Last news in Fakti

4 Юли, 2023 11:22 664 0

Започна Поклонническият поход “Светият път” по следите на мощите на Св. Иван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир

  • поклоннически поход-
  • свети иван рилски-
  • велико търново

Походът е традиционен всяка година в периода от 30 юни до 12 август

Започна Поклоннническият поход по пътя на мощите на св. Йоан Рилски, които са пренесени от старата българска столица Търновград до Рилския манастир. Походът е традиционен всяка година в периода от 30 юни до 12 август. Шествието ще премине през градовете Никопол, Враца, София, Перник, Дупница, Рила, също и през други по-малки селища в страната. Това са места, които са свързани със Св. Йоан Рилски Чудотворец – покровител на българския народ и свети места за православната вяра в България, на които ще се отслужат литургии. Някои от храмовете по пътя в течение на времето са били изоставени, други се реставрират.

Догодина ще се навършат 555 години от пренасянето на мощите на светеца от Търновската света обител в Рилския манастир, което се случва през 1469 г., напомни пред Радио Благоевград един от организаторите на подхода – Евгени Кънев. Пандемията Ковид – 19 е попречила до се отбележи по-масово 550-та годишнина. Тази година походът е по-щадящ, с по-кратки преходи, но с повече внимание към религиозните ритуали. Това със сигурност е най-дългият поклоннически поход в България, подчерта Кънев, който заедно с Паскал Пиперков са основните организатори. Идеята в отделните преходи да се включат повече хора от различни възрасти.

Източник: bezgranitsi.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА