Last news in Fakti

7 Август, 2023 06:15 2 930 16

Джаз фестът в Боровец: Туризъм без култура не се получава…

  • джаз-
  • боровец-
  • георги господинов-
  • самоков

При изключителен интерес премина срещата с писателя Георги Господинов в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков

Джаз фестът в Боровец: Туризъм без култура не се получава… - 1
Снимка: Столична община

При изключителен интерес премина срещата с писателя Георги Господинов в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков. Тя е част от програмата на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“ в Боровец, който се организира с помощта на общината в Самоков. Присъстваха граждани, гости на фестивала и града, културни дейци и журналисти. Ден по-рано Георги Господинов и преводачката на книгата му „Времеубежище“ Анджела Родел получиха специални отличия на името на д-р Емил Илиев за приноса им в областта на културата.

Въпреки че джаз фестивалът се провежда за втори път в Боровец, той има четвъртвековна история от срещите в Банско, отбеляза при откриването на фестивала д-р Таня Илиева, директор на музикалния форум и сътпряга на д-р Емил Илиев. Джаз фестът вече има химн, написан от композитора Ангел Котев. На форума Бигбендът Благоевград отбелязва 30-годишнината си, а специален гост бе победителката от „Гладът на България“ Жаклин Таракчи. Международният фестивал в Боровец, който ще продължи до 9 август, се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Туризъм без култура не се получава, отбеляза при откриването Илин Димитров, секретар по култура, образование и туризъм на президента на Република България, а заместник-министърът на културата Виктор Стоянов изрази надежда, че въпреки политическите турбуленции, подкрепата за форума ще бъде постоянна.

За първи път в България в Боровец ще гостуват с квартет братя Васерфур от Германия. Тромпетистът Юлиян Васерфур още като тийнейджър е обявен в Германия за най-добрият тромпетист от времето на Тил Брьонер. Заедно с брат си Роман на пианото са неразделна творческа двойка. В техния квартет са Маркус Шийфердекер – бас, и Оливер Реман – барабани. За първи път у нас ще гостува секстет от Индия – 4th Element. Групата успешно и атрактивно смесва четири стила – фънк, джаз, ритъм енд блус и соул. Първата вечер пред публиката се срещна с Михаил Йосифов & Новините в джаза, а Манал Ел-Фейтури и групата VSOP изпълниха хитове на Уитни Хюстън от мюзикъла „Бодигард“ на режисьора Борис Панкин.

Програмата на фестивала в Боровец е разнообразна и включва братя Владигерови (Австрия), Zone C – групата, създадена през 1992 г. от пианиста и композитор Васил Пармаков, „Джазаница“, Васил Петров, „Дърти пърчис“; Надя Тончева и „Бразилиадо“, The Jive Aces и Matt Bianco (Великобритания), Роберто Фонсека (Куба).

 

Източник: bezgranitsi.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината

    17 1 Отговор
    Г. Г.
    ?
    Мда ...

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Псевдоним

    20 1 Отговор
    Страхотна "култура", няма що...
  • 4 Дремеубежище

    20 1 Отговор
    Това ода за Зеления клоун, дето дреме по бункерите ли беше?
  • 5 йхнкхйких

    19 1 Отговор
    Големи джазмени голлямо мазнене направо мас капе от джазмените хахах
  • 6 рецептата

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "истината":

    Г. Г.
    ?
    На всяко гърне мерудия.
  • 7 Щом

    19 1 Отговор
    Г.Г. е поканен на среща значи това е събитие, което трябва да се разкаже и да докаже изключителната стойност на джаза в Боровец. То куцо и сакато започна да организира ДЖАЗ продукции, където и както падне. Един приятел казва, че ако някой не знае какво свири, казва, че свири джаз. Ама пуста мода...
  • 8 Така е

    3 0 Отговор
    туризъм без култура не се получава. И се чудя, защо корифеят на музикалната критика Венелина Маринова е пропуснала да ни информира за едно събитие в Белоградчик, което е истинска симбиоза между туризъм и култура - Сцена на върховете. Венелина така пространно и аргументирано се гмурка в оперната стилистика, че е несправедливо да ни лиши от своите коментарии за операта "Мадам Бътерфлай". Междувпрочем свидетели от първо лице казват, че на спектаклите в крепостта е имало доста чуждестранни туристи
  • 9 ааа

    4 1 Отговор
    Аман от тоя джаз бе...Туризъм без култура много добре е получава. Лежане на плажа и някое ресторантче. Пасивна пълноценна почивка. Да скачаш по камънаците като коза в летния пек не го намирам за психически ок.
  • 10 генчо

    2 10 Отговор
    напрай ЧАЛГА ФЕСТ и ще видиш как ши ти тръгни и туризма и културата кво е туй ЖАСТА-ПРАСТА фест няя ли чалга и бръснарски нофчета ква култура йе
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    1 1 Отговор
    Какво общо имат джаз културата и Банско?
  • 13 Гост

    15 0 Отговор
    Дърти пърчис ми звучи много културно. Направо възвишено.
  • 14 Гост

    14 0 Отговор
    А ще си изчистите ли чашките от кафе, бира и бутилките от минерална вода, след културното ви събитие?
  • 15 Жупел

    8 1 Отговор
    Тоя вмирисан от соросоидни долари "умник" ми додея до козирката. Какво все ни го натрисвате бе, като джуфра със силикон и джуки и изрязани бански, аман от вашата уйдурма. Букър бил, книжар - шарлатанин и продажник. Айдечуп-ката.
  • 16 Кобурга

    0 0 Отговор
    Да ви имам пияната претенциозна халтура.