Last news in Fakti

5 Юли, 2023 11:41 1 137 0

Отворен достъп до данни за собствеността на медиите в Европа

  • медии-
  • собственост-
  • мониторинг

Започва проектът Euromedia Ownership Monitor

Започва Euromedia Ownership Monitor, проект, който обхваща всичките 27 държави членки на Европейския съюз (EurOMo-27) – новаторска база данни оносно медийната собственост и контрола в Европа.

EurOMo-27 е крайъгълен камък за насърчаване на прозрачността на медиите и за опазване на демократичните ценности. Това е база данни с отворен достъп, която предоставя подробна информация за собствеността и контрола на медиите в Европа. EurOMo е резултат от цялостна изследователска инициатива, проведена на два етапа от научен екип в 27-те държави членки като част от Европейския план за действие за демокрация (2020). Проектът съответства на целите на Европейския закон за свободата на медиите (2022) и е съ-финансиран от Европейската комисия.

Официалният старт ще бъде на 7 юли, в 9:00 часа, по време на конференцията на Европейската политика за медиите и платформите (EuromediApp) „Обществени последици от медийната платформизация“.EurOMo ще започне в университетската фондация в Брюксел и ще се предава онлайн (вижте линка в края на материала).

База данни, мрежова графика, доклади по държави, учебен материал

Пилотната фаза на EurOMo включваше анализирането на извадка от новинарски медии, формиращи мнението във всяка държава членка с цел създаване на представа за сложната динамика на медийната собственост и контрол. Основният резултат е база данни относно всичките 27 държави, която потребителите могат да преглеждат, за да търсят новинарски издания и собственици до началото на проекта.

След решение 188/2022 на Европейския съд от ноември 2022 г. относно бизнес регистрите базата данни дава възможност за търсене, но не показва имената на физически лица, които участват в медийната собственост, а само техните позиции. Пълната информация е налична, но не може да бъде публично афиширана.

В допълнение към базата данни EurOMo предлага набор от ресурси за подобряване на разбирането за структурите на медийната собственост. Страниците на държавите предоставят подробни отчети и графична визуализация на мрежата за собственост в 15 държави членки. До септември 2023 г. всичките 27 страни ще имат свои страници. Освен това индексът на риска и индексът на прозрачност ще позволят на политици, изследователи и журналисти да сравняват представянето на отделните държави.

Признавайки важността на образованието, EurOMo предоставя и учебни материали с отворен достъп, предназначени за гимназиалните класове. Понастоящем те са налични на 11 езика на ЕС. Тези ресурси имат за цел да изградят медийна грамотност и умения за критично мислене сред по-младото поколение.

Констатации: Констатациите подчертават няколко ключови точки относно собствеността и контрола върху медиите в Европа. Като се имат предвид само първите 15 държави, Австрия и Швеция са определени като страни с най-благоприятни условия за прозрачност, следвани плътно от Дания и Германия. От друга страна, Унгария и Чехия са страни, в които постигането на прозрачност на медийната собственост остава най-голямо предизвикателство.

В допълнение изследването разкрива, че най-големите рискове за прозрачността на медиите произтичат от управленското измерение на собствеността и контрола. Неуспехът да се защитят редакциите от неправомерно влияние, липсата на разпоредби за гарантиране на независимостта на обществените медии и нарушенията на редакционната независимост се определят като критични проблеми. Ако не се вземат мерки срещу посочените рискове, те могат да повлияят значително на общественото възприятие за това кой контролира новините.

EurOMo подчертава, че съществуват значителни рискове, свързани с алгоритмичното разпространение на новини. Влиянието на алгоритмите върху разпространението на информация и потенциалните пристрастия е нарастващ проблем, който изисква внимателно проучване и проактивни действия. Очаква се прилагането на Закона за цифровите услуги (DSA) и Закона за цифровите пазари (DMA) да намали тези рискове.

Пълните резултати ще бъдат налични преди септември.

Изводи: EuroOMo е голяма стъпка напред в насърчаването на прозрачността на медиите и в подкрепа на принципите на демокрацията. Като предоставя достъпна и изчерпателна информация за собствеността и контрола върху медиите, базата данни дава възможност на заинтересованите страни да вземат информирани решения и да предприемат смислени стъпки за запазване на медийния плурализъм и демократичните ценности.

За повече информация, моля, посетете https://media-ownership.eu или се свържете с д-р Талес Томаз (ръководител на проекта).

Относно EuroOMo: EuroOMo е база данни с отворен достъп, която се фокусира върху собствеността и контрола на медиите в Европа. Тя предоставя изчерпателна информация за медиите и собствениците на медии, като предлага ценни идеи за политиците, изследователите, журналистите и обществеността. EuroMO има за цел да подобри прозрачността на медиите, да подпомогне вземането на информирани решения и да насърчи демократичните ценности. Проектът се координира от Департамента по комуникационни изследвания на Университета в Залцбург, Австрия, в сътрудничество с екипи от 26 държави.

Начало: 7 юли 2023 г., 9:00, University Foundation, Egmontstraat 11, rue d’Egmont, 1000 Brussels и онлайн

Регистрация (безплатна, но ограничена) https://forms.gle/YVBdQRHyTrxdFRbY7

Контакт: Dr. Tales Tomaz, University of Salzburg, Department of Communication Studies, +43 662 8044 4195, [email protected]

Ето и линк към адаптиран за нуждите на университетското преподаване материал по проекта EurOMo относно прозрачността на медиите:

http://mediacom21.bg/analizi

Източник: bezgranitsi.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА