Last news in Fakti

20 Юни, 2023 16:58 1 235 6

Изложбата "Образът на Дон Кихот през вековете" се открива в столицата

  • софия-
  • българия-
  • посолството на испания в българия-
  • изложба-
  • дон кихот

Посолството на Испания в България открива изложба „Образът на Дон Кихот през вековете. Класическата английска, испанска и френска визия; и една модерна българска перспектива“ на 21 юни от 18:00 ч. в Триъгълната кула на Сердика (бул. Княгиня Мария Луиза 16)

Изложбата "Образът на Дон Кихот през вековете" се открива в столицата - 1
Снимка: Посолство на Испания в България

Експозицията „Образът на Дон Кихот през вековете. Класическата английска, испанска и френска визия; и една модерна българска перспектива“ ще краси столицата с интересни творби и интерпретации. Да си спомним за образа на Дон Кихот, който винаги присъства сред нас , минавайки през вековете той винаги е актуален.


Посолството на Испания в България открива изложба „Образът на Дон Кихот през вековете. Класическата английска, испанска и френска визия; и една модерна българска перспектива“ на 21 юни от 18:00 ч. в Триъгълната кула на Сердика (бул. Княгиня Мария Луиза 16).

Изложбата се състои от илюстрации, изобразяващи героите и приключенията на Дон Кихот, пресъздадени чрез погледа и въображението на художници, работили по изданията в различните държави от XVII и XIX в. Към тях добавяме маслените платна на великотърновския художник Христо Панев, който ни предлага своята визия за известния герои на Сервантес.

В трийсетте платна на българския художник, включени в изложбата, виждаме Дон Кихот в пълния блясък на характерната дихотомия, люшкаща се между гениалност и лудост, мъдрост и делириум. Чрез работата си на тема Дон Кихот Христо Панев подчертава „обикновеното несъвършенство на героя, превърнал се в първия романен образ, позволил на обикновения човек да идентифицира сам себе си в литературата“.

В столетието от годишнината от кончината на един от най-великите и универсални писатели, испанецът Мигел де Сервантес Сааведра, в което честваме 415 години от първото издание на гениалната му творба „Дон Кихот де ла Манча“ тази изложба показва илюстрации, запечатали знаменития литературен герой с безценния съвременен принос на Христо Панев.

Гравюрите се показват за първи път през 2016 г. в Националната библиотека на Алжир (столица) по повод четиристотин години от смъртта на Сервантес и в България в Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий“ през юни 2022 г.

Редакция : Оля Ал-Ахмед

Източник : Посолство на Испания в България


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    3 0 Отговор
    Яркият и искрящ балет на Минкус свидетелства не само за английската и френската, но и за руската визия за образа на Дон Кихот. Каква може да бъде успешната гледна точка на онези, които пренебрегват тази визия?
  • 2 За протокола

    3 0 Отговор
    "Свободата Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората.
    С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето.
    За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека."
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 В България

    1 2 Отговор
    Нашият Дон Тиквот 12 години уж се бори за европейски стандарт, но по всички класации сме зад африкански държави.

    Коментиран от #5

  • 5 Гориил

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "В България":

    Но преди няколко десетилетия България имаше гордия и почетен статут на най-културната, най-четящата и най-образована страна на Балканския полуостров.
  • 6 Град Симитли

    0 0 Отговор
    От Александър Поплилов е.