Last news in Fakti

16 Май, 2023 09:00 758 0

„Пътешествие във вокалната лирика“ със сопрана Силвана Пръвчева

  • софийска опера и балет-
  • концерт-
  • „пътешествие във вокалната лирика“-
  • сопран-
  • силвана пръвчева-
  • елена чавдарова-иса-
  • мецосопран -
  • пианистка-
  • луизе сибур-
  • вагнер -
  • верди-
  • белини-
  • чайковски

В поредицата от камерни събития в Софийската опера и балет Силвана Пръвчева-сопран, Елена Чавдарова-Иса-мецосопран и пианистката Луизе Сибур ще изпълнят песни от Вагнер и Верди, както и прелестни бисери от Белини и Чайковски на 18 май

„Пътешествие във вокалната лирика“ със сопрана Силвана Пръвчева  - 1
Снимка: Софийската опера и балет

Тази година се отбелязват 210 години от рождението на двама големи композитори на 19 век Рихард Вагнер и Джузепе Верди.

Днес за всички нас е без значение дали са били противници, харесвали ли са музиката, която създава другият, какво са смятали за тях съвременниците им. Днес всеки един почитател има своите предпочитания. На различни места по света има общества, които проследяват постановките в различни театри. Но освен грандиозните сценични заглавия, двамата се вълнуват и от кратките музикални форми. Не са много камерните вокални пиеси, които те създават, затова изборът да прозвучат в една програма носи допълнителна емоция.

В поредицата от камерни събития, които предлага Софийската опера и балет в Камерна зала Силвана Пръвчева-сопран, Елена Чавдарова-Иса-мецосопран и пианистката Луизе Сибур ще изпълнят песни от Вагнер и Верди, но също прелестни бисери от Белини и Чайковски на 18 май.

„Вагнер е вълнуващ и замислен, музикалната му фраза ще сравня с разцъфващо цвете, което омагьосва чрез натрупване и създаване на по-голяма форма. Стилът му е смесица от философия, метафизика и драматизъм. Пресъздава духовното страдание на съвременния свят. Ще представя цикълът от песни по стихове на Матилде Везендонк. В "Спри" и "Болка" се улавят изключително фини нюанси на чувствата. В "Оранжерията", всичко се случва едновременно и това отразява сложността на живота. "Ангелът" и "Мечти " са израз на драмата и съчетават трите основни изкуства - танц, тон и поезия.

Верди пише бравурно и жизнерадостно. Пресъздава психологическите музикални страсти и състояния чрез блестяща и красива мелодична линия, с дълги фрази и лирична мощност.

Музиката му има своя специална тонална атмосфера, наречена "Tinta". В нея влага чистота във всяка драматична или емоционална ситуация. Той е един по-хуманен художник“ - разкрива идеята да съчетае творбите на двамата в една програма Силвана Пръвчева.

Силвана Пръвчева е дългогодишна солистка на Софийската опера и балет с огромен и разнообразен репертоар.

Специален гост е пианистката Луизе Сибур, която освен като вещ акомпанятор ще се изяви и със самостоятелни изпълнения.

За този концерт е поканен и мецосопранът Елена Чавдарова-Иса, която освен в Пловдивската опера често гостува на различни сцени у нас и по света. Тя ще изпълни песни от Винченцо Белини и романси от Пьотр Илич Чайковски.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА