Last news in Fakti

10 Август, 2023 12:46 1 688 9

Два дни на незабравими преживявания с новото издание на Фестивал Тракийски Мистерии в Стария Несебър

  • фестивал тракийски мистерии-
  • несебър

Събитията, проведени в Старата Митрополия "Света София" и Амфитеатъра, бяха посетени от огромна публика

На 05 и 06 август, на територията на Стария Несебър - Фестивал Тракийски Мистерии 2023 отново възкреси епохата на Древна Тракия.

Събитията, проведени в Старата Митрополия "Света София" и Амфитеатъра, бяха посетени от огромна публика.

Многобройните желаещи да се потопят в златната ера от историята на предците ни се възползваха от разнообразните възможности за вживяване в античната атмосфера. Апогеят на всеки от фестивалните дни беше покоряваща възстановка на сюжети и образи от древния тракийски епос чрез интерактивните спектакли "Мистерия на Тракийския Херос" и "Тракийска Мистерийна Драма".

Гостите не само наблюдаваха, но и активно участваха в пълнокръвния живот, пресъздаден във фестивалния град. Имаше ателиета, посветени на обредните хлябове; на тракийската керамика – съдове и оброчни плочки; на древното тракийско облекло и военни доспехи. Проведоха се и разяснителни лекции, спомагащи за вникването в този древен мироглед, който е актуален и днес.

Фестивал Тракийски Мистерии се налага като културното събитие на лято 2023. Многобройните дългогодишни фенове се увеличават с провеждането на всеки следващ сезон.



На 30 септември в Античният театър на Филипопол и Античен Римски Стадион ще се състои закриването на Фестивал Тракийски Мистерии - сезон 2023.

Програмата на фестивала в Стария град Пловдив включва:

Интерактивни спектакли "Мистерия на Тракийския Херос" и "Тракийска Мистерийна Драма" - 30.09.2023 / 21:00 ч. в Античния театър Пловдив

Изложба "Тракийски Мистерии" - внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика. 30.09.2023 / 14:30 ч. в Античния театър Пловдив

Лекции на тема "Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие". Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация Родов Завет и Сдружение Академия Орфика. 30.09.2023 / 16:00 ч. в Античен Римски Стадион, Пловдив

Тракийски ателиета, 30.09.2023 / 18:00 ч. в Античния театър Пловдив - уникалните по рода си ателиета и работилници потапят участниците в уникалната антична атмосфера на мистиката и силите, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл.

Фестивалът е за всеки, желаещ да преживее древната тракийска култура, нейните свещени корени, традиции и послания, и актуалния ѝ прочит днес, чрез навлизане в митичното пространство на древните, където се срещат минало и настояще и във всеки остава отпечатъка да се докосне до нетленното съкровище на древните траки – Божествената Реч.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria

Със съдействието на:
БНР Бургас, БНР - Радио Пловдив, БНР - Радио София, Bogari Media, Радио 1 и Books Bogari

Билети на касите на Ивентим и на място от Академия Орфика.

Фестивал Тракийски Мистерии | Несебър и Пловдив 2023

Актуална информация за програмата на фестивала можете да намерите във ФБ страница: Фестивал Тракийски Мистерии.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Освен Орфей и Спартак, не можете да изброите други имена на древните си (според вас) "предци". След траките по тези земи са били римляните, които идват тук още през 2 век.пр.Хр, и се задържат тук чак до 5 век след Хр. - цели 7 века тук са управлявали римляни, като след разпадът на западната римска империя, източната продължава да владее тези земи до 7 век, когато тук нахлуват славяните. Това са 9 века римско-византийско владение на Балканите. Траките са били асимилирани от римляните. Официалният език в империята е бил римският. През 3 век готите нахлуват тук и попиляват всичко, а през 4 век хуните стигат чак до Дунава. Имено те са причина за великото преселение на народите, през което славяните идват на Балканите.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Естествено, това не умаловажава тракийското културно наследство, нито пък постиженията им в различни области, нито историята им. Траките са били с богата култура и хилядолетна история. Като приемници на техните земи ние сме длъжни да опазим културното им наследство, но е грешка да се отъждествяваме с тях. Няма нужда да отричаме славянският си произход, само за да се харесаме на някого, като задраскаме същността си, понеже сме родственици с омразните някому руснаци.
  • 3 Домакин

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    "Освен Орфей и Спартак, не можете да изброите други имена...". Котис, Севт, Терес?

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Домакин":

    Добре, че е гугъла. Иначе не познавате никой с такива имена, но всички познавате Станислав, Мирослав, Велимир, Станимир и всякакви други СЛАВЯНСКИ ИМЕНА.

    Коментиран от #5

  • 5 Домакин

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Бях екскурзовод на тракийските гробници край Шипка, а и съм от Казанлък, та не само от гуглата знам "туй-онуй"😏. Хората, които посещават въпросните обекти (а те не са един и двама) и те вече знаят "тва-онва" и БЕЗ гуглата.

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "Домакин":

    Това ти е била работата, а не битието или културата. Те са славянски. Хората, за които говориш, носят имената, които ти изброих в 4.

    Коментиран от #7

  • 7 Домакин

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Не съм се запознавал с посетителите и не им знам имената, но каквито и да са те, тези хора - каквито и да са им културата и битието - ЗНАЯТ кои са Севт, Терес и Котис, което се разминава "малко" с твърдението Ви от коментар 1 ("Освен Орфей и Спартак, не можете да изброите други имена...").

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "Домакин":

    Не извъртайте, моля! Съвременните български имена са предимно славянски, защото сме славяни. Не, не са тракийски, защото не сме тракийци. Туристите знаят и кой е Шака Зулу, но това не ги прави африканци. И да, знаят цели пет тракийски имена, а не само две - УАУ!!! Сега, ясен ли съм или трябва още да обяснявам.

    Коментиран от #9

  • 9 Домакин

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    "Туристите знаят и кой е Шака Зулу, но това не ги прави африканци". Напълно съм съгласен с Вас. Но кой под тази статия твърди, че ако някой знае не две, а пет тракийски имена, това автоматично го прави трак? Или че той се смята наследник единствено на траките, а не на славяните? Във всеки случай това НЕ съм аз. Ако се съмнявате - прочетете още веднъж това, което написах досега, и ми посочете мои думи, според които българите сме наследници именно на траките, а не на славяните. А ако съм Ви разбрал погрешно - извинявайте!