Last news in Fakti

11 Юли, 2023 12:59 970 3

Откриха нов музей, посветен на последния кораб, пренесъл роби в САЩ (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • роби-
  • роб-
  • робство-
  • кораб-
  • сащ-
  • африка

Музеят отвори врати точно 163 години, след като корабът пристига в залива Мобил в Алабама

Откриха нов музей, посветен на последния кораб, пренесъл роби в САЩ (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нов музей в Алабама разказва историята на "Клотилда" - последният кораб, транспортирал роби от Африка в американския Юг, съобщи АП.

Музеят отвори врати в събота - точно 163 години, след като плавателният съд пристига в Алабама, в залива Мобил, добавя БТА.

Изложбата разказва историята на оцелелите, които формират местната общност, след като биват освободени след пет години робство - след Гражданската война в САЩ.

"Клотилда" пристига в Алабама през 1860 г., повече от пет години, след като Конгресът забранява докарването на поробени хора. Това е нелегално пътуване на Тимъти Меър, чиито наследници все още притежават земя на стойност милиони долари в района на залива Мобил.

"Клотилда" транспортира незаконно 110 роби, пленени в Западна Африка, на територията на днешен Бенин. Капитанът Уилям Фостър докарва мъже, жени и деца и запалва кораба след акостирането, за да заличи следите от пътуването. Голяма част от "Клотилда" не изгаря и останките от плавателния съд все още се намират в река Мобил. Те са открити през 2019 г. Тогава наследниците на Меър излязоха с официално изявление, в което нарекоха случилото се преди 160 години "непростимо зло".

Музеят представя и кратка история на трансатлантическия робски пазар и оцелелите след 45-дневното пътуване. Най-известният пътник е Олуале Косола, познат като Куджо Луис. Той дава интервюта през 20-те години на 20-и век, в които разкрива информация за "Клотилда" и нейните пътници. Сред другите оцелели е Матилда Маккриър, починала през 1940 г. в Селма, Алабама. Тя е последният оцелял от кораба. Била е дете, когато е разделена от майка си. Опитала се е да избяга от робство на 3-годишна възраст. Матилда и нейната сестра се крият в мочурище в продължение на часове, докато кучетата душат и ги търсят.

"Мисля, че посетителите ще научат много", каза Джеръми Елис, президент на асоциацията на наследниците на робите от "Клотилда". Той е шесто поколение наследник на Поли и Роуз Алън, които са поробени и докарани с кораба. "Хората ще научат историята на западноафриканската култура, петгодишното робство и Африкатаун - общността, създадена след края на Гражданската война през 1965 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ммм...да

    4 0 Отговор
    В днешно време робите пристигат със самолети.

    Коментиран от #2

  • 2 Плашимир

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ммм...да":

    И цвета на кожата вече няма значение.
  • 3 Гост

    4 0 Отговор
    Тези, които избиха цял един народ за да му вземат земите и поробиха цял друг народ, за да им построи държавата, днес се провъзгласяват за стожер на демокрацията, свободата и пръскат либерализъм из целият свят със самолетоносачите си.