Last news in Fakti

16 Септември, 2023 12:59 1 781 0

Близки и приятели се прощават днес със Ставри Калинов (СНИМКИ)

  • ставри калинов-
  • поклонение-
  • свети седмочисленици-
  • погребение

Поклонението пред художника и скулптор започна в 12:00 днес

Близки и приятели се прощават днес със Ставри Калинов (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС

Днес семейство, близки, приятели и общност си взимат последно "Сбогом" със Ставри Калинов, една от най-популярните фигури в съвременното българско изкуство. Скулпторът и художник почина в сряда на 78-годишна възраст, припомня БГНЕС.

Преклонението се състоя в църквата „Свети Седмочисленици“ в столицата. Десетки арт дейци поднесоха цветя пред тленните останки на гения и изразиха своите съболезнования пред семейството му.



Емблематичният творец е роден на 15 ноември 1944 г. във Видин. През 1964 г. завършва гимназия в родния си град, след което работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия - специалност „Дърворезба“, в класа на проф. Асен Василев.

Работи в областта на монументалната и малката пластика, живописта, графиката и приложното изкуство.

Ставри Калинов е сътворил статуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България. Негово дело са статуетките за победителката в категория „Жена мениджър на годината“ в конкурса „Жена предприемач“ и „Жена мениджър на годината“ на Клуба на жените предприемачи и мениджъри, за фестивала „Златна Месемврия“, за литературната награда „Балканика 2006“, за конкурса „Мистър Икономика“ и редица други.

Със своята щедрост и алтруизъм Ставри Калинов е оказвал безвъзмездна помощ, като е правил много хуманни жестове, дарения и спомоществователства на редица организации с идеална цел, социални и държавни мисии и инициативи.

Носител е на различни награди, между които „Кристалната звезда“ на галерия „Макта“ за най-добра изложба на 1995 г. и наградата „Златен век“ на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2006). Световно известната онлайн галерии “Artsper” поставя името на Ставри Калинов до имената на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Густав Климт и др.

В своята книга за художника „Калинография“ Любомир Стойков изтъква: „И без предварителна подготовка непредубеденият зрител би могъл да разпознае съобщението на Ставри Калинов – веднъж болката от инвазията на несправедливостта и алчността, друг път – детинското удивление пред порива на любовта, трети път – неизчерпаемия пиетет към величието и пъстротата на човешката цивилизация“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА