Last news in Fakti

18 Септември, 2023 13:47 1 051 7

Георги Господинов бе отличен с престижната италианска литературна награда "Бокачо"

  • георги господинов-
  • бокачо-
  • литературна награда-
  • италия

"Беше чест да получа наградата Бокачо в Италия, в Черталдо, родния град на този, който разказваше истории в мрачни времена", написа Господинов във Facebook

Георги Господинов бе отличен с престижната италианска литературна награда "Бокачо" - 1
Снимка: БГНЕС

Българският писател Георги Господинов е отличен с италианската литературна награда "Бокачо". Той е един от тримата лауреати на приза за 2023 г. заедно с журналистката Стефания Батистини и драматурга Марко Паолини. Председател на журито на 42-ото издание на наградата бе Валтер Велтрони.

"Беше чест да получа наградата "Бокачо" в Черталдо, родния град на този, който разказваше истории в мрачни времена. Сред носителите на наградата са Исмаил Кадаре, Марио Варгас Льоса, Мюриъл Спарк, любимият ми Ларс Густафсон...", написа Георги Господинов в социалната мрежа Фейсбук.

"Днес не живеем в едно време, а в много времена наведнъж. Имаме сериозен дефицит на бъдеще, затова често се въртим в кръг и търсим убежище в миналото. Тази тема е в основата и на романа "Времеубежище", казва Господинов в разговор с публиката, в отговор на въпрос в какво време живеем днес, предава БНР.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 2 Отговор
    Плюенето срещу соца се заплаща добре.
  • 2 Клети неграмотни копейки

    2 19 Отговор
    "Всяко тържество на българите е смърт за Русия“.
    Нали така копейки безродни ?
    Плюенето срещу успехите на българите да започне сега!

    Коментиран от #7

  • 3 Бибитко

    19 3 Отговор
    Грантовият писател Господинов е верен евроатлантик и поклонил на САЩ,затова ще продължат да го лансират и награждават. Нека поне един читател каже какво е разбрал като е прочел помпозната книга "Времеубежище". И понеже Господинов много обича да спекулира на тема "време",нека знае,че именно времето е най-добрият съдник за качеството и славата,а не каквато и да е награда.

    Коментиран от #6

  • 4 любител

    16 2 Отговор
    гоче кой си ти ба и какво си написал освен една цяла книга за да величаеш краварите. хахаха.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сандо

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бибитко":

    Спомняш ли си името на писателя,известен още като "писател на мафията"?А книгите му излизаха една след друга,той ги пишеше докато си пиеше водката в кръчмата и лафеше с бандюгите,купуваха се и много люде го хвалеха.А сега дори името му забравиха.
  • 7 Нещастлива ш0рошова изтривалк0,

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Клети неграмотни копейки":

    наричаш таз бозица "успех", но поне един ред от нея мярнал0 ли си?