Last news in Fakti

23 Септември, 2013 18:22 2 584 0

Рада Москова с литературна награда "Дора Габе"

  • рада москова-
  • награда "дора габе"-
  • добрич

Престижното отличие се връчва веднъж на 5 години

Рада Москова с литературна награда "Дора Габе" - 1
Снимка: Иван Москов

Писателката Рада Москова е тазгодишният носител на Националната литературна награда „Дора Габе”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Престижното отличие ще бъде връчено от кмета на град Добрич Детелина Николова на официална церемония от 18.00 часа днес в огледална зала „Нели Божкова”.

Слово на церемонията ще произнесе директорът на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” проф. Боряна Христова. В програмата на тържеството е и поетичен спектакъл „Почакай, слънце” по стихове на Дора Габе.

Националната литературна награда е учредена от Общинския съвет на град Добрич през 2002 г. по повод 115 години от рождението на Дора Габе. Тя се присъжда на пет години на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе за принос в националната литература.

Рада Москова получава литературното отличие в годината, когато честваме 125 години от рождението на Дора Габе.

Рада Стефанова Москова е родена на 3 май 1933 г. в Габрово. През 1960 г. завършва Висш медицински институт. Работи като медик в Габрово, а също и като драматург в Централния куклен театър, в Народния театър за младежта (1962-1980) и в Кукления театър (1981). Автор е на куклени пиеси, сред които "Разсърдените букви"; "Бръмчилото".

Сред най-известните й книги са " Пеперудка" (стихове за деца) (1968); "Хей, конче!" (приказки) (1982); "Парчета от време" (стихове) (1995). Москова е сценарист и на "Куче в чекмедже" (1982), "Горе на черешата" (1984), "Здравей, бабо!" (1992), "Разговор с птици" (1997), "Госпожа Динозавър" и др. Във всичките й творби присъства темата за вътрешната потребност да дадеш и да получиш любов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА