо истории но не го харесвам и него,Зак е гениален има и филми и когато разказва е с харизма не като заучено от зубрач увлича те .Харесвам книга или филм с история да те задържи до последния момент , повечето измарят скучаеш,драми и разни страдания ме задушават.Живота е труден когато четеа търся релакс не да се разстройвам допълнително,..

    Коментиран от #19

  • 19 Гошо мексиканеца

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Соваж бейби":

    Моля приеми добрите ми пожелания.