Last news in Fakti

11 Април, 2023 06:48 1 485 13

Панагюрското съкровище участва в изложба в Британския музей в Лондон

  • панагюрското съкровище-
  • британски музей-
  • лондон

Експозицията ще бъде официално открита на 4 май

Панагюрското съкровище участва в изложба в Британския музей в Лондон - 1
Снимкa: БГНЕС

Едно от най-забележителните български съкровища – Панагюрското съкровище, замина за Лондон, за да се включи в изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” в Британския музея, Лондон, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ) на своята интернет страница.

Експозицията ще бъде официално открита на 4 май. Тя проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя ослепителни предмети от Европа до Азия.

Във връзка с предстоящата изложба по покана на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, се състояха поредица от срещи с куратора на изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” д-р Джейми Фрейзър. В резултат на разговорите най-голямата музейна институция в България договори бъдещите професионални отношения с Британския музей за обмяна на добри практики, експерти в областта на музейното дело, археологията и културното наследство.

Заедно с екип на Националния исторически музей д-р Фрейзър разгледа постоянната експозиция на музея, посети Боянска църква и Долината на Тракийските царе.

Д-р Джейми Фрейзър е водещ куратор на изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция”. Преди това е бил старши куратор в музея на Никълсън към университета в Сидни. Д-р Фрейзър завършва своята докторска степен по археология на Близкия изток в Университета на Сидни през 2015 г. Той е извършвал теренна археологическа работа в Йордания, Сирия, Афганистан, Узбекистан, Кашмир, Гърция, Камбоджа, Австралия и Соломоновите острови. Ръководи проекта за гробници в Северна Йордания като част от докторантурата си, изследвайки гробни паметници от бронзовата епоха в източна Йордания.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Божков

    11 2 Отговор
    Стига лъгахте хората с тази реплика,оригинала е в хола ми!
  • 2 Иво.

    6 0 Отговор
    Браво Вени, пиши смислени статий а не порно информационни!
  • 3 Момчил

    12 0 Отговор
    Тези странствания на съкровищата ни са най-голямата грешка , убиваща туризма ни. Който иска да види нещо - да дойде тук, да плаща по музеи, да харчи пари по заведения,хотели, да наема кола под наем и т.н. Не съм чул английските съкровища да се разкарват по света. Който иска да ги види - отива в Лондон .

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Дано да го върнат

    4 0 Отговор
    В този луд свят да си разхождаш най-ценният артефакт е глупост неземна.... Дано някой ден не осъмнем с новина, че е откраднато и изчезнало безследно, след което застраховател ни обезщетява с новонапечатани паунди с лика на Чарлз Безумни....
  • 5 хммм

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Момчил":

    Не мисля, че е грешка. Имаме много съкровища. Останалите ще дойдат да ги видят тук.
  • 6 у кого е

    1 0 Отговор
    оригинала ? Защо първото измерено тегло не съответства ?
  • 7 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Момчил":

    У нас има достатъчно раболепни п0д логи, които да предоставят безценните ни културни наследства на чужди страни, да печелят те от показването им.
  • 8 🤣😂🤣😂

    3 1 Отговор
    От Персия до Гърция къде е тук България какво представя това съкровище България или Гърция

    Коментиран от #9

  • 9 копи пейст

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "🤣😂🤣😂":

    Приликите на тракийската материална култура с българската са толкова големи, че само фанатизиран българомразец би ги отрекъл. Е, има и такива, те ще скочат като опарени след прочитането на този и следващият постинг, ще хулят, ще се опитват да преиначат нещата, но е вече късно. Вие сами можете да видите как стоят нещата. Не ви трябва професор, който да ви обяснява кое какво е. Истината никога не е сложна, сложен е пътят тя да се укрие. Как мислите, щяха ли да бъдат приети смахнатите теории за изчезването на траките и за появяването на тюркоезичните българи, ако не бяха потулени важни факти, ако не бяха охулени истинските родолюбци като Ганчо Ценов, ако нямаше агенти на ДС в БАН....Хвърлени са неимоверни усилия да бъде замъглено съзнанието ни, но дълбоко във себе си всеки истински българин е знаеше, че корените му са тук, при Дунава и Стара Планина, при Родопите и Струма. Потомци сме на сладкопойните поклоннички на Дионис и на храбрите синове на Арес.
    Няма народ в който да е комбинирана така силно любовта към красотата и доброто и несломимият дух на боеца. Ние сме изградени от огън и камък, затова и ще преодолеем поредното зло и подобно на дедите ни ще се преродим наново. Бог е с нас!

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Зайо Байо

    1 0 Отговор
    Пишете и за БАНКЯНСКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ , дето Мата Хари го снима по ЧЕКМЕДЖЕТАТА на Вожда -ТИКва с прякор Буда и Тулупа ! Ще е интересно четиво !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "копи пейст":

    Кой е твоят бог бе, "сине на Арес"? Знаеш ли, че Арес е езическият бог на войната, на езическите гърци? А знаеш ли, че Господ Бог няма нищо общо с твоите гръ4ки идоли и езически вярвания? Я, кажи нещо на тракийски, да чуем, колко си знаеш корените, че до тук пишеш само на славянски диалект.
  • 13 Време е за Възраждане

    2 0 Отговор
    Изложба "От Персия до Гърция" ??? Какво прави там БЪЛГАРСКО СЪКРОВИЩЕ ?????????????????????? ЩЕ БЪДЕ ЛИ ВЪРНАТО ???????????? Или ще го задържат кат златния ни резерв ????