Last news in Fakti

26 Юни, 2023 08:01, обновена 26 Юни, 2023 08:56 1 086 0

Юбилейно честване на 100 г. храм "Св.Пантелеймон" в София

  • храмът „св.пантелеймон“ -
  • софия-
  • княжево-
  • юблей-
  • сто години-
  • белогвардейци-
  • празник-
  • църквата на белогвардейците

„Църквата на белогвардейците“, както я знаят столичани, се подготвя вече да посрещне своя юбилей – 100 години от построяването на забележителния храм. Тържествата ще се отбележат заедно с храмовия празник на 27 юли

Юбилейно честване на 100 г. храм "Св.Пантелеймон" в София - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед
Юбилейно честване на 100 г. храм
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Храмът „Св.Пантелеймон“ в столичния квартал Княжево или „Църквата на белогвардейците“, както е известен храма сред столичани, посреща своя юбилей – 100 години от издигането на забележителния храм. Тържествата ще се отбележат заедно с храмовия празник на 27 юли.

От предходната вечер ще започнат празничните църковни дейности.

Юбилейно честване на 100 г. храм
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Началото ще бъде положено на 26.07. с Всенощно бдение от 17:00 ч. На 27.07. , в деня когато българската православна църква отбелязва паметта на Свети Великомъченик Пантелеймон ще бъде отслужена тържествена Света Литургия от 9:00 часа. В същия ден привечер, в мраморната зала на РКИЦ от 18:00 часа тържественото събитие ще бъде отбелязано с празничен концерт и представяне на книга за историята на храма.

Юбилейно честване на 100 г. храм
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Храмът „Св. Пантелеймон" е построен през 1923 г. от руските белогвардейци - емигранти и военни инвалиди, принудени да напуснат Русия след Октомврийската революция през 1917 г. Точната дата не е запазена в архивите. Знае се обаче, че това е станало през 1923 г. – годината, в която е построен и първият храм на белоемигрантската общност в Париж в предградието "Кламар". Това са първите два храма, съградени от прокудените руснаци. „С този факт "Св. Пантелеймон" става още по-ценен, още повече, че в България белоемигрантите намират своя втора родина", казва отец Димитър, протойерей на храма.

Юбилейно честване на 100 г. храм
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Оля Ал-Ахмед

Юбилейно честване на 100 г. храм
Снимка: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА