Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 03:13 1 941 12

На 30 октомври 1938 г. - Радиопиесата "Война на световете" подлудява американците

  • хърбърт уелс-
  • „войната на световете”-
  • радио пиеса-
  • сащ

Милиони слушатели стават жертва на експеримента, заради който нормалната програма на медията е прекъсната

На 30 октомври 1938 г. - Радиопиесата "Война на световете" подлудява американците - 1
Снимка: Архив

На 30 октомври 1938 г. радиотеатър на CBS по романа на Хърбърт Уелс „Войната на световете” хвърля в паника слушателите си. Знаменитият спектакъл на Орсън Уелс – американски актьор, сценарист, режисьор и продуцент, създава илюзията, че марсианци нападат земята и че това се предава на живо по радиото.

Милиони слушатели стават жертва на експеримента, заради който нормалната програма на медията е прекъсната. Орсън Уелс изпълнява ролята на астроном, който обсъжда техническия напредък на Марс, други актьори държат речи от името на министъра на вътрешните работи и командващ на артилерията, като съобщават за загубите, които армията търпи от марсианците.

След излъчването са необходими доста усилия хората да бъдат убедени, че нападение от Марс всъщност няма и че става дума за литературно произведение. Много слушатели завеждат дела за морални вреди срещу радиото, но те са отхвърлени. По настояване на Уелс е обезщетен само един мъж, който съсипал новите си обувки, докато бягал от „нашествениците“.

Предаването има силен отзвук по света, а диктаторът Адолф Хитлер използва случая, за да обяви упадъка на демокрацията в САЩ. Заради радиопиесата мнозина в първия момент не вярват, че репортажът за нападението на японския флот срещу най-модерната американска база Пърл Харбър в Хавай на 7 декември 1941 г. е истина.

Драматизацията по Хърбърт Уелс и до днес е еталон в изкуството с перфектната си музика и отлично актьорско изпълнение.

"Дами и господа, прекъсваме нашата музикална програма заради извънредно съобщение! Те ни нападнаха! Спектроскопът показва, че това е сила, която се движи към нас с огромна скорост и лукавство! И ние сме абсолютно безсилни да ѝ отстоим!"


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    15 9 Отговор
    "...Орсън Уелс – американски актьор, сценарист, режисьор и продуцент, създава илюзията, че марсианци нападат земята и че това се предава на живо по радиото...";

    Сега "други актьори създават други илюзии", но с реални жертви... Зеленски и Украйна са типичен пример...

    Коментиран от #3

  • 2 Дон

    14 10 Отговор
    Краварското население се оказват мно податливи на внушения , за да не кажа т@пи. След като ги убедиха , че да си г@й , това звучи гордо и приеха джендър идеологията без съпротива на обществото, значи няма какво повече да се каже, , пропагандата формира тяхното мислене , а не те самите . Вярно е , че сега има някои щати , които се опитват да се откъснат от хватката на либералите и променят някои закони , за да върнат “нормалното“ в живота на хората , но сектата на либералите здраво държи власта

    Коментиран от #4

  • 3 ха ха

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Ех, тоз Зеленски! Бърка ви ненемкъдеси, щото не остави Альошката с автомата да наглежда Киев както надзирава Пловдив. Друго си е каменен войник на Ордата да наглежда крепостните.

    Коментиран от #7, #12

  • 4 Ъхъ

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дон":

    И сега да им я пуснат тази пиеса, ще е същата работа! По странно, е че успяха да убедят избирателите в София, да гласуват за розовите комунисти от ЛГБТ-ппдб и Държавна сигурност!

    Коментиран от #10

  • 5 Механик

    11 3 Отговор
    Мааани ги тия. Те и сега скачат през терасите като чуят "Руските идат".
    По-по-лани бяха пили белина, че да не ги лови ковид, а малко по-преди това бяха излезли по улиците със сешоари в ръце, че да гонят идващата снежна буря.
    Всеки втори от тях е "отвличан от извънземни", а останалите смятат че Земята е плоска и се крепи на гърбовете на 3 кита.
  • 6 Радио видео

    9 0 Отговор
    Козлодуйското предаване на тв шоуто "Ку ку", също беше доста интересно и много балъци се вързаха.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Параной Патологин

    7 2 Отговор
    Първия социален експеримент. Успешно преминат. Съзнанието на масите се манипулира лесно. Сега след химобработка с храните и ваксините е още по лесно.
  • 9 Идън

    2 0 Отговор
    Орсън Уелс е имал характерен глас- от тенор е преминал в баритон с годините. Ето една красива песен с неговия уникален глас -Orson Welles- ,, I Know What It is To Be Young,,
  • 10 Дон

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ъхъ":

    Не се чуди .Бюлетините са достъпни за манипулиране , както и машините. Всичко се вкарва в компютри , за обработка на данните от преброените бюлетини се използва програма и дали се хаква или направо си надписват бройки на едно място и вадят бройки от друго място , това те си знаят ....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.