Last news in Fakti

25 Юли, 2023 14:30 677 0

Туристите не отбягват и музеите

  • туристи-
  • музеи-
  • културно-историческото наследство

Все повече хора търсят контакт с културно-историческото ни наследство

Туристите не отбягват и музеите - 1
Духовно-исторически център "Св. Паисий Хилендарски" в Банско/ Снимка: БГНЕС

Освен планините, СПА центровете и морето чужденците все по-често търсят и контакт с културно-историческото ни наследство.

Тази тенденция трайно се забелязва през последните години, твърди и директорката на Музейния комплекс в Банско Светла Баракова. Освен груповите, все по-чести са единични посещения на чужденци. И все по-често в музеите ги посрещат млади хора с по няколко езика, новото поколение музейни работници. Това са историци, етнолози, археолози, които са намерили реализация в тази професия. Повечето от 15-те служители в музейния комплекс в Банско са млади хора, а половината от тях с с докторски степени, отбелязва Светла Баракова. Според нейните наблюдения, интересът към музеите през лятото е по-голям:

Туристическият сезон в Банско е в разгара си. Недостиг на туристи няма. Свежестта на планината, разнообразните туристически маршрути, близките СПА центрове и богатата културна и фестивална програма привличат разнообразна публика с разнородни интереси.

Музейният комплекс в Банско се готви да отбележи 230-годишната от рождението на Неофит Рилски, чията “Самоучителна метода” също е обект на специален интерес от посетителите.

Източник: bezgranitsi.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА