Last news in Fakti

24 Април, 2023 09:44 963 13

Сергей Рахманинов - 150 от рождението на композитора

  • сергей рахманинов

"Най-руският от всички композитори"

Сергей Рахманинов - 150 от рождението на композитора - 1
Снимка: Wikipedia

Неговата музика е необятна като земята, която го е родила. Критиците го наричат "Последният романтик на 20-и век" и "Божество с три лица", а мнозина от тях се опитват да определят творческия му облик с думите "най-руският от всички композитори", пише БНР.

"Аз съм руски композитор и моята родина сложи отпечатък върху характера и възгледите ми. Ако искате да знаете какво чувствам – слушайте музиката ми!" – казва самият Рахманинов, чийто остро-лиричен усет за епохата неизменно се свързва в съзнанието му с образа на горещо обичаната Родина, с безпределността на нейната шир, мощта на нейните стихии и нежната крехкост на разцъфващата ѝ пролетна природа.

Творец със силно, ярко самобитно дарование, гениален пианист, който няма равни сред съвременниците си, и същевременно – изтъкнат диригент, Рахманинов е феноменално надарен музикант и трудно може да се каже коя от трите страни на неговата дейност е определяща. Съвременниците му се затрудняват да отговорят на този въпрос.

"Когато слушаш неговото Трио или Втория му концерт, или сонатата за виолончело, или "Франческа"… или пък нещо друго, още по-добро – пише един от критиците – си мислиш: ето кой е роден да композира! Да зареже всичко друго и да композира!... И слушайки как Рахманинов дирижира "Живот за царя" или "Дама пика", или някоя от симфониите на Чайковски или сюитите на Григ, си мислиш: ето кой е роден да дирижира! Да зареже всичко друго и да дирижира! Но Рахманинов е също така и пианист! И захласнат от това как той изпълнява концерта на Чайковски или собствените си творби, си мислиш: ето кой е роден да свири на пиано! Да зареже всичко друго и да свири"…

Сергей Рахманинов е автор на 3 симфонии, 3 опери ("Алеко", "Скъперникът-рицар" и "Франческа да Римини"), 4 клавирни концерта, Рапсодия по теми на Паганини, кантатата "Пролет", симфоничните поеми "Камбаните" и "Островът на мъртвите", литургията "Св. Йоан Златоуст", "Всенощно бдение", фантазията "Скала", прекрасната "Вокализа", 24 прелюдии и 15 етюди-картини за пиано, 83 романса, две клавирни триа и още много други творби.

В двата часа на неделната музикална вечер (23 април от 22 часа) по програма "Христо Ботев", посветена на 150-ата годишнина от рождението на композитора, ще чуете някои от най-популярните страници от неговото творчество, както и негово авторско изпълнение на две от клавирните му пиеси.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бясно атлантиче

    3 3 Отговор
    тоя руснак да се заличииииии!!!
  • 2 Анти

    3 3 Отговор
    Не е обичал комунистите и е избягал от тях. Класически антикомунист.
  • 3 До редакцията

    2 1 Отговор
    В Украйна, Полша и Балтийският регион няма да са доволни от това материалче!
    Къде отидоха "евроатлантическите ви ценности"?
  • 4 Браво

    0 0 Отговор
    на Венелина. Поливалентен журналист. Специалист ! От вагината, та до Рахманинов...
  • 5 ганю

    0 0 Отговор
    атлантиче много малко хора в света могат да изсвирят Рахманинов
    броят се на пръстите на едната ръка
    а да не говорим да композират като него.
    но как да обясниш на селяндури и свини
    прост народ слаба държава
  • 6 кхгухйкйкл

    0 0 Отговор
    йкйййклйклм
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 кйбйкхйй

    0 0 Отговор
    те най-добре знаят как ще ни бъде по-добре и ще решат каква информация да виждаме, четем и чуваме, какво да казваме, каква информация е правилна и какво е дезинформация ... Но когато става въпрос за децата, те се опитват да ги третират като възрастни!" (децата имат право сами да определят пола си!)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 йбйкйкн

    0 0 Отговор
    , и ситуацията, която имаме сега, е такава, че тези хора - онези, които са част от основния властови апарат на т.нар. "будители“ - се опитват да се отнасят към нас като към деца и ни казват, че те най-добре знаят как ще ни бъде по-добре и ще решат каква информация да виждаме, четем и чуваме, какво да казваме, каква информация е правилна и какво е дезинформация ... Но когато става въпрос за децата, те се опитват да ги третират като възрастни!" (децата имат право сами да определят пола си!)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 кйбкййх

    0 0 Отговор
    Жив еем в обърнат с главата над олу свят, в който доб-рото се е превърнало в лошо и лош ото е станало добро