Last news in Fakti

29 Август, 2023 16:00 1 143 10

Британският соул и джаз певец Тони Момрел пред ФАКТИ: Това, което прави България още по-красива са хората! (ВИДЕО)

  • великобритания-
  • британският соул и джаз певец-
  • тони момрел-
  • tony momrell-
  • концерт-
  • изпълнител-
  • джаз-
  • музикант-
  • българия

България ме вдъхновява, тя е красива страна, наситена с изключителна култура и хубави хора. Всеки път, когато се завръщам в България, се чувствам обичан, и моята обич също се засилва, сподели британският соул музикант Тони Момрел

Британският соул и джаз певец Тони Момрел пред ФАКТИ: Това, което прави България още по-красива са хората! (ВИДЕО) - 1
Снимка: Тони Момрел / личен архив

България ме вдъхновява, тя е красива страна, наситена с изключителна култура и хубави хора, ми сподели британският соул музикант Тони Момрел. Всеки път, когато се завръщам в България, се чувствам обичан, и моята обич също се засилва. Винаги съм бил добре посрещан у вас, отбеляза Тони Момрел. Той подчерта, че това, което прави България специална в неговите очи са хората , които градят лицето на една страна.

Винаги се завръщам в страната Ви с най-топли чувства и усещане за спокойствие и близост към хората. Щастливци сте! Живеете в много красива и зелена страна. Няколко пъти съм бил гост на джаз фестивала в Банско, затова съм имал възможността да усетя уюта на провинцията, топлотата на хората, българското гостоприемство. Влюбих трайно във вашите планини. С каква природа само е богопомазана България! Не можех да се откъсна от тази зеленина, която ме вдъхновява за моите песни. Бих казал дори, че България ме вдъхновява! Много красива страна, наситена с изключителна култура и хубави хора!

Кой е Тони Момрел?

Тони Момрел е британски R&B и джаз певец и е един от вокалистите на групата Incognito. Преди за де присъедини към Incognito, Momrelle вече е бил соло изпълнител, с два студийни албума. Някога е бил член на госпъл музикалната група Seven.


Тони Момрел е един от най-популярните и нашумели напоследък соул музиканти на съвременната британска сцена. "Стиви Уондър на 21-ви век" - така го определя знаменитият Пол Морли в изданието "The Guardian". В музикалната си кариера, в продължение на повече от 25 години, той има участия с едни от най-великите артисти в света: Incognito, Gloria Estefan, Celine Dion, Janet, Whitney Houston, Chaka Khan, Sade, Gary Barlow, Andrea Bocelli, Gwen Stefani, Robert Palmer, Евангелска музикална група Seven и много други. През есента на 2016 г. той бе част от групата Earth, Wind & Fire по време на турнето им в Обединеното кралство. Момрел бе водещ мъжки вокалист на известната британска група Acid-jazz Incognito повече от шестнадесет години преди да започне соловата си кариера. Неговият амбициозен дебютен албум "Keep Pushing" е издаден през 2015 г. Успешното представяне на първия албум на певеца бе последвано от Deluxe Edition, издаден дванадесет месеца по-късно. Албумът представлява смесване на вдъхновени от осемдесетте звуци, джаз елементи, класическо пиано и извисяващи душата вокали. Всичко това е умело поднесено от него самия и гостуващите изпълнители Talib Kweli, Chantae Cann и Tony Remy.

- Тони, мина доста време от последното ни интервю, в което ми казахте, че „България ви вдъхновява“. Искате ли отново да се върнете с концерт на българска сцена?
- С удоволствие ще се върна отново в красивата и прекрасна България. Това е толкова специално място за мен, наистина. Но това, което прави България още по-красива са хората!

- Няколко пъти сте идвал в България, нали?
- Да, така е. Доста пъти съм посещавал България, концентрирал съм и в София. Винаги се завръщам в страната Ви с най-топли чувства и усещане за спокойствие и близост към хората. Щастливци сте! Живеете в много красива и зелена страна. Няколко пъти съм бил гост на джаз фестивала в Банско, затова съм имал възможността да усетя уюта на провинцията, топлотата на хората, българското гостоприемство. Точно там се влюбих трайно във вашите планини. С каква природа само е богопомазана България! Не можех да се откъсна от тази зеленина, която ме вдъхновява за моите песни. Бих казал дори, че България ме вдъхновява! Да, точно така! България ме вдъхновява! В България имам много приятели, истински приятели, на които мога да звънна по всяко време на денонощието, а не просто фенове. От друга страна във Великобритания имам един куп приятели, които целогодишно посещават България. Така че, може да се каже, че изобщо не се разделям с вашата страна. Бил съм във Варна, в София и в Банско. Прекрасни градове - море и планина, уникално е! Много красива страна, наситена с изключителна култура и хубави хора!

- Кое най-много Ви е впечатлило в страната ни?
- Аз пътувам много. Такава ми е работата. Правя турнета по цял свят, но има страни, в които се връщам поради много лични причини, страни, към които имам определен сантимент. Една от тези страни е България. В България ми допада това, че от морето можеш да се качиш в планината. Хората са весели, приятни, ненатоварващи. Зимата карат ски в планините, лятото пък преобладава добре развитият ви морски туризъм. Но това, което прави България специална в моите очи - са хората, човешкият фактор, а не толкова туризмът и природата, които ги има и в други страни. Хората са много специални при вас. И хората са тези, които градят лицето на една страна. И всеки път, когато се завръщам в България, се чувствам обичан, и моята обич също се засилва. Винаги съм бил добре посрещан у вас.



- Как се приема Вашата музика у нас и по света?
- Може да прозвучи малко нескромно, но по света доста хора харесват музиката ми и мен, като изпълнител. А това ме мотивира да правя шоу и да пиша музика.Тук е уместно да кажа, че всеки мой концерт в България се е превръщал в истинско събитие, в многостранен празник.

- Какво очаквате всеки път от публиката?
- Очаквам една страхотна публика, жадна за истинска музика и готова за неподправен купон. Това е което очаквам. И мисля, че винаги се получава, особено у вас, тъй като българите разбирате от хубава музика. Това, което искам аз - е да създам радост за хората с моята музика, да ги накарам да придобият усещане за щастие и позитивизъм. Очаквам от публиката обективната ѝ оценка, и се надявам, тя да е положителна. Всички да се забавляваме. Това е целта на музиката, на изкуството като цяло - да ни направи щастливи. Музиката ми е заредена с енергия, и то не с каква да е енергия, а с положителна. Искам хората да се забавляват и да танцуват докато пея. Това ще е най-обективната оценка за мен.



- В коя страна имате най-много фенове? Каква е възрастовата им категория?
- Много, много объркващ въпрос! Имам фенове в САЩ, в Азия, в Европа, дори и в Африка! Много ми е трудно да определя къде имам най-много почитатели и каква е възрастовата им категория. Но с ръка на сърцето бих казал, че добрите песни се възприемат от млади и от стари. За добрата музика няма възраст, тя е достъпна за всички хора и във всяка точка на земното кълбо. Позициониран съм във Великобритания, и вероятно поради факта, че живея все пак в Европа, аз най-много гастролирам на Стария континент. Забелязал съм, че в Италия много добре съм приет, там имам постоянни и многобройни фенове. Същото е положението и във Франция, и в Германия, където залите се пълнят на концертите ми. Трудно ми е да определя къде почитателите са по-многобройни и в коя страна съм харесван повече, пак ви повтарям, важното е посланието на музиката ми да достига до хората, а в коя страна са те, каква е тяхната националност и възраст - това за мен е без значение. Аз непрекъснато се развивам и променям в професионален план, така че и публиката ми заедно с мен се променя и развива.



- Предстои ли ви нов албум? Кой ви пише музиката и песните?
- Да, непрекъснато издавам нови албуми. Сам си пиша музиката за песните, както и повечето текстове. Имам екип от професионалисти, с които работя по създаването на всяка една песен, на всеки сингъл и така заедно довеждаме делото до красив край. Екипът ми по-скоро е по техническата част, продуцентството, записните студиа. Но що се касае до музиката на песните - то всички те са моя рожба. Аз съм композитор и автор на всяка една от тях. Замислям пореден следващ албум, който ще е пълен с енергия, събирана от вдъхновяващите ме места по света.

- Какъв стил музика обичате да слушате?
- Трудно ми е да отговоря на този въпрос, тъй като са много музикалните стилове и жанрове, които ми харесват. Не бих могъл да се спра на един конкретен. Като музикант израствах и се развивах във Великобритания. Много преди да се оформя като професионалист винаги съм имал предпочитания към стилната музика, обичам барабаните, точния ритъм. Живеейки на Острова ние обикновено слушаме поп, рок, джаз, както и класическа музика, но по-малко. Но с годините възпитах у себе си прецизен и изтънчен вкус към някои от музикалните стилове, и това са джаз, "соул" музиката, блусове, красив рок, обичам също така и "поп" и "фолк" музика, стига да са наистина завладяващи, да те омагьосват. Един музикант трябва да умее да дефинира добрата от лошата музика, диаманта от бакъра. Иначе самият той едва ли ще стане добър музикант, ако не се научи от самото начало да различава хубавата от лошата музика.

- Работил сте с много звезди. Кои от тях са ви впечатлили най-много?
- Безспорно, най-много ме е впечатлила Шаде. Аз съм част от нейния бенд. Така че, да работя с нея е голяма чест за мен. Тя е чудо, тя е недостижима, тя е гениална и изключително талантлива. Много умна, с концентрирани мисли, знае точно какво иска от себе си и от другите, знае как да го поднесе, за да не обиди някого. Наясно е не само с пеенето, с перфектната визия, с детайли от бизнеса, но и с дълбочината на човешката душа. Нейните песни могат да се тълкуват дори между редовете. Тя е невероятна певица, актриса на сцената, изпълнителка, поднасяща богати на съдържание песни. Тя е една изключително добра, уравновесена, мила и позитивна личност извън света на музиката.Тя е много щедра, раздава се на хората. За мен Шаде е най-великата изпълнителка в момента, върха на върховете /Top of the top!/. Аз също така съм и част от група "Инкогнито", които са блестящи музиканти. Те са моето семейство, бих казал. Това е друга главозамайваща група, обичана и аплодирана в цял свят.

- Наричат Ви "Стиви Уондър на 21 век". Вие лично познавате ли самия Стиви Уондър? Говорил ли сте лично с него?
- Да, познавам лично Стиви Уондър. За пръв път разговарях с него преди няколко години, когато бях на турне в Япония. Една от певиците на група "Инкогнито", с които работих над 16 години, е била бек-вокалистка на Стиви Уондър и го познава много добре, тъй като са работили заедно. Чрез нея един ден Стиви Уондър се поинтересувал кой съм аз. Бил много впечатлен от гласа ми и от маниера ми на пеене. Той ѝ казал, че много харесва моята музика и тембъра на гласа ми. И един ден ми звънна по телефона и каза: "Здравей Тони, аз съм Стиви!" Зачудих се, кой Стиви? След което разбрах, че самият Стиви Уондър ми се е обадил да ми каже лично колко много харесва моята музика и гласа ми. Бях изключително поласкан! Не, това би било малко. Бях направо на върха на щастието да чуя такава оценка от самия Стиви Уондър! След този първоначален разговор сме се срещали няколко пъти лично. Освен, че е велик певец, той е и много сладкодумен. Това е историята ми със Стиви Уондър. И ми става много приятно, когато хората говорят за мен, като за "Стиви Уондър на 21 век". Това е голяма оценка, която е ангажираща, защото винаги трябва да я потвърждавам и защитавам. Аз съм просто един музикант, който много си обича работата и ми харесва да правя хубава музика. Не съм мислил никога да подражавам на някого, да бъда като някого. Аз съм си просто аз - творецът, певецът, музикантът. За мен най-голямата оценка е хората да харесват това, което правя. И тогава за мен ще е чест да творя за тези хора.

- Имате ли семейство - жена и деца?
- Да, имам спътничка в живота и три деца - двама сина и дъщеря.

- Как съвместявате личния си живот с този на сцената?
- С баланс. Старая се винаги да постигам баланса между личния си живот и този на сцената. Те трябва да са в синхрон, да се допълват, а не да си пречат. И, вероятно, защото истински се стремя към това, то така и се получава. Балансът идва от само себе си.



- Какво ще пожелаете на феновете, които ви очакват с нетърпение да се завърнете на българска сцена?
- Бих искал да пожелая на всички българи повече позитивизъм и да се радват на живота. А, когато пристигна отново за концерт, ще се радваме заедно. Ще купонясваме, ще танцуваме и ще изживеем няколко часа с позитивната енергия на моята музика.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лорд Джордж Уиндзор

    2 3 Отговор
    Хахах, британец, направо чист англосакс, моля ви се.
  • 2 дека са тея моми

    2 1 Отговор
    Хората са весели, приятни, ненатоварващи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Знаещ

    1 1 Отговор
    Страхотно поредно интервю на Оля Ал-Ахмед. Това момиче сложи всички в малкия си джоб с тия интервюта. БРАВО!
  • 8 Кристиян

    1 1 Отговор
    Благодарим на ФАКТИ! Страхотна медия сте! Страхотно интервю, наистина! Благодаря Ви, и на Вас - Оля, за това. Толкова рядко да видя някой да отразява световни музиканти в български медии, при това по-нишови и специфични, че им се радвам като малко дете. Аз също имам свои малки успехи с такива интервюта, за които никой не говори, та просто исках да Ви благодаря и да Ви кажа, че трудът се вижда от когото трябва. Трудно е да интервюираш някого, ако няма конкретно събитие, около което негови мениджъри да позволят, но в случая поздравления, че сте успели. Ще се радвам да имаме контакт с Вас и да съдействаме за достигането на повече световна култура до нашата публика!
  • 9 българин

    1 0 Отговор
    тони държавата е хубава ама хората не стават продажници за всичко
  • 10 777

    1 0 Отговор
    прилича на некадърника вензи