Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 13:32 1 367 14

Отмениха концерт на Лайбах в Киев заради противоречиви изказвания

  • лайбах-
  • концерт-
  • група-
  • банда-
  • киев-
  • украйна

Членовете на бандата не са се съгласили с твърдението, че "всички руснаци са лоши и че цялото руско изкуство няма стойност"

Планираният за 31 март концерт на словенската група Лайбах в Киев е отменен. Групата потвърди, че организаторът на концерта е решил да анулира събитието, тъй като е предизвикало твърде много спорове в Украйна, съобщи сайтът „Словения таймс“.

Членовете на индъстриъл рок групата, известна с използването на образи във военен стил и тоталитарни символи, казват, че им е било поставено категоричното изискване изрично да заявят, че всички руснаци са лоши и че цялото руско изкуство няма стойност, а те не са съгласни с това, пояснява БТА.

Местният организатор на концерта обяви в социалните медии, че събитието е отменено поради полемиката, която е разпалило във връзка с възгледите на групата за причините за войната в Украйна.

„За да не разделяме украинците на различни лагери и за да премахнем причината за раздора, решихме да отменим концерта,“ написа организаторът във Фейсбук.

„Въпреки факта че групата изрази подкрепа за Украйна и украинците и осъди руския режим, значителна част от публиката изрази категоричното си неодобрение за пристигането на Лайбах“, пише още организаторът в публикацията.

Част от украинците не одобряват твърденията на Лайбах, че войната е геополитически конфликт между Русия и САЩ на украинска територия.

Британското издание „Гардиън“ цитира групата, според която конфликтът в Украйна е „цинична прокси война заради геостратегическите интереси на суперсилите и финансовия капитал (на военната индустрия и т.н.)“.

В много украински коментари във Фейсбук това мнение на групата се свързва с позицията на руската държавна пропаганда, която представя „специалната военна операция“ като конфликт с НАТО и свежда Украйна до марионетка на Запада.

Лайбах обявиха концерта в украинската столица миналата седмица, като казаха, че всички приходи ще бъдат дарени за благотворителност.

След критичните коментари в Украйна групата публикува съобщение във Фейсбук преди три дни, в което казва, че не идва в Украйна, „за да бъде първата, втората или третата група, която ще свири във вашата столица по време на войната, както съобщиха някои медии, а за да изрази ясно подкрепата си за вашата страна в тази война”.

„Тук трябва да подчертаем, че някои от нашите изказвания, които може да не са в съответствие с вашето мнение, никога не са имали за цел да ви обидят по някакъв начин или да намалят значението на вашата справедлива борба. Още от първите дни на руската агресия срещу Украйна заемаме категорична позиция и заявяваме, че в съвременното общество няма място за война", пише групата.

Лайбах уточняват, че са отменили всичките си концерти в Русия и във всички интервюта осъждат руската агресия във войната.

„Да не се заблуждаваме – ние обичаме руската литература, музика и изкуство… и винаги ще го правим. Но в тази безсмислена война между Русия и Украйна ние сме с цялото си сърце на страната на Украйна и нейния народ," пишат още Лайбах.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    2 39 Отговор
    Всичко рузко, което е добро, е или под земята, или извън рузия !!!
    И да, не всички рузнаци са лоши, има такива, които са бият в Украйна срещу путинската армия , т.е. са извън рузия !!!

    Коментиран от #5, #10

  • 2 защо

    4 2 Отговор
    Лайбах:
    "ние сме с цялото си сърце на страната на Украйна"
    Я пак?
  • 3 !!!

    34 0 Отговор
    На всички непредубедени е ясно, че американците водят война с Русия на чужда територия и с чужда армия. САЩ ще водят тази война до последния украински войник. След това ще седнат с руснаците и ще се разберат за сфери на влияние. Дано пак Източна Европа и ние не попадне от по-лошата страна на завесата. Нищо не зависи от нас :(

    Коментиран от #8

  • 4 Българин

    24 0 Отговор
    Те това е демокрация ама киевска, която си е чист нацизъм и расизъм

    Коментиран от #6

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДДРОнег":

    Чичко Адолф е като начинаещ пред
    у--- йците и пред теб ❗
  • 6 Българче

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Обяснете расисткия аспект на киевската "демокрация", моля. Руснаците и украинците са от различни раси ли?
  • 7 Сократ

    26 0 Отговор
    После някои все още се чудят защо Русия влезе в укрия.
  • 8 Сократ

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "!!!":

    Че в момента сме от по-лошата.

    Коментиран от #9

  • 9 !!!

    2 17 Отговор

    До коментар #8 от "Сократ":

    Явно сте някой носталгик или цял живот вашите са ти повтаряли колко хубаво е било онова време и сега колко е лошо и как сме на последните места по всичко. Все едно по онова време не бяхме най-бедната и мизерна държава в соц блока. Както и да е. Русия и Путин иска да върне историята назад и преди да нахлуе в Украйна постави ясно условията си. НАТО по-далеч от границите и връщане на сферите на влияние от преди 97-ма година. Ако Русия спечели тази война такива като теб ще са най-доволни и с радост ще чакат с хляб и сол поредните окупатори на Орлов мост!

    Коментиран от #11

  • 10 Рот Чилд

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДДРОнег":

    Май ще се викаме на поправителен! Ако беше прочел статията, щеше да разбереш, че такива руснаци - нито под, нито над земята, нито в, нито вън от Русия, - НЯМА! А такива като Навални и компания са само кросно, което ще получи як шут когато си изтъка платното!!!
  • 11 ¡¡¡

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "!!!":

    А ти, дето искаш да избуташ историята "напред," имаш ли проблеми с половата идентичност? Ако имаш - ще ти повярвам, ако нямаш - става "интересно"😏❗
  • 12 БеГемот

    14 0 Отговор
    Лайбах са свирили и в Северна Корея...и не са имали проблеми ...прейте сметка каква държава е Украйна...
  • 13 КУМЧО вълчо

    2 0 Отговор
    Нали трябва да има плурализъм и различни мнения. Забранено ли е да имаш свое виждане ? Ако е така - да кажат кое е правилно и кое не е !
  • 14 куку

    1 0 Отговор
    бандеровци ще бъдат заличени..и тогава ще дойдат Лайбах и ще пеят на нормални хора..