Last news in Fakti

6 Август, 2023 16:26 4 003 22

17-годишно момиче откри древно "магическо" огледало в Израел (СНИМКИ)

  • магическо огледало-
  • огледало-
  • древност-
  • византия-
  • история-
  • израел

По време на византийската епоха са смятали, че подобни огледала защитават хората от зли очи

17-годишно момиче откри древно "магическо" огледало в Израел (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

„Магическо огледало“ на 1500 години от византийския период беше открито от 17-годишно момиче от Израел, участващо в курс за оцеляване за младежи в археологическия обект Уша в Северен Израел, съобщи Израелската служба за антики в четвъртък, цитирана от vesti.bg.

Авив Уайзман, момичето, което намерило огледалото, е участвало в 90-километров преход за оцеляване - от планината Мерон до планината Хермон, като част от курса организиран от Министерството на образованието. По време на прехода младите лидери участват в археологически разкопки на обекти в цялата страна, става още ясно от информацията.

Докато участвала в разкопки, ръководени от археолога на Израелския орган по антиките Ханаа Абу Укса Абуд в Уша, място близо до Кирят Ата, Уайзман забелязала необичайна глинена керамика, стърчаща от земята между стените на сграда.

Уайзман показала фрагмента на д-р Ейнат Амбар-Армон, директор на Северния образователен център на Израелския орган по антиките, който я идентифицирал като "магическо огледало".

За какво се е използвало магическото огледало?

„Фрагментът е част от „магическо огледало“ от византийския период, IV-VI век сл. н. е.“, обясни Навит Попович, куратор на класическите периоди в Израелската служба за антики. „Това е било стъклено огледало за защита срещу зли очи е било поставено в средата на плочата. Идеята била, че злият дух или демон, когато се погледне в огледалото, ще види собственото си отражение и това ще защитава собственика на огледалото. Подобни огледални плочи са били намирани в миналото като част от погребални дарове в гробници, за да защитават починалите при пътуването им към отвъдния свят.“

„Участието на учениците в археологическите разкопки задълбочава чувството им за принадлежност към страната и нейното наследство,” каза Ели Шайиш, директор на Министерството на образованието за изследвания на земята на Израел.

„По време на едноседмичния преход младите лидери откриха и други интересни находки, като глинени буркани, монети, украсени каменни фрагменти и дори воден акведукт“, добави Ели Ескузидо, директор на Израелската служба за антики.

„Обикновено преподаваме историята в класните стаи, но тук тя оживява. Всеки ученик имал щастието да открие находка по време на разкопки, никога няма да забрави преживяването. Няма по-добър начин да свържем младите със страната, наследството и корените им.“, казва Ескузидо.

Саар Ганор, координатор на проекта от името на Израелската служба за антики, обясни, че „това откритие е пример за двупосочния принос на сътрудничеството между Израелската служба за антики и проекта Shelah на Министерството на образованието. В същото време разкриването на миналото на страната, както и предоставяне възможност младите да се свържат с него по един изключително вълнуващ начин ги свързва здраво с техните корени.“


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдьо

    17 1 Отговор
    Тъй като го гледам, чини ми се, македонско требе да е!

    Коментиран от #15

  • 2 Соваж бейби

    6 3 Отговор
    Византииска епоха ама не е сигурно че е на гърчуята,пак ще се вкарат в филми като македонците или някой българи че едва ли не ние сме първи на тази планета и азбука и какво ли не е измислено от нас и византииците.Магически огледала има най много в Африка шаманите са гадаели и гледали на тях,за предпазване на къщата от крадци и магия.А преди това са гледали в локви от дъжд отражението ,каво показва луната,какво се яви.....Има такива огледала чела съм интересни неща които отразяват римско/византииската епоха и мародерствата им там от къде са минали,огледалото помни ...

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Я го знам ...

    8 5 Отговор
    Магическото огледало е направено за евреи.Като се огледат в него им изчезват гърбовите носове и подлите очи .
  • 4 Калоян от Народен Гняв

    10 3 Отговор
    Каква поетична измишльотина.
    Това е огледалото,заедно с тридесетте сребърника,срещу което Юда е продал Христос.
    Такива огледалца и мъниста са носели индианските вождове,за да се фукат,за какво са продали индианските земи.
    Днес ги носят доста от любимите ни политици ,които правят точно това.
  • 5 Тоа па

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Соваж бейби":

    Огледалото е изобретение на древен Египет.

    Коментиран от #8

  • 6 Това

    8 3 Отговор
    Е много простонародно обяснение ! Магическото огледало служи за наблюдение на нещата , които магьосникът иска да види! Може да са хора ( приятели или врагове ) , може да са места , може да са мъртвите , или същества от други светове. Познанията си водят началото си , от двестата демона ( паднали ангели ) , които кацат точно на планината Хермон! Огледалото прилича на ритуално счупено , което говори , че магьосникът е изпуснал от контрол съществото , което е призовал!

    Коментиран от #13

  • 7 Шопо

    9 2 Отговор
    Язе огледало не видех..........само некъф счупен камик
  • 8 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тоа па":

    Аз ти го знаем,но има такива които не знаят от къде са чели или някой ги излъгал един хахо историк и археолог има в България явно на него фенове.Чела съм тука много фантазия около древното злато намерено в наша земя какви филми...скоро един писа че и пясъчният чесовник бил първи в България тоест от траките нещо такова,обаче не вади изводи колко племена са довлечени на балкана или минали по наша земя ...много весели неща.Огледалото е било и уред за вещици,чрез огледало с шаман и ритуал показва какво се е случило преди години.Много интересни неща има на тази тема.
  • 9 Господине

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Соваж бейби":

    българите са първите ора по тез балкански земи. Тяхната родина е с име Блегра (Plegra) - Гигантомахията (маГОГ - голям - гига - гега, Фир Болг, Аргос, Колад, Гомер - МариАНдин), Палене (Pallene), които топоними, преди да се довлекат данайците от Етиопия, са с българско значение (етимология), непознати за днешните гречи. Ама какви са тия славянски топоними на 5000 години, самите учени немеят, но знаят скришом, че са с екзоним тракийски, на ония гето-склавините (маса-гети, мизо-гети - Ари), дето ги набедиха за роби - Slave, досущ като ОТроките (ΟιΘρακες), с българско звучение - деца слугинчета. Като Дулω - раб (роб), измислено в 9-ти век, намиращо се на цяла емисия (десетки монети) - византийски такива. Да не ти обяснявам откъде иде името Палес-тина (Палеш-тина), по името на аТина Палада - ден палещ (ОТец, тАта палещ), пеласгите, палещи от Палене.

    Та какво рече за българите?

    Коментиран от #10

  • 10 Соваж бейби

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Господине":

    Сега да те успокоя малко ,скоро преди година няма две.България е снимана с специална технология Лидар картографиране....няма нищо уеш !Няма археолози историци специалисти които да ровят и копаят както в Египет,защо ли ?!няма мотив избии си от главата тези неща ,българите сме от различни племена довлечени от римсковизантииската епоха,мигранти....нещо някой се направил от това което помни в родината си.Или някой са крили заграбени неща и са намерени на наша земя.Това е късо написано.

    Коментиран от #11

  • 11 Бейби - мейби

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    по история си кръгла - 0! Българите са с 99 процента балканско и малоазийско ДНК, и никакво тюркско и персийско - такова. От западна Мала Азия, земя на трояни (травси, родопчани веси - беси), мизи, тини - марАН-дини, предвождани от ви-тини, карийци с главен град Миръ (свет - свят) деца на лелеки с цар Лелекс, но най-вече и бриги (фригийци), наричани от брамините - БРГУ, БАРГАви (багри) - бриги - блеги, деца на Блегий (Phlegуas), цар на лапитите - Гиганти, баща на цар Борбас (Форбас), Блегий син на Арис, от дорийски Ара - Арес, върховно божество на гимири (кимерийци), скити (масагети), уну-гури (оногури), но най-вече гети, познати в арийските земи като гутеи.

    Довиждане!

    Коментиран от #12

  • 12 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бейби - мейби":

    Ти къде видя ,прочете да съм писала от къде и какви раси ?Второ българите сме тюрлю гювеч от няколко главни плема за времето и още един Бог знае преминаващите през годините ,само от църквата,релгиите колко гонени и бягащи хора иама надявам се знаеш на балкана .Част от тези племна които се заселват в България запазват своята традиция и празници,скотовъдци и земеделци кротки работни чиляци нищо повече.Дори ренесанс няма в България виж ни инфраструктурата ,за каква древна цивилизация фантазираш
  • 13 Мила

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Това":

    Това , което казвате , е доста интересно. Аз съм се чудела , защо бабите ни , ни учеха да покриваме огледалата , когато някой умре! Говореха нещо , за преминаване на мъртвите , доколкото помня. Ако знаете още нещо , моля да го кажете! Както казах , е доста интересно.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мила":

    Заг Беганс и други специлисти в паранормалните изследвания доказват че огледалото е портал за фантоми.Разни духове на починали например в хотел или къща самоубити или убити остават в огледалото има и в музея му такива и в епизодите,и тормозят хората.Може и ритуал да направиш и да отвориш портал на демон с огледало.Нашите баби уж душата на мъртвеца да не се види в огледалото и заклещи вътре но е малко наивност,или да не видиш нещо и да се стерсираш ,сега виждаме тези неща с камери и външни камери ,камери на скайп ,соц.мрежи говориш с някой и виждаш нещо се показва зад теб .....Защото душата когато напусне тялото влиза там ако е писано вече при покойник е късно.
  • 15 Калпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Гъдьо":

    Тцтцтц, аз лека полека започвам да вярвам че и там няма нито Палестина нито израел а е било древна македонска раса, пардон северно македонска обърках тя е за византийците за нас е заоадномакедонска хептен са обърках, няма исраел има Палестина
  • 16 Добре

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мила":

    Както казах , хората са научени на магическите изкуства лично от двестата , кацнали на планината Хермон. И на много други познания - също. Магическото огледало се изработва , като със специални заклинания и призовавания , в него се затвори същество от първо , до седмо ниво , в зависимост от силата на магьосника. Така се изработват и други предмети , като пръстени , и други , като най много сте чували за пръстена на Соломон , предполагам. Опасността при огледалото идва от това , че може да наблюдавате освен нашият свят , събития в други светове и вселени , събития в други времеви периоди , както и същества от други нива , които условно ще нарека безсмъртните. Когато огледалото направи пробив в другият свят , се създава двупосочна връзка , а това е условие , някое от съществата да премине в нашият свят. Низшите същества , които ние наричаме духове и призраци, живеят в неопределеността между световете , и лесно се изкушават да завземат нечие човешко , тяло , което е податливо. Дори са се научили да внушават необясним страх у хората , защото уплашеният човек е най податлив за обладаване ( има още , а няма време ). Огледалата помагат на тези същества , затова се закриват , а в случая , ритуалното счупване ми говори , че магьосникът се е уплашил от нещо от горните нива , което не е успял да овладее!

    Коментиран от #17

  • 17 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Добре":

    След ритуал и разговор с други същества някой огледала или чаша например при уиджа се чупят да не се връща извиканият гост,тоест затваряш портала.Ама често не успяват глупаците които провеждат такива сеанси и отварят работа на екзорсисти ,шамани...

    Коментиран от #19

  • 18 Мила

    2 1 Отговор
    Благодаря и на двама ви , за това , което ми разказахте! Беше много интересно. Винаги съм обичала такива загадъчни неща. Звучи като приказка , но знаеш , че може да е истина. Това е завладяващо. Отново , благодаря!
  • 19 Това

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    Е , защото призоваващите са неопитни , и дават излишно време на призованото същество да се оглежда , и да съставя план за своите желания. Съществото винаги се опитва да вкара човека в излишни разговори , дава обещания , които неможе , и не мисля да изпълни , а през цялото време мисли , кого , или какво да обладае . Защото , мисля знаете , че някои същества , могат да обладават и предмети. Така че , понякога чупенето на огледалото ще свърши работа , а друг път - не .
  • 20 цербер

    0 0 Отговор
    Авив Уайзман- момичето, което е намерило огледалото, е участвало в 90-километров преход за оцеляване
  • 21 зелен петел

    0 0 Отговор
    Тази бузанка на снимката не вярвам да е бабка социал.
  • 22 Волдемор

    0 0 Отговор
    Аз пък искам Събинчето (😘😘