Last news in Fakti

11 Януари, 2023 22:19 5 916 10

„Човек на име Ото“ дава някои от отговорите на въпроса - какъв е смисълът на живота (ТРЕЙЛЪР)

  • човек на име ото-
  • кино-
  • том ханкс

Рано или късно всеки изпитва нужда да открие своя отговор

„Човек на име Ото“ дава някои от отговорите на въпроса - какъв е смисълът на живота (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Alexandra Film

Какъв е смисълът на живота? - това е един от онези въпроси, които всеки човек рано или късно си задава в своя живот. Какъв е верният отговор обаче? За разлика от математиката, тук нещата не са толкова прости. Хубавото на философията е, че се занимава с подобни теми, а понякога литературата и киното обединяват сили, за да ни представят своята гледна точка. Точно това се случва в „Човек на име Ото“.

Трагикомичният образ на Ото (Том Ханкс) е екранизацията на Уве от романа на шведския писател Фредрик Бакман „Човек на име Уве“. За целите на продукцията е променена локацията на събитията, което налага и някои козметични корекции в имена и ситуации, но общият характер на двете произведения е запазен максимално. Най-общо казано става дума за мъж около 60-те, който наскоро е изгубил съпругата си и така губи не само своя спътник в живота, но и човека, който играе роля на съвестта, здравия разум, добротата и всички останали човешки качества, които го превръщат от стар мърморко в надежден приятел. Съдбата обаче поставя Ото в ситуации, в които да разбере, че сърцето винаги може да намери място за нови хора, които да осмислят съществуването ни, дори когато загубим най-близките си.

„Човек на име Ото“ дава някои от отговорите на въпроса - какъв е смисълът на живота (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Alexandra Film

Не виждам особен смисъл да коментирам играта на Том Ханкс. Той неслучайно е считан за един от най-великите актьори на всички времена и тук доказва за пореден път стойността си.

Далеч по-дискусионна е работата на Марк Форстър, който през цялата си кариера на режисьор прескача от жанр в жанр, но така и не намира своето място. Най-добрата му работа е „Z-та световна война“, но и там не мога да кажа, че прави показано за режисура. Тук също му липсва онзи отличителен почерк, от който има нужда филма. Вместо това е решил да се довери изцяло на сценария и актьорския гений на Ханкс, което по-скоро работи в негова полза.

Сред останалите участници добра дума заслужава Кайли Хайман, която прави сериозен скок от „Терифайър 2“ до „Човек на име Ото“. Тя очевидно е достатъчно талантлива, за да продължи да снима по-сериозни роли. Тук ми хареса много, тъй като образът ѝ е една от основните причини за трансформацията на Ото. В същото време и самата тя чупи оковите на стереотипната домакиня, за да реализира потенциала си.

Останалите хора от каста са по-скоро пълнеж и за разлика от други случаи не се опитват да изпъкнат с некадърност, а просто се стараят да свършат своята работа.

Изпитвам известен срам, че пренебрегвам някои от големи проблеми във филма, но нуждата от нещо смислено на големия екран ме кара да завиша оценката си до 8/10, макар реалистично да се нарежда по-ниско. Индикациите обаче са налице, че световното кино започва да се отърсва от оковите на комиксите. От една страна самите Marvel и DC сякаш сами си подляха вода с някои административни намеси, а от друга забелязвам съживяване сред конкурентите с продукции, като „Човек на име Ото“, „Баншите на Инишерин“ и „Котаракът в чизми 2“. Горещо препоръчвам всяко едно от тези заглавия най-вече за любителите на смисленото кино.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    6 5 Отговор
    Смисълът на живота е да пълня чекмеджета с пачки и злато.
  • 2 Госあ

    7 5 Отговор
    “ За разлика от математиката, тук нещата не са толкова прости.” 😂 Математиката драги соросоиди може да дава прости отговори, но не е за прости хора.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Джордж Сорос

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    По колко пъти на ден споменаваш името ми ?
  • 4 Стариа Софеанец

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Това го кажи на Последния Софиянец ... 🤭
  • 5 Студопор

    4 1 Отговор
    По принцип харесвам Том Ханкс, но не мога да кажа, че ще гледам този филм. Не и след като съм чел книгата и гледал скандинавската версия. Оригиналното заглавие е "Човек на име Уве"
  • 6 бай Даньо

    4 5 Отговор
    Тъжната истина за живота е че няма смисъл. Търсенето на смисъл на живота е егоцентрично занимание което не издържа никаква критика. Търсенето на смисъл на живота предполага някакво специално място на човека във вселената подхранвано от религиозната заблуда. А вселената ще мине без която и да била личност , дори планета Земя няма никакво място в голямата схема на нещата. Разбира се с господ се живее много по лесно и удобно , буквално избягват се много депресии .... Това което ръководи животните през живота им е "повече удоволствие и по малко болка" с човек е същото като освен животинските удоволствия и болки са добавени едни по абстрактни категории социални удоволствия и болки но по същество същото. Е замислете се какъв е смисъла на съществуването на съседското куче вашия е подобен!? Съжалявам ако убивам всичко детско у някой ...

    Коментиран от #9

  • 7 Уса

    0 1 Отговор
    Много ми е интересно да разбера,какъв е смисъла на живота за американците?Ще направя грандиозно парти и ще платя на факти да ме рекламират
  • 8 Уса

    0 0 Отговор
    Хайде искам нещо ново и потресаващо а не това,което съм слушал цели 20 години
  • 9 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "бай Даньо":

    Смисъла на човешкия живот е да работиш,да посадиш дърво,да построиш къща,да отгледаш деца,да продължиш човешкия род.Малко ли ти се струва?Това което ти казваш е джендаризъм.

    Коментиран от #10

  • 10 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Всичко това съм сторил вече и пак се усеща празно. Казвам го без да съм депресиран , казано честно всичко ми е наред... Тя депресиите не идват от не наред а са вътрешно състояние но това друга тема. И не не съм джендър ни най малко , ха-ха-ха стреляш напосоки! Дори без да изпадаме в дълбока философия живота няма смисъл и като биологична единица която трябва да предаде гените си напред с което се заблуждават много обикновени хора "да отгледаш деца" нали така!? Дори да НЕ отгледаш деца гените ти вървят напред защото съвсем същите гени ги има в братовчеди първи втори трети и техните деца ... Това което е уникално във всеки от нас е не самите гени а комбинацията им която изчезва заедно с нас, самите гени продължават... В тоя ред на мисли човек си мисли че е по важно да оставиш на тоя свят "меме" например Лили Иванова може да няма деца но ще я помнят дълго време ... същото се отнася за Вапцаров, Емил Димитров ...
    .