Last news in Fakti

18 Септември, 2013 13:21 2 658 0

Книгите и техните герои превзеха пл. "Света Неделя"

  • книги-
  • софия-
  • алея на книгата

Днес започва същинската програма на 5 дневното книжно събитие

Ново културно литературно събитие изгря снощи в София в деня на празника на столицата. "Алея на книгата"  официално бе открита снощи с изпълнения на "Брас Бенд София".

Събитието започна на 17 септември (вторник) и ще продължи да събира утвърдени български писатели, техните страхотни читатели, усмихнати книгоиздатели и книжни блогъри под прикритие до 22 септември (неделя).

Макар слънцето да остана скрито през по-голямата част от деня, книжните предизвикателства на шатрите, разположени на площад „Света Неделя”, заедно с шарените корици и развълнуваните издатели се появиха рано сутринта. Преминаващите по площада неизменно биваха привлечени от миризмата на украсената с истории хартия и скоро паднаха в обятията на любимите си книги.

Днес започва същинската програма на събитието, което ще радва малки и големи с разнообразни инициативи, кръжоци и представяне на романи.

Днес, в 10 часа културната програма започна с вълшебните герои от книжките РОР, където куклите Лили и Уили забавляваха най-малките сред публиката със своето куклено шоу.

В 16 часа ще бъде представянето на „Операция Маратон” от Христо Христов. Истината за кражбата на Паисиевата история от държавна сигурност в „Зограф”. Двайсет години след изплуването на скандала, пъзелът на една от най-големите загадки от близкото минало е нареден.
В 17:30 часа не пропускайте Силвия Чолева, която за пръв път ще чете на София от своята енигматична книжка, сборник с разкази – „Гошко”.

Денят ще завърши с представяне на „Какво се случва с любовта? Капаните на нашите убеждения” от Стела Даскалова.

Програмата за четвъртък (19 септември) също е наситена с интересни събития. От 17:00 ще бъден представен романът „Руският съсед“ от Михаил Вешим като своеобразно продължение на “Английският съсед”. И тук действието се развива в едно българско село, където обитателите са хем обикновени, хем странни… всички са единни, че не в труда, а в далаверата е формулата на успеха. Един ден в Ново Плодородно пристига чужденец – Виталий Баранов. Не за да си купи къща, а цялото село... и да го управлява – с твърда ръка и с „мягкий знак“. Ще се събуди ли гражданското общество в заспалото село?

В 18:00 часа ще бъде премиера на третия брой на списанието за нова литература Granta: Революции, а от 19:00 часа читателите и любителите на приключения ще могат да се потопят в света на книгите-игри. Ще бъде представена книгата "Призвание герой", която разказва за цар Калоян. Който някога е имал възможността да се докосне до странния свят на книгите-игри където главен герой си ти самият непременно ще обърне внимание на тази стратегическа книга. От византийски заложник до водач на страховити армии, читателят трябва да реши задачите, поставени пред Калоян.

Програмата в петъчния ден (20 септември) също ще започне в 17:00 часа с представяне на „Сестри Палавееви“ от Алек Попов - първият партизански роман, написан след края на комунизма! Романът ни пренася в бурята на 40-те години на миналия век и работи смело с историческите митове отвъд идеологическите щампи. История за битки, предателства, смърт и оцеляване, изпълнена с абсурдни и трагикомични ситуации.

Час по-късно издателство "Маре" ще се погрижи за доброто настроение на "Алея на книгата" с представяне на концерт на млади изпълнители от студио "Музика" - София.

От 18:30 ч. Людмила Филипова ще се срещне с читатели на щанда на издателство „Сиела“ - шатра № 4

От 19:00 часа е представянето на романа "Невероятните приключения на Унки Марлюнки" и концерт на група "Тролите" „Невероятните приключения на Унки Марлюнки” е дебютен за Иван Раденков роман. Заедно с книгата за татковци читателите ще имат възможност да се запознаят с неговите „мистификациозни” хрумки, оригинално поднесените за деца определения на думи като „словосъчетания” и „абсурди” и свежия подход към развитието на сюжета.

Първият ден от уикенда (21 септември) ще започне рано-рано в 11:30 часа с представление за деца с въображение!

В 12:00 ч. ИК "Анубис" представя своя автор Боби Мирчев, който ще изпее и изсвири най-новите си песни. Той е автор на над 500 текста на песни, музика и сценарии в детския и забавен жанр, на детската книжка "Тръгва детският влак" и стиховете за най-малките по музика на Борис Карадимчев в компактдиска "Бръмбо и приятели".

В 12:45 ч. издателство "Графикс Арт" Ви кани да се запознаете с поредицата "3D картонени модели за сглобяване" и нейните автори.

В 14:00 часа започва представяне на книгата "В очакване на утре" от Стела Илиева. Тя е приятно и динамично четиво, наситено с оригиналност на сюжетите, невероятно чувство за хумор и в същото време дълбоко емоционално. Книгата съдържа три новели.

От 15:00 часа пък започва представянето на книгата "Пакостите на малкия Тин" от Ваная Тайя, която е описана като “книга само за палави деца и техните родители, които не се съмнявам, че в детството си са били също толкова палави”! Защото в нея се разказва за малък пакостник на име Тин, който е на пет години и има Тинска прическа. С него никога не е скучно!

От 16:00 „Издателство Прес” и детска вокална група „Смехоранчета” ви канят на весело пътешествие в света на книгите, песните и забавленията.

В 18:00 ч. отново има представление за деца с въображение!

А от 19:00 ч. посетителите ще могат да присъстват на представянето на книгата „Кучета под индиго“ от Чавдар Ценов, роман за съвремието и за близкото миналото (номинации за „Хеликон“ и „13 века България“).

Последният ден от “Алея на книгата” е неделя (22 септември).

Той ще започне в 10:45 часа с предпремиерно четене на откъси от романа "Имаго" от Радостина А. Ангелова.

От 11:30 ч. децата ще могат да се позабавляват с представление за деца с въображение! А от 12:30 ч. ще се състои викторина по случай 22 септември - Деня на Независимостта, Съединението на България, Деня на София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА