Last news in Fakti

7 Септември, 2023 15:00, обновена 7 Септември, 2023 21:06 3 345 7

Драгомир Драганов пред ФАКТИ: Защо не възстановиха цирка – не знам, но го смятам за още по-голямо престъпление от запалването му

  • музея история на софия-
  • драгомир драганов-
  • цирк-
  • цирково изкуство-
  • изложба-
  • софия

На 12 септември в Музея История на София се открива емблематична изложба за историята на цирка. "Най-любопитния експонат е точен макет на сградата изработен от Климент Генчев. Това ще е и моя подарък за музея", споделя Драгомир Драганов, инициатор на изложбата в столицата

Драгомир Драганов пред ФАКТИ: Защо не възстановиха цирка – не знам, но го смятам за още по-голямо престъпление от запалването му - 1
Снимка: Драгомир Драганов / личен архив

- Драго, на 12 септември в Музея История на София откривате изложба за историята на цирка. Как се зароди идеята за предстоящата изложба?

- Идеята е моя и е част от последователните усилилия които полагам за съхраняване паметта за златните години на българското цирково изкуство. Успехът на изложбата на 125 циркови плаката, която направих миналата година по случай 125 годишнината от създаването на първата българска циркова трупа ме амбицира този път да потърся партньорството и домакинството на Музея за история на София и така изложбата вече е факт.

- Кои хора и институции застанаха зад тази ваша инициатива?

- Изключително благодарен съм на Константин Ачков - наследник на фамилията Станкови - автори на емблематичната сграда. Творчеството на неговия чичо архитект Ерослав Станков също ще бъде акцент в изложбата защото освен Софийския Държавен Цирк, талантът му е подарил на България много други емблематични сгради. Благодарен съм и на Доцент д-р Валентина Върбанова, София Лостова и Кристина Скрижовска от Музея с които на практика работихме по експозицията.

- От къде събирате материалите за изложбата?

- Основната част от материалите е от колекцията ми - фонд на виртуалния музей www.bgcircus.com и от личния архив на фамилията Станкови. Използвани са материали от Държавния архив и фонда на Регионалния исторически музей - София.

- Какво ще покаже изложбата, освен историята на създаването на българското цирково изкуство?

- Най-любопитния експонат е точен макет на сградата изработен от Климент Генчев. Това ще е и моя подарък за музея.

- Какви съпътстващи събития ще вървят паралелно с изложбата?

- На 17-ти септември, в деня на София ще има илюзионно шоу за деца а на 25-ти в деня на пожара в който изгаря сградата на цирка ще има прожекция на документалния филм "Мокър от дъжд не се бои" който направихме с режисьора Николай Василев.

- Кое ще е най-впечатляващото от експонатите?

- Невъзможно ми е да определя. За мен всичко е скъпо, ценно и важно.

- Доколкото ми е известно куполът на изгорелия цирк е бил уникален. В какво е била неговата специфика?

- Цялата сграда е уникална. Била е проектирана като преместваемо съоръжение. А самият безподпорен купол е признат за изобретение защото е проектиран като чадър и е разгънат над основата с помощта на две лебедки само за 40 минути. Това е революция, не само за времето си.

- Какъв е бил навремето животът под купола на цирка?

- За мен като дете циркът бе най-празничната, ярка и незабравима емоция. Десетките разнообразни програми, тематични спектакли, вариететни шоа и вечери на хумора са се запечатали завинаги в съзнанието ми.

- Какво загуби българското общество със загубата на цирка си в столицата? Защо не възстановиха цирка?

- Загуби Институцията! Така както Националната опера, Народния театър, Националната художествена галерия са институции за изкуствата които представят, така и сградата на цирка му даваше друг авторитет и подчертаваше значението му за културното развитие на обществото. Защо не възстановиха цирка – не знам, но смятам за още по-голямо престъпление от запалването му.

- Драго, Вие сте толкова ентусиазиран по темата цирк и цирковото изкуство. Защо го правите всичко това? Това вид идеализъм ли е или е мисия?

- Вече не ми се говори по този въпрос. Достатъчно са недоброжелателите, които мислят, че се изтъквам и си създавам имидж на гърба на "тяхното" изкуство.

- Кой финансира тези ваши инициативи? Държавата с нещо помагали ви да се съхрани паметта за българския цирк?

- Всичко плащам от джоба си.

- Вашият апел към българското общество, към почитателите на цирковото изкуство? Имате ли какво да кажете на държавниците по темата?

- Уважавайте цирковото изкуство! Чакам всички любители и ценители на великото цирково изкуство на 12 септември в 18.00 часа в Музея История на София, /бившата централна баня до ЦУМ, срещу Халите/.

Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калоян

    14 1 Отговор
    Доколкото знам циркът се премести в бившия Партиен дом под названието: ,,Парламент"
  • 2 Тоя нежен

    7 4 Отговор
    п ъ р д е л работил ли е някога нещо сериозно
  • 3 За протокола

    10 1 Отговор
    А бе цирк си имаме. Дори е в 3 сгради - на Дондуков 1 и 2 и в Парламента.
    Не се продават билетчета, но ни излиза по-скъпо, отколкото ако си ги купувахме.
    И въпреки, че е цирк не ни се смее, а ни се плаче!
  • 4 Жалко

    5 5 Отговор
    Цирка като цяло вече е демоде.Като сложиш и тъпите забрани от ЕС за животни на манежа,не остава какво да гледат децата.По интересно им е телефона и интернет.Една епоха си отиде.
  • 5 Гост

    2 0 Отговор
    Циркът от 33 г се премести на жълтите павета.
  • 6 Само питам

    2 2 Отговор
    От кога Драго Чая започна да разбира от цирк??? Това да си конферасие не означава, че си артис, а още повече да разбираш от цирк.
  • 7 Фен4е То

    2 0 Отговор
    То е ясно що такава е директивата Юроатлантиците разруха и грабеж !! Да не се лъжем щяха да го кръстят Моча и да го бутнат както редица други сгради !! И после Лидъл или мол !! Комунистите не бутнаха захарна фабрика ,царските конюшня Нооо умнокрасивите ... А кажете че не е вярно !!