Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 11:32 3 365 18

Колекционер купи "Рибния буквар" на Петър Берон за 16 хил. лева

  • рибен буквар-
  • рибния буквар-
  • петър берон-
  • издание-
  • антиквар-
  • антики-
  • книга-
  • търг

Новият собственик на уникалното издание е историкът Румен Манов

Колекционер купи "Рибния буквар" на Петър Берон за 16 хил. лева - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС

Първо издание на „Рибния буквар“ от 1824 година на Петър Берон, напечатан на листа от лен и коноп, беше продадено във Фейсбук за рекордните 16 000 лв., пише „Телеграф“.

Ценното издание е било обект на продажба на търг в социалните мрежи тази неделя, а новият собственик е известен колекционер и историк. Стойността му може да се сравни единствено с двулевка от 1916 година или столевка от 1894 година, пише потребителят Мариян Михайлов в групите „Книги БГ - Аукцион“ и „Монети БГ-Аукцион“, където съобщава за сделката. Той допълва, че книгата е в средно ниво на състояние.

По думите му с помощта на реставратори и специалисти изданието ще се превърне в истинско бижу. Като основен дефект е посочен фактът, че половината страница от последната с животните и прословутия кит, заради който букварът носи името си, е откъсната и липсва.

На някои от страниците има ръкописи, записки и бележки, които свидетелстват за това, че е ползван по предназначение през годините и не е стоял просто затворен и захвърлен, което го прави още по-интересен, автентичен и с дух, пише още Михайлов. Самата обява за провеждането на наддаването вече е свалена по желание на автора на търга, тъй като букварът вече е открил новия си собственик.

Търгът се е провел във фейсбук групата „Книги БГ - Аукцион“ няколко дни и е приключил в неделя. Организацията е била на администратора на групата Мариян Михайлов. Той съобщава още, че победителят, който е новият собственик на ценното издание, е историкът Румен Манов, който е публична личност с медийни изяви.

В групата в социалната мрежа има и други книги, които биха предизвикали интерес. Сред офертите е цяла колекция от гръцки и латински класици от 16 и 17 век за 7000 лв. Има и множество обяви за антикварни книги като „Парижката Света Богородица“ на Виктор Юго за 25 лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Позорно

    9 1 Отговор
    ниска цена !

    Коментиран от #4, #5, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    0 4 Отговор
    Сигурно Вова го е купил инкогнито и ще му добави, че е издаден на Лубянка 2.
  • 4 Псевдоним

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Позорно":

    Даже мисля че изданията от този тираж бяха доста по-евтини доскоро. Надеждите са да попаднат в добри ръце.

    Коментиран от #17

  • 5 Хъм

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Позорно":

    Надраскана и захабена книга без най-важната си част "кита", дори е висока цената!

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 За протокола

    7 2 Отговор
    Мястото на този буквар не е ли в музея?

    Коментиран от #8, #16

  • 8 Соваж бейби

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "За протокола":

    Няма смисъл от такива въпроси ,това е ГаньоБългария!В други държави се конфискуват такива неща и попадат в национален музей без стойност и право на продажба.Обаче в наше село е друго космическо измерение портал на черна дупка на планета Земя и законите са други.Смешна цена дори не струва колкото една чанта Hermès Birkin

    Коментиран от #14

  • 9 Роза

    7 1 Отговор
    Смятам,че с такива неща не трябва да се търгува,а да бъдат м узеите и да ги гледат всички!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Сандо

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Роза":

    Ами държавата да не пръска пари за глупости,а да се погрижи за историческото си наследство.Има обаче един проблем - на нас ни изтриват историческата памет.Да благодарим на новия ни Господар за това.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЛОРДА

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Ахаххаха, конфискуват се?! Запознай се моля със закони, факти и действителнос! Такива неща в " други държави " се продават свободно и на реални, пазарни цени, и всичко свързано с тях е крайно либерализирано и в полза на хората! Закона в БГ е по-репресивен от буквално всякъде по света и пълен фарс! Държавата има правото да притежава такива неща само, ако си ги закупи и само, ако собственика им е склонен да им даде даденото нещо, независимо под каква форма... дали дарение, или с/у заплащане! В противен случай нямат никакво право да претендират за каквато и да е частна собственост! Това са законите във всяка нормална държава по света, без значение какво си въобразяваш и ти се привижда на теб!
  • 15 ЛОРДА

    0 0 Отговор
    Цената си е съвсем ПРИЛИЧНА и на фона, на състоянието му! Това издание, на този буквар може да е и двойно по-евтино, и двойно по-скъпо, но всичко това зависи от цялостния му вид и състояние!
  • 16 ЛОРДА

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "За протокола":

    Не е и не, не трябва да е там, освен, ако някой не иска, да го дари, или не му бъде платен от музея! Никъде по света, по никой нормален закон и в никоя нормална държава частна собственост не може да се докосва! Само в България никой не иска да си плаща! Навсякъде, на запад и по света музеите си плащат по съответните пазарни цени за всичко, ако искат да го имат изложено при тях!
  • 17 ЛОРДА

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Псевдоним":

    Доберат ли се до колекционер - в добри са! Колекционерите ценят нещата си, уважават ги повече отколкото който и да е редови посетител зяпащ без никакво отношение и разбиране витрините в музеите например! Никой там няма да се погрижи по-добре за каквато и да е антикварна / колекционна вещ от един строго профилиран колекционер, с конкретни познания и отношение! Такива неща в случайни, крайни ръце не попадат!
  • 18 име на ВИМЕ

    1 0 Отговор
    На 100% ще да я е купил ББорисов ! И да сложи книгата да дипломата си за доктор по пожарникарство на тема "с коя ръка и къде се държи маркуча " ! Така да покаже интелекта и качествата си на .....тулуп и чекмеджия !