Last news in Fakti

31 Юли, 2023 10:30 2 081 11

Дъжд се изсипа след молебен в с. Воден (ВИДЕО)

  • село воден-
  • дъжд-
  • порой-
  • молебен за дъжд-
  • берекет-
  • мюсюлмани-
  • молитва-
  • община първомай-
  • пловдив

Господ чу молитвите на мюсюлмани и християни - на всички, които дойдоха на молебена за дъжд, здраве и берекет в село Воден

Дъжд се изсипа след молебен в с. Воден (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

С молебен за дъжд, берекет и здраве изпратих горещия юли в родопскито село Воден, обл. Пловдив, община Първомай. Ритуалът е традиционен за селата в Източните Родопи, но тази година бе възстановен след прекъсване от 3 години заради пандемията. Тази година молебенът се проведе под сянката на липите и дъбовете в двора на местното училище, което събра жителите на село Воден в Източните Родопи и многобройни гости от съседните села и градове.

Поляната бе запълнена с гости постлали одеала и седнали в семеен и приятелски кръг - гледка, която не може да се види в града. Хората си общуваха с приятели и съседи, които не виждат всеки ден поради трудния ежедневен селски труд от ранна сутрин до смрачаване. Сборът на молебена бе чудесна възможност за това. Поседнали на одеалата под гъстата сянка на дърветата местните и гостите си приказваха и обменяха поздрави.

С встъпителна молитва, предхождаща основната такава започнаха ходжите молебена. Районният мюфтия на Пловдив Танер Вели и мюфтията на Асеновград Осман Осман дадоха начало на ритуала.

Близо три часа продължи молебенът за дъжд, ходжите се редуваха в четене на молитвите, които прозвучаха главно на литературен арабски език, а някои от тях бяха дублирани и на турски. Краят на ритуала бе изключително вълнуващ. Всичките ислямски духовници се обърнаха на изток. Присъстващите стават задължително и също се обръщат на изток, а ръцете в китките са сведени надолу в знак на смирение пред Всевишния и "заземяване" - дъждът от небесата на падне на земята.

Изключително силна бе молитвата повтаряна многократно на арабски език от двамата мюфтии. Свещенният Коран не може да се превежда от всеки, но по съдържание молитвата гласеше следното : "Господи, прати ни силен дъжд на земята и на реколтата. Удостой ни с твоята милост и благословия / араб. - барака, тур. - берекет / !"

Благослови тази земя и дай щедро дъжд от небесата...." След многократно силно изричане на тази молитва с поглед на изток, мюфтията даде знак на всички да прочетата "Сурат Ал-Фатиха", която не прозвуча гласно, а всеки прочете молитвата на ум и вече с обърнати на горе ръце , молейги Бога за милост, щедрост и благоденствие. След "Фатиха" молещите се докоснаха с отворените длани лицето си и така приключи молебенът за дъжд, здраве и берекет в пловдивското село Воден в Източните Родопи.

Кметът на село Воден Мухамед Абед поздрави всички уважили събитието на български и турски, благодари и на присъстващите почетни гости, както и на дарителите, и покани всички да пристъпят към вкусния курбан.

10 казана с курбан беше раздаден на дошлите на молебена. Подготовката е започнала още преди ден. Младежи от селото са подготвили месото от жертвено теле. Големи тави бяха сложени на софрите на хората.

Първо се постила специална покривка, върху нея се слага тавата с курбана и всички насядали заедно - семейства или приятели хапват от курбана. След което се раздава за вкъщи, за онези, които поради една или друга причина не са могли да присъстват. Докато хората си хапваха, съобщаваха имената на всички дарители и дарените суми за догодина, които влизат в хазната за молебена и курбана следващата година.

Днес от небето се заваля обилен дъжд! Господ чу молитвите на мюсюлмани и християни - на всички, които присъстваха на молебена за дъжд, здраве и берекет в китното родопско село Воден. Заваля силен обилен дъжд и хората се надяват да съберат богата реколта.

Гости на събитието бяха депутатът от ДПС, област Пловдив – Рамадан Аталай, кметът на община Първомай Николай Митков, общинският съветник Мурат Али, а техните домакини бяха кметът на Воден Мухамед Абед и заместник- кметът на общината Хамди Мустафа.

Оля АЛ-АХМЕД, с. Воден, общ. Първомай, обл. Пловдив


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 много прост народ

    2 7 Отговор
    еми и аз мога да правя молебдени за дъжд и то ефективни само трябва да съм си сверил часовника с “лошият” руски сайт за времето и готово ще имам и аз последователи после…
  • 4 Кретенска работа

    3 8 Отговор
    В България има много села с еднакви имена така че ако автора на статията имаше добро основно образование още в началото щеше да напише в коя област и община е селото.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Сложи си очилата!

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кретенска работа":

    Сложи си очилата! Пише го на няколка места в текста и в самото начало на статията! Кретенска работа е да не го прочетеш. Прекрасна статия! Браво на авторката! Добре , че е тя, та напослведък четем всеки ден такива интересни статии.
  • 6 Минаващ

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кретенска работа":

    Пише го на няколко места и в самото начало и дори пише кои кметове са били и от къде са мюбтиите. Пише го навсякъде
  • 7 Колю

    4 4 Отговор
    Човек който не е вярващ(независимо от коя религия) се превръща в Георги от Ст.Загора
  • 8 Браво

    5 0 Отговор
    На организаторите това са хубави обичаи
  • 9 Христо

    2 5 Отговор
    Голямата екскурзия... Време е. Много станаха тия..
  • 10 Соваж бейби

    2 4 Отговор
    Било е случайно ,направете справка за този ден каква е била метео прогнозата !Има доказани такива хора само че трябва да са били в Тибет или някой добър учител усвоил практиката можеш да предизвикаш вятър,огън,вода ,торнадо ,левитация ...местиш предмети ...но никой не може да контролира слънцето или да го накара вечер да изгрее отново.
  • 11 Боку Педофилина

    1 0 Отговор
    Ако беше президент Расим Ага Плевнялията ,щеше да е там...