Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 10:36 2 672 11

Световноизвестната рок група "Сабатон" превзема Историческия музей

  • сабатон-
  • рок група-
  • ним

В пленарната зала на музея ще бъде излъчен 67-минутният музикален анимационен филм, който включва песни от десетия студиен албум на групата – The War To End All Wars

Националният исторически музей се включва в проекта на световноизвестната шведска рок група "Сабатон" History Rocks, съобщиха от пресцентъра на културната институция. В две последователни съботи – 11 и 18 ноември, от 11.00 и от 13.00 ч. в пленарната зала на музея ще бъде излъчен 67-минутният музикален анимационен филм, който включва песни от десетия студиен албум на групата – The War To End All Wars, пише segabg.bg. Филмът разказва ярко истории от Първата световна война, като ще даде възможност на зрителите да осъзнаят по-добре за какво са написани песните в албума. Това музикално историческо приключение обхваща различни теми, една от които е за военните действия на македонския фронт при Дойран и за героизма на войските, командвани от българския генерал Владимир Вазов, отбелязват от НИМ. Песента, посветена на битката при Дойран (1917), се нарича The Valley of Death ("Долината на смъртта").

Филмът The War To End All Wars, създаден в сътрудничество с Yarnhub Animation Studios, е сбито, провокиращо размисли и емоционално заредено произведение със силен фокус върху разказването на истории. Създателите на филма са направили множество проучвания, за да гарантират, че изобразяват голямата история по възможно най-точния начин. Проектът History Rocks е ода за Първата световна война и отвежда зрителите на образователно пътешествие из някои от най-суровите събития от периода на една от най-унищожителните войни в историята на човечеството и първата голяма катастрофа на ХХ век. Анимационната филмова продукция е на английски език и ще бъде излъчена с български субтитри.

Историкът Христо Христов от Националния исторически музей ще направи кратко въведение за българското участие в Първата световна война, с акцент върху военните действия при Дойран. Музеят ще стане място за световната премиера на филма и вероятно събитието ще се превърне в най-мащабната световна музейна кампания от този вид, заключават от НИМ.

Входът за прожекциите на филма е на стойност цената на билет за музея – 12 лева за индивидуални посетители.

"Сабатон" (Sabaton) имат огромната фен група (над 100 милиона слушатели годишно), състояща се от хора от всички възрасти и националности, а музиката на групата се основава на исторически факти.

The War To End All Wars („Войната, която ще сложи край на всички войни“), както се нарича последният албум на „Сабатон“ от 2022-ра, е термин от Първата световна, но този идеалистичен слоган много скоро бива опроверган от историята. Днес по-често се използва в сардоничен смисъл, защото всяка война най-често е повод за следващи конфликти.

"Сабатон" е номинирана за "Грами" пауър метъл група, създадена през 1999 г. в град Фалун, Централна Швеция. На шведски Sabaton означава част от рицарската броня. Водещи в творчеството на групата са темите за историческите войни. Това ясно се усеща в албумите им Primo Victoria, Attero Dominatus, Art of War, Coat of Arms, Carolus Rex, Heroes, The Last Stand, The Great War, където всички песни са вдъхновение от исторически битки. Влиянието на Първата и Втората световни войни, както и други сблъсъци от по-близкото минало, също е застъпено и включва песни за битки и лидери от всички страни на конфликтите.

Група „Сабатон“ са Йоаким Бруден (вокал, клавишни), Пер Сюндстрьом (бас, бек вокали), Крис Рьорланд (китара, бек вокали), Томи Джохансън (китара, бек вокали) и Ханес ван Дал (барабани, бек вокали).


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    12 1 Отговор
    Евала страхотни са.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анонимен

    3 1 Отговор
    Сабатон не са рок група, а метъл група.

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Анонимен

    2 2 Отговор
    Чакам с нетърпение песен на "Сабатон", посветена на победите на смелите украинци. За "жестовете на добра воля" на орките ще пеят Кичка Бодурова и Диди Дрингова.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Идън

    6 0 Отговор
    Сабатон е желязната пластина покриваща свода на ходилото при рицарите.А те често са поставяли остър шип на върха- така че тази пластина е служела както да предпазва- така и като оръжие за смъртоносни удари.Барабанистът на Сабатон е съпруг на Флор Янсен от Найтуиш.
  • 7 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    По- точно пауър и хеви метъл.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рок я

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    И какво ако не рок е метъла?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Митю пищола

    1 2 Отговор
    събътон са по миЯри