Last news in Fakti

31 Август, 2013 17:13 1 815 0

„Изгубени в мола“ - малки софийски истории на Чавдар Шинов

  • изгубени в мола-
  • малки софийски истории-
  • чавдар шинов-
  • колибри-
  • книга

Емблематичният автор продължава да е все така забавен и дълбок

На книжния падар вече може да се намери забавния сборник с „малки софийски истории“ на Чавдар Шинов - „Изгубени в мола“.

Жертва на смайващата наблюдателност на автора тук стават бигбрадъри и айдъли, „онези особени жени, дето работят в аптеките“, г-н Пешев, който решава да се изгуби в мола, една стройна мутреса на име Калина и, разбира се, вечните апахи в края на лятото...

...не зная дали книгата ще бъде украсена със снимка на автора (макар че дори да има такава, тя едва ли ще бъде в цял ръст). Така или иначе, трябва да се знае, че той е надарен от Създателя с внушителни габарити и всеки път, когато се готви да си тръгне от къщи по тъмно през гората, изказва съжаление, че сега ще има да плаши влюбените двойки. А защо казвам това?… Ами защото ми е чудно, че човек с такива размери може да крие толкова нежност и съчувствие към хората, за които пише. Очевидно ги обича всички вкупом и поотделно. А това е факт и той е, който въздейства на диоптрите ми. Така се получава, защото разказите на Ч. Ш. на големия въпрос защо са написани, отговарят: „Защо ли? Ами защото е тъжно, че хората живеят по този тъжен начин. И защото би било добре, ако бяха малко по-щастливи, не мислите ли?“ И може би не съзнават, че са страница от една „добра в двата смисъла“, талантлива, умна, майсторски написана, изпълнена със скрита човечност и състрадание книга. Книга, която, прочетена от възприемчиво към изкуството сърце, ще остави в него искрящо кристалче човеколюбие.

Валери Петров

Чавдар Стоев Шинов е роден в София през 1941 г. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е като огняр в Народния театър „Иван Вазов“ и Социален дом за слепи жени, конфекционер на автомобилни гуми в завод „Георги Димитров“ – София, редактор в хумористичните вестници „Стършел“ и „Пардон“ и сценарист в Студия за игрални филми „Бояна“.

Автор е на повече от трийсет книги: сборници с разкази и фейлетони, комедията „Апахите в края на лятото“, романът „Да се любим на инат“, пиеси и книги за деца. По негови сценарии са направени едни от най-гледаните български филми, сред които „Да обичаш на инат“, „Петък вечер“ и „Маневри на петия етаж“.

Носител на национални и международни награди, сред които национална награда за роман „Христо Г. Данов“, награда на ОИРТ за радиопиеса и награда за разказ „Чудомир“. Превеждан е на руски, полски, чешки, немски и сърбохърватски език.

"Изгубени в мола – малки софийски истории” ще има своята премиера по време на Празниците на изкуствата Аполония в град Созопол на 3 септември 2013 г. от 18 часа в Художествената галерия. Книгата ще бъде представена от автора Чавдар Шинов и Светлозар Желев, а откъс ще прочете актрисата Теодора Духовникова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА