Last news in Fakti

7 Октомври, 2023 16:23 1 781 7

Юлиан Константинов ще бъде Мефистофел във „Фауст“ на сцената на НДК

  • фауст-
  • гьоте-
  • ндк-
  • опера-
  • държавна опера стара загора-
  • юлиан константинов-
  • мефистотел

Кукли ще партнират на оперните звезди във "Фауст"

Старозагорската опера, съвместно с Националния дворец на културата, ще представи за първи път в София на 22 октомври на сцената на Зала 1 своята впечатляваща продукция на операта „Фауст” от Шарл Гуно по великата драма в стихове на Йохан Волфганг фон Гьоте.

Премиерата на мегаспектакъла се състоя при голям успех в рамките на единствения за България и Балканите Фестивал на оперното и балетното изкуство Стара Загора 2022. Старозагорската опера е сред малкото европейски театри, които имат в афиша си това изключително оперно заглавие, при това – в особена сценична интерпретация: с кукли. Спектакълът е съвместна продукция на Държавна опера – Стара Загора, и Държавния куклен театър в Града на липите, съобщават организаторите.

„Фауст” - операта с кукли привлече вниманието на меломаните със своята необичайна трактовка на гениалното произведение на Гьоте и Гуно, представена атрактивно, но с придържане към мощната традиция на класицизма и романтизма. Творческият екип допълва внушенията по вечни теми като изкушението, суетата и личния избор със съвременни елементи. Куклите, със своето експресивно въздействие, са противоречив образ на красивото и грозното, на доброто и злото в човешкия свят. Посланието на спектакъла е, че в живота си всеки трябва сам да постави на мястото им основните морални и житейски ценности.

На 22 октомври в ролята на младия Фауст зрителите ще гледат и слушат румънския тенор Адриан Думитру, а в ролята на стария Фауст – Николай Моцов. Големият български бас Юлиан Константинов ще бъде в образа на Мефистофел, а очарователното сопрано Беса Лугичи от Косово ще блесне в ролята на Маргарита. В Зибел ще се превъплъти мецосопраното Петя Петрова, във Вагнер – Иван Кабамитов, Марта е Тереза Бракалова. Младата оперна надежда Йосиф Славов ще изпълни ролята на Валентин.

Атрактивната и пищна постановка е дело на талантлив творчески екип: режисьорите Огнян Драганов и Цвети Пеняшки (кукли), диригент е Ивайло Кринчев, хормайстор – Младен Станев, сценография и костюми – Денис Иванов, сценография на кукли – Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, хореография и пластика – Ангелина Гаврилова.

Над 300 специалисти са ангажирани в създаването на това визуално впечатляващо, мъдро, вълнуващо, модерно представление – операта с кукли „Фауст“. В ателиетата на Държавния куклен театър – Стара Загора, са изработени 4 кукли ангели, 4 кукли дяволи, 6 маски и един огромен Мефистофел – в разгърнато състояние 10 на 7 метра по проект на проф. Васил Рокоманов и Силва Бъчварова. В ателиетата на Старозагорската опера пък се роди монументалният декор и бяха сътворени над 160 костюма, шапки, аксесоари и реквизит. В постановката, която обединява работата на два екипа – оперния и кукления, участват солисти, хор, балет и оркестър, детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера – Стара Загора, артисти от Държавния куклен театър в града, представители на прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злати Минкова

    1 4 Отговор
    От коментаторите на Гала, той ми е любимият след Патрашкова. Моята интригантска душа от плевенското село Реселец е омаяна от чара му.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Дядо Гъдьо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Злати Минкова":

    Ша ми направиш ли една магия да стане самолета ми изтребител? Плащам колко сакаш!
  • 3 Ко речи ?

    6 0 Отговор
    А нещо ще напишите ли за двойният стандарт и за това как бългърски музиканти работят в Държавна Опера на едни заплати,докато колегите им ЧУЖДЕНЦИ получават доста по-високи заплати, ползват се с облаги за които българските музиканти не могат и да мечтаят.
    Освен това квартирите на оркестрантите от чужбина се плащат от операта изцяло докато за бългърите от други градове пари НЯМА !
    Някои от министерство или профсъюзи ще разследва ли тази гавра с бг.музикант ?

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тралала

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ко речи ?":

    Пише се БългАрия, затова и бългАрски. Някакъв неграмотните тръгнал да оправя музикантите.
  • 6 Аз съм грамотен

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ко речи ?":

    БългЪрски? БългЪри? И ти се подиграваш, като пишеш неграмотно!
  • 7 Сега

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Злати Минкова":

    остава да чуем дали в гласа му е останало нещо за омайване и какво е останало от "големия" български бас,та заработва като коментатор при Гала...Това с куклите може и буфосинхрон да се окаже. Творческа "иновация"...