Last news in Fakti

8 Април, 2023 13:00 978 0

Mоцартовият Реквием звучи в зала „България“ в страстната седмица

  • софийска филхармония-
  • концерт-
  • зала българия-
  • националния филхармоничен хор -
  • реквием на моцарт

На 13 април, Велики четвъртък, Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор ще представят разтърсващия Реквием на Моцарт

Mоцартовият Реквием звучи в зала „България“ в страстната седмица - 1
Снимка: Софийска филхармония

На 13 април, Велики четвъртък, Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор ще представят разтърсващия Реквием на Моцарт.

Солисти са сопраното Беса Лугичи, мецосопраното Виолета Радомирска, тенорът Емил Павлов и басът Страхиня Джокич. На диригентския пулт застава маестро Найден Тодоров.

Определян като най-значимото произведение в кантатно-ораториалната музика, Реквиемът на Моцарт остава едно от най-популярните класически произведения. За него друг велик композитор - Йозеф Хайдн пише: “ако Моцарт не беше написал нищо друго освен струнните си квартети и Реквиема, то и това би било достатъчно, за да остане безсмъртен”.

В същата вечер националният оркестър посреща очарователната и много талантлива цигуларка Франчeска Дего. В първата част на програмата тя ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Бетовен – един от шедьоврите на цигулковия репертоар.

Франческа Дего е една от най-търсените цигуларки на международната сцена и се слави като забележителен солист.

Сезон 22/23 включва за нея дебюти с Оркестр де Шанс Елизе с маестро Херевеге, Оркеста Синфоника де Кастилия и Леон, Националния симфоничен оркестър на Ирландия, Северна Каролина, Софийска филхармония и Фарьорския симфоничен оркестър. Завръща се и на сцените на Индианаполис и Вашингтонския национален симфоничен оркестър, Оркестъра на Ълстър и Оркестъра на Тоскана с диригент Даниеле Рустиони. Тя ще участва в специален проект в Дубайската опера, както и ще направи дългоочаквания си дебют в рецитал в зала „Уигмор" заедно с пианиста Алесио Бакс. Ще свири на престижния фестивал в Аскона заедно с Франческо Пиемонтези и Даниел Мюлер-Шот в камерна програма, посветена изцяло на Брамс.

Сред най-значимите събития в последно време са концертите в Япония със Симфоничния оркестър на NHK под диригентството на Маестро Луизи, "Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра на Хале и "Ла Верди", Кралския филхармоничен оркестър и Кралския шотландски национален оркестър, Симфоничния оркестър на NHK, Симфоничните оркестри на Токио и Метрополитън, Филхармоничния оркестър на Ница, Театро Реджо ди Торино, Националната академия "Санта Чечилия" и всички големи италиански оркестри, рецитали в Лувъра в Париж, Линкълн център в Ню Йорк и Вашингтон.

Редовно си сътрудничи с уважавани диригенти като сър Роджър Норингтън, Фабио Луизи, Лионел Брингер, Далия Стасевска, Кристофър Хогууд, Йоел Леви, Донато Ренцети, Джонатън Хейуърд, Уейн Маршал, Джанлуиджи Джелмети, Диего Матеус, Шломо Минц, Джема Ню, Джейдър Бинямини, Алпеш Чаухан и Сиан Жанг и др.

Франческа е подписала договор ексклузивно с CHANDOS Records и неотдавна издаде Концерти за цигулка 3 и 4 на Моцарт под диригентството на сър Роджър Норингтън с Кралския шотландски национален оркестър, които получиха единодушно признанието на критиката, включително 5* "Запис на месеца" на BBC Music Magazine, а следващият албум ще бъде пуснат на пазара в началото на сезон 22/23. Други записи включват концерти на Паганини и Ермано Волф-Ферари заедно със Симфоничния оркестър на Бирмингам и Даниеле Рустиони, диска с рециталите Il Cannone, както и пълен обзор на цигулковите сонати на Бетовен и на Капризите на Паганини за Deutsche Grammophon.

Франческа е запалена и по съвременната музика и се смята за почитателка на творбите на Майкъл Найман, Карло Бокадоро, Кристиан Карара, Никола Кампогранде и Марко Тарали. Тя често сътрудничи на специализирани музикални списания, като наред с другото води месечна рубрика за Suonare News, писала е статии и коментари за BBC и списанията за класическа музика, The Strad, Musical Opinion и Strings Magazine. Наскоро Франческа публикува и първата си книга „Между бележките. Класическа музика: 24 ключа за интерпретация („Tra le Note. Classica: 24 chiavi di lettura"), издадена от издателство „Mondadori“, в която изследва как класическата музика може да бъде слушана и разбирана по-добре днес.

Франческа живее в Лондон и свири на рядка цигулка Francesco Ruggeri (Кремона 1697).


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА