Last news in Fakti

14 Октомври, 2023 16:33 1 886 13

Внукът на Златю Бояджиев разказа за живота на дядо си по време на комунизма

  • златю бояджиев-
  • златин бояджиев-
  • картини-
  • художник-
  • живот-
  • вдъхновение-
  • комунизъм

Комунизмът докарва инсулта на великия ни художник, смята внукът му Златин Бояджиев

Внукът на Златю Бояджиев разказа за живота на дядо си по време на комунизма - 1
Снимка: БГНЕС

Пикът на творческата кариера на Златю Бояджиев всъщност е преди да се парализира и 60-те години до смъртта му. Това каза в интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" журналистът Златин Бояджиев за дядо си - великия наш художник.

"Преди да се парализира, през 1951 година, на 48 години, той получава известни награди, например от Биеналето във Венеция и става много известен. Неслучайно след така наречената революция в България той става председател на Съюза на художниците. Обаче комунистическият режим не му е на сърце. През тези тежки години, които изкарва от 46-та година, той рисува някакви огромни плакати със Сталин и тогавашните вождове. Всъщност комунизма, в своето желание да накара хората да работят определени неща, му докарва този инсулт. Той тогава си променя стила, още преди инсулта. Този предметен академизъм го въвежда още в 40-те години. Това плоскостно изразяване, цветово, което оприличават на Ван Гог, не е популярно тогава в България. И всъщност те го карат да рисува по определен начин. Но това, че е болен му помага да се промуши между гоненията", разказа Златин Бояджиев.

По думите му, дядо му е рисувал така, както иска. И затова е толкова интересен и толкова цветен. Защото не могат да го спрат.

"Той е болен човек, абе дай да му вземем една картина, да си храни семейството. Но талантът не можеш да го спреш. Всички награди, които е раздавало тогава правителството, той ги има", добави Бояджиев.

Старият град е любимо място на великия художник: "Хисар капия, въобще тези стръмни и странни улици на стария град, които и днес обикаляме, макар че за него беше трудно. Но той беше там - Стария град, по центъра, въпреки, че беше болен".

Другото любимо място за художника е Античният театър в Пловдив.

"Дядо ми винаги се е връщал и в Брезово. Най-любимото му място, това е долът, това са земите, които са на семейството му. Долът е неговото място, има няколко картини оттам. Там е мястото, където е отрасъл. Веднъж направил едно самостоятелно пътуване от 10-на дни, тогава са го издирвали с полиция. Така е решил, отишъл е да види нестинарите и нестинарите от картините му не са някакви измислени, те са истинските нестинари. И на други места е ходил, просто от време на време са го издирвали".

Самото семейство се е притеснявало за него.

"Леля ми, която беше лекарка, го поддържаше във форма – диета, лекарства, кръвно и т.н. Но той беше свободен човек и когато реши - отива някъде, това е положението. Въпреки че е болен. По-късно е имал издадена бележка, че е можел да ходи навсякъде да рисува, тъй като тогава т.н. империализъм се опитваше да ни смачка и комунистическата власт пазеше всичко най-строго и внимателно. От едно родопско село се опитали да го арестуват, защото се е разхождал в някаква тайна зона. Но с бележката се отървава", разказа още внукът на Златю Бояджиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    Поклон

    Коментиран от #3

  • 2 любител

    31 7 Отговор
    аби малък златьо не те ли е срам че с тези глупости петниш името на тоя велик човек само и само да се харесаш на управляващите боклу--.дядо ти ще се обърне в гроба че плюеш по тези които го създадоха и се разви и натрупа пари които да харчиш сега и да лежиш на гръб
  • 3 ОМБРЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    за кого ОТ ДВАМАТА
  • 4 Злият

    23 4 Отговор
    Тъпичък е малкия Злати .Простовато момче .Не срами името на дядо .!!
  • 5 Злият

    24 4 Отговор
    Златко е пост комунистче,пееразче..Иска да се хареса на шорошоидите ..ДАВАЙ ПИЧ,!

    Коментиран от #6

  • 6 тъпия

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Злият":

    си калъф
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Инсултът го поразява докато рисува по фасадите на Азотно-торовия завод в Стара Загора...Рисувал е от едно високо скеле и е цяло чудо, че не се е пребил.
  • 8 българин

    13 2 Отговор
    Това момче е нещо в грешка, бай Златю Бояджиев беше галеник на властта, да и добър художник, но няма как преследван и реприсиран творец да получи "Всички награди, които е раздавало тогава правителството, той ги има", а и още има живи хора, които познаваха бай Златю.
  • 9 Чорбътъ от борбъта

    0 0 Отговор
    Оня пехливанин, кво ли може да каже по въпроса?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сандо

    7 1 Отговор
    Още една жертва на комунизма,живяла доста добре при този "терор".Абе как не им омръзна,поне на умрелите хора не ровете костите!
  • 12 Мнение

    2 0 Отговор
    Омръзна ми да да слушам небивицата,по времето на комунизма! А бе неразумни июроди,кога е имало комунизъм в България и където и да е по света?? Нямало,но ще има! Такава е диалектиката на нещата! Капитанът,ако се стреми да унищожи човечеството,то комунизма ще го спаси! То се знае, че човек с акъл на овца,няма как да го разбере това!
  • 13 Мнение

    1 0 Отговор
    Пардон,капиталът....