Last news in Fakti

14 Ноември, 2013 15:41 1 545 0

Анжел Вагенщайн: Хора на духа са градили темелите на нацията

  • анжел вагенщайн-
  • награда-
  • "паисий хилендарски"-
  • пламен орешарски-
  • министерския съвет

Изтъкнатият кинематографист получи наградата

Анжел Вагенщайн: Хора на духа са градили темелите на нацията - 1
Снимка: БГНЕС

Известният режисьор и сценарист Анжел Вагенщайн получи днес в Министерския съвет годишната държавна награда за култура "Св. Паисий Хилендарски" лично от ръцете на премиера Пламен Орешарски.

Отличието бе присъдено на Вагенщайн за изключителния му принос в развитието на българското филмово изкуство и на българската литература и култура. Той е 14-ия поред лауреат на престижния приз.

"За мен е чест да връча държавната награда "Свети Паисий Хилендарски" на забележителния писател, кинодраматург и общественик Анжел Вагенщайн. Тя е заслужено признание за творчеството на един хуманист, който е гордост за България - изтъкна в своето приветствие министър председателят. - Вярвам, че тя е и поклон към всички наши творци, отстъпили леко назад пред агресията на съвремието ни, но оставащи неизменна опора за хората в България, за обществото ни, с провокацията към самите нас да бъдем по-добри и толерантни".

Приносът на Анжел Вагенщайн за развитието на българската литература и филмово изкуство, за представянето на националната ни културна идентичност пред света, е неоспорим. Смятам обаче, че още по-голям е приносът му за това, че ни предизвиква да мислим. Това ни отличава като хора и аз съм признателен за образите и идеите в неговия свят, каза още премиерът.

„Огромна чест е да бъдеш причислен към безкрайния низ от хора на духа, предаващи си един на друг през десетилетия и векове негаснещия светлик на словестността, която е най-яката връзка на една нация през сменящите се поколения, времена и държавни системи, през добри и зли години“, развълнувано сподели Анжел Вагенщайн пред участниците в церемонията по награждаването.

Няма и месец, откакто списание „Форбс“ публикува списъка на петдесетимата българи с най-голямо влияние през изтеклата година. Сред тези, надявам се наистина заслужили люде, няма името на нито един учен или мислител, на нито един човек на перото, на четката, на музиката или на екранния образ, на хората на културата и на изкуството, коментира Вагенщайн.

"Ако същият този „Форбс“ с неговата неведома за мен метрична система за значение и принос си направи труда да посочи тези 50 или 500 имена на хората, градили темелите на нацията ни, на челно място едва ли щеше да пише името на един банкер, а на един скромен атонски монах“, посочи Вагенщайн и продължи с имената на Левски, Ботев, Захари Стоянов, Иван Вазов и „една славна поредица от същата кръвна група“.

"Едни от главните виновници за печалното състояние на нашата духовност и на нейните творци, задълбочаващо се през годините, са сред сменящите се обитатели на тази сграда, където се намираме сега“, каза Анжел Вагенщайн, визирайки Министерския съвет.

"Днес ще бъда добър и възпитан, както се полага на гостенин, и ще спра дотук, без да посочвам вини и виновници, но това ще е временно, защото се възползвам от случая да помоля премиера, министъра на културата и министъра на финансите да обърнат внимание на предложенията, които ще направи скоро Съюзът на българските писатели", допълни той.

Знам колко ви е трудно днес, каза Вагенщайн като се обърна към премиера и представителите на правителството, участващи в церемонията, и им пожела твърдост, кураж и последователност, за да устоят на изпитанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА