Last news in Fakti

11 Септември, 2023 11:45 1 079 2

„Пътешествие до Елевсин“ е новият роман на Виктор Пелевин

  • виктор пелевин-
  • руски писател-
  • нов роман-
  • „пътешествие до елевсин“

Новата книга на именития руски писател ще излезе на 29 септември в 20.23 ч. московско време

Новата книга на именития руски писател Виктор Пелевин със заглавие „Пътешествие до Елевсин“ ще излезе на 29 септември в 20.23 ч. московско време, съобщи сайтът на издателство „Ексмо“. Според гръцката митология Елевсин е място с уникално значение, където съдби на богове и хора се срещат. Събитията в романа обаче ще се развиват в същата вселена, в която бяха ситуирани и предишните произведения на автора – „KGBT+“ и „Transhumanism Inc.“.

В анотацията на книгата се обяснява, че „Мускусна нощ“ е тайно въстание на алгоритми, едва не унищожило планетата. Но ръководителят на службата за безопасност в Transhumanism Inc. адмирал-епископ Ломас е убеден, че техният истински бунт тепърва предстои и той ще погуби всички – и живеещите на повърхността лузъри, и преместилите се в подземни цереброконтейнери богаташи. За да предотврати катастрофата, Ломас изпраща най-добрия оперативен агент в пространството Roma-3 – симулация на невронна мрежа на Древния Рим от III век на нашата ера. Владетелят на Рим, император Порфирий, пази скритата там тайна на заговора…

До последния момент от издателството пазеха в тайна заглавието на романа. Редакторите са съставили списък с произведения, които „ще помогнат за по-доброто разбиране“ на новия роман на 60-годишния Пелевин – освен предишните работи на автора, това са още „Анна Каренина“ на Лев Толстой, „Чайка“ на Чехов, „Лолита“ на Владимир Набоков, „Престъпление и наказание“ на Достоевски.

В началото на тази година допитване сред четящата аудитория в страната излъчи най-предпочитаните от читателите руски автори. Според броя получени гласове в анкетата в челната тройка се нареждат 48-годишният Захар Прилепин, класикът Александър Сергеевич Пушкин и Виктор Пелевин, пише "Сега".

Творбите на Пелевин носят някои от особеностите на научната фантастика, „маскирани“ зад постмодернистичното звучене, в което са смесени елементи от поп културата и езотеричната философия. В книгите му често светът и реалността са представени като променливи, напълно податливи на човешкото съзнание: Пелевин оставя читателя сам да реши какво точно се случва. В сюжетите той разкрива типични черти на руския национален характер в прехода след разпада на СССР. Легендата на фантастичния жанр Урсула ле Гуин вижда Пелевин като продължител на могъщата традиция на руската социална сатира, започваща с Гогол и минаваща през Булгаков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    1 0 Отговор
    Защо при толкова много русофили зловещи психопата Путин и руските терористи и садисти няма и един, който да е похвалил Плевен? Нима русофилите са загърбили великата руска култура и те се интересуват от нея? Или може би не знаят кой е той?

    Коментиран от #2

  • 2 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Че какво да му хвалим на Плевен?Дори и някогашното НШЗО закриха.Добре е,че поне Панорамата още не са я съборили.