Last news in Fakti

18 Септември, 2023 12:55 998 1

Млади таланти с дебют на Фестивала за поп и рок музика в София днес

  • фестивал-
  • поп и рок музика-
  • ндк-
  • концерт

4 рок групи ще разтърсят Зала 1 на НДК

На 18 септември ХIII-тото издание на Фестивала за българска поп и рок музика "София 2023" отново ще събере изявени творци и почитатели. Събитието ще се проведе в Зала 1 на НДК. Започва в 19.00 часа.

Утвърдени и млади български автори и изпълнители ежегодно се състезават в най-престижния конкурс за нови българска поп и рок песни.

Тази година за призовите места ще се състезават 14 парчета, изпълнени от Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Илия Ангелов, Искрен Пецов и Латинопартизани, Симеон Владов, Божидара Симеонова, Георги Низамов, Ивета Петрова, Димитър Нинов, Deja Vu и групите „Фанданго“, „Конкурент“, „Хоризонт“ и „Реюнион“. Те ще пеят под съпровода на Фестивалния оркестър „София“.

Фестивалното жури и Комисия на медиите в реално време и пред публиката в Зала 1 ще дадат своите оценки.

Маргарита Хранова ще изпълни песента "Моят ден бъди" по музика и текст на Биляна Ангелова и аранжимент на Светозар Заров.

Нели Рангелова ще изпее парчето "Чай от ласки". То е създадено по музика и аранжимент на Рафи Жамакорцян и текст на популярния вече текстописец и лице на БНТ Костадин Филипов.

Утвърденият творчески тандем Илия Ангелов - Живко Колев участва с песента "Китарите още звънят".

От изпълнението на Искрен Пецов и Латинопартизани ще разберем защо е вълнуващо пътуването на "Автостоп".

Владо Димов, който беше сред изпълнителите в предишното изданшие на Фестивала, тази година участва в конкурса като автор на песента "Утре е за други двама". Аранжиментът ѝ е дело на Красимир Гюлмезов, Емилиана Стоименова е автор на текста. Тя ще бъде изпълнена от младата певица Ивета Петрова.

Носителят на "Икар" за дублаж - "Златен глас - актьорът и певец Симеон Владов ще ни качи на "Влакът живот" по музика и аранжимент на Иван Йосифов и текст на Божидар Коцев.

Летен спомен ще ни върне отново на морето с авторската песен "Кадилака" на още един актьор и изпълнител - Георги Низамов.

От Бургас ще гостува с "Красива тишина" вокално трио Deja Vu. Автори на песента са Мирослав Станчев, Яна Вълчева и Стойо Стоев.

Авторският екип Димитър Гетов и Джина Дундова представят песента "Любовта е като старо вино" в изпълнение на Димитър Нинов, който е сред най-известните дерматолози у нас.

Дебют като автор и изпълнител ще направи младата Божидара Симеонова, която ще чуем с песента "Спасение". Тя е по текст на Лина Борджиева.

Рок групите има с какво да заинтригуват и тази година. „Хоризонт“ отново ще разтърсят зала 1 на НДК. Те ще изпълнят парчето "Не се страхувай". Музиката е дело на Димитър Бенков, а фронтменът Валери Славчев е автор на текста.

"Искам" е авторска пиеса на вокалиста и основател на „Конкурент“ Емил Анчев.

„Фанданго“ също ще забият на сцената на фестивала за поп и рок музика в София. Те ще се включат в конкурсната надпревара с парчето "Любовта". То е създадено по музика и текст на Христо Стефанов.

"Шеметен кръг" се нарича песента по музика, текст и аранжимент на Петко Мюфтиев. То ще прозвучи в изпълнение на „Реюнион“. В групата участва и трио ЛаТиДа.

Докато резултатите бъдат обработени, организаторите са подготвили мини рецитал от програмата "Звездите на независимата музика". Участие в него ще вземат Петя Буюклиева, дует “Шик“, Коцето Калки и Мартина, „Спринт“, дует „Кауза“ (Галя Георгиева и Атанас Лазаров), дует Weil и със специалното участие на Йорданка Христова.

Водещ на фестивала ще бъде Драго Драганов – едно от обичаните лица на БНТ. Случващото се в бекстейджа ще проследи Мария Сивкова – Илиева от БНР.

Гала концертът ще завърши с тържествена церемония по награждаване в присъствието на официални гости. Специален плакет за цялостно творчество ще бъде връчен на голямата Йорданка Христова, която тази година отбелязва своя юбилей и 60 години на сцената, както и посмъртно на големия композитор професор Захари Георгиев, който беше неизменна част от фестивала 13 години и член на фестивалното жури.

Събитието се заснема и излъчва в ефира на Българската национална телевизия и е съпроводено от живи включвания от бекстейджа, от където публиката и зрителите стават свидетели на емоцията и творческото вдъхновение, тъй като там присъстват всички творчески екипи.

Фестивалът се организира от Столична община и сдружение "Спринт Продакшън", с подкрепата на Министерството на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Националния дворец на културата и в партньорство със сдружението "Независими автори, музиканти и продуценти" (СНАМП).

Фестивалът за поп и рок музика "София" е единственият музикален форум с благотворителна кауза.

Песента на Публиката се избира от зрителите, слушателите и публиката. Тази, която ви харесва най-много може да бъде подкрепена с есемес на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI + съответния номер на песен (напр. DMS BUDNI1, DMS BUDNI2, DMS BUDNI3 и т.н. до 14). Цената на един есемес e 1.00 лв. (за абонати на Telenor, Vivacom и A1). Средствата са в полза на благотворителната кампания на Столична община "Нека бъдем по-добри", която и тази година застава зад каузата на Информационната кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми "Да сверим биологичния си часовник навреме". Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гей и чалга

    0 0 Отговор
    любимци . пей народе . гражданска война затапи пътища .