Last news in Fakti

4 Септември, 2023 15:00 2 565 2

Виртуозът Ара Маликян изненада публиката с "Пловдивска Рапсодия" (ВИДЕО)

  • виртуоз-
  • ара маликян -
  • публиката -
  • пловдивска рапсодия-
  • античен театър-
  • арменец-
  • армения-
  • концерт-
  • цигулка-
  • цигулар

Космополитният музикант - арменецът Ара Маликян за пореден път завладя българската публика със своя блестящ диалог с цигулката, превръщайки сцената на Античния театър в арена на космическо звучене, шоу и просто една запомняща се приказка

Виртуозът Ара Маликян изненада публиката с "Пловдивска Рапсодия" (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Прочутият арменски виртуоз за пореден път премина през България, този път през Пловдив - като вихър, не - като торнадо и завъртя във вихъра на цигулката хилядната публика в Античния театър под Тепетата. Това не беше просто концерт на цигулар, това беше шоу - спектакъл на виртуозен изпълнител, композитор, шоумен и разказвач на приказки - арменецът Ара Маликян! Арменец по произход, испанец по паспорт и музикант от световна величина, разказващ с цигулката си музиката на най-различни народи, традиции и жанрове. Аудиторията му от български фенове расте все повече и повече след всяка среща с този изумителен музикант, харизматичен артист и разказвач. Той е експериментатор и пътешественик – смесва ритми, музикални традиции, жанрове. Преминал е през най-големите музикални школи на Европа и e провъзгласeн за цигулар № 1 на Испания. Ара Маликян е бил концертмайстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид в продължение на 7 години, има 40 издадени албума и е продал над 100 000 копия на „Годишните времена” на Вивалди. Номиниран за престижните Латино Грами.

Защо два пъти наблягам на това, че е арменец, защото той самият се гордее с произхода си и винаги го изтъква пред публиката. От къде е Ара? Пише го : Ара Маликян е роден през 1968 в Ливан - цигулар от арменски произход, получил образованието си в Германия , живее в Испания. Вчера си говорихме на арабски, на арменски, на испански...Човек, който съхранява езика на дедите си е достоен за пример и уважение! Ара винаги говори за дядо му, за баща му, за историята на цигулката, за границите и постоянните миграции. "Ето днес аз отново емигрирах, но този път в България, в Пловдив, където съм страхотно посрещнат и затова ще свирим докато паднем! Ходете да вечеряте, да се разходите, пак се върнете - ние все още ще свирим!", се шегуваше Ара по време на незабравимия концерт пълен с неописуема позитивна енергия зареждаща за дълго! За учудване на всички, дори на своя бенд, Ара обяви едно от неговите произведения за „Пловдивска Рапсодия“ за което получи бурни аплодисменти от пловдивчаните!

На концерта в Пловдив Ара Маликян излезе на сцената с петима кубински музиканти и с новата си програма, вдъхновена от звуците на детството и израстването до сина му Кайро.

„Децата са най-автентичните същества, те са диви, те са нежни, те са свободни и всичко, което правят, е пълно с изкуство”, споделя Ара за своето вдъхновение. На концертите му идват и деца, и много млади хора. С Ара Маликян те откриват Бах, Моцарт, Паганини и се влюбват в нея. А в съблекалните по света Ара Маликян репетира с етюди на Бах, които публикува в социалните си канали – негов начин да представи на аудиторията този класически композитор.

„Не се идентифицирах в класическия свят”, признава той. „Не обичам да определям музиката като рок или джаз, или класическа, а просто като музика. Просто искам да се наслаждавам на музиката, да предавам любов и страст и публиката да види това, което аз виждам”.
Маликян смята, че младите хора са ощетени от това, че не влизат в концертните зали за класическа музика поради страх, че не я разбират. „Не е нужно да разбираш класическата музика, за да я харесаш. Мисля, че тя е за всички, трябва да стане популярна и да стигне до всеки един, който би я оценил и би станал почитател на изкуството като цяло”, казва той.

Световното му турне е посветено на 9 годишния му син Кайро.

Трудно е да се опише енергията, която Ара пръска като огнени искри от сцената! На 55 години той не само, че свири без минута почивка, но тичаше, скачаше, танцуваше по сцената и буквално подлуди публиката в Античния театър. Душа на момче, тяло на момче, хлапешко поведение което зарежда с неувяхваща младост всички присъстващи. А когато цигулката спираше за миг, и струните си почиваха се включваше разказвачът на приказки, който така омайно и спокойно разказваше историите от живота, че можеше да приспи всеки в сладки сънища до момента, в който историята не стигаше своят кулминационен връх и публиката избухваше събудена в неистов смях! После отново заговаряха струните в пререкание и спорен диалог с лъка...по едно време се разбраха, после пак се разбунтуваха и така до края на вечерта....

От гениален композитор до безупречен виртуозен изпълнител Ара Маликян пренесе публиката в истинския космос, защото космическото звучене на неговата цигулка е достойно отдавна за цялата Вселена, не само за планетата Земя! Той завърши блестящия си концерт с едно лирично произведение, отново по негова композиция, което пише по време на локдауна и което е посветено на всички пострадали и отлетели в другото измерение заради коварната пандемия.

Ара Маликян не само, че вдигна публиката на крака, но трайно ще остане в сърцата на онези пет хиляди щастливци, които успяха да се докоснат до неговото творчество на 3 септември в Пловдив. Това беше абсолютно превключване и презареждане с позитивна енергия, с желание за живот, красота, доброта и любов! Всички тези добродетели Ара Маликян подари на зрителите в България със своята цигулка и уникалното му присъствие на сцената. "Обичайте се! Нека превърнем тази планета в едно прекрасно място за обич, любов, добри дела и ви пожелавам много истинско и стабилно здраве!" Така се сбогува Ара Маликян с българската публика на концерта си в Пловдив.

Космополитният музикант - арменецът Ара Маликян за пореден път завладя българската публика със своя блестящ диалог с цигулката, превръщайки сцената на Античния театър в арена на космическо звучене, шоу и просто една запомняща се приказка.

Кой е Ара Маликян?


Ара Маликян е ливанско-испански цигулар от арменски произход. Роден е на 14 септември 1968 г. в Бейрут, Ливан. Самата история на цигуларя с арменско сърце, роден в Ливан и намерил дом в Испания е като извадена от филм или от приключенски роман. През 1915 г. дядото на Ара бяга от арменския геноцид и по чудо се спасява, представяйки се като част от оркестър.Така една цигулка спасява живота му и пропътува пътя от Италия, където е създадена, през Армения до Ливан, за да попадне по-късно в ръцете на тригодишния Ара и да стане част от пътя на бъдещия цигулар. Години по-късно семейството на Маликян е принудено да напусне Бейрут заради разпалващата се война в Ливан. От ранно детство Ара се учи да свири на цигулка, под ръководството на своя баща.

На 12 години Ара изнася първия си голям концерт, на 14 - вече е най-младият студент в музикалното училище в Хановер със стипендия от германското правителство. Учи музика в Лондон в Guildhall School of Music & Drama, където негови учители са едни от най-известните цигулари. В музикалния си стил вплита музиката на различни култури, като тази на Близкия Изток (арабска и еврейска), на Централна Европа, Аржентина (танго) и Испания (фламенко). Ара Маликян – любимият цигулар на Алмодовар и Саура. Нежната цигулка на Ара звучи и в саундтрака на един от най-красивите филми за любовта "Говори с нея" (2002) на друг титан в киното Педро Алмодовар, а след това и в скандалния и автобиографичен "Лошо възпитание" (2005). Испанските режисьори обичат характера и душата на неговата цигулка, като тя може да се чуе в музиката към филми на Мигел Абаладехо, Салвадор Гарсия Руис, Манане Родригес и Емилио Арагон. Избира да живее в Испания и в продължение на 7 години е концертмайстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид. Ара Маликян вече е изкачил стълбата на успеха, като е продал над 100 хиляди копия от "Четирите годишни времена" на Вивалди. Носител на най-големите награди от световни конкурси, като "Феликс Менделсон" в Берлин, "Пабло Сарасате" в Памплона и "Николо Паганини" в Генуа. Стилът му е уникален, впечатляващ, емоционален.


Автор : Оля АЛ-АХМЕД, Античен Театър, Пловдив


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    4 8 Отговор
    ВСЕКИ ИМА ПРАВАО ДА СЕ ПРАВИ НА МАЙМУНА АКО С ТОВА МОЖЕ ДА ПРИБЕРЕ ПАРИТЕ НА ДРУГИТЕ МАЙМУНИ. ЧАРЛЗ ДАРВИН
  • 2 плюс минус

    1 1 Отговор
    В повечето случаи ние, талантливите, малко не сме добре.