Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 12:00 1 130 0

Софийската опера и балет обещава незабравими мигове в новия сезон

  • софийската опера и балет-
  • програма-
  • нов сезон-
  • спектакли

Не пропускайте и богатата програма от спектакли за деца. На 24 и 25 ноември на сцената се завръща вълнуващата история за любов и дълг претворена от Верди в операта "Травиата"

Софийската опера и балет обещава незабравими мигове в новия сезон - 1
Снимка: Софийската опера и балет

В програмата на Софийската опера на 10 и 11 ноември очаквайте спектаклите "Кармен-сюита" и "Болеро" по музика на Бизе-Шчедрин и Морис Равел. В двата балета солистите и ансамбълът на балетната трупа извайват образите с майсторска артистичност и брилянтна танцувална техника.

На 12 ноември продължават изкушенията за любителите на балетното изкуство, които ще имат възможност да гледат отново историята на "Зорба гъркът"! Балетът, вдъхновен от великия роман на Никос Казандзакис, е по музиката на Микис Теодоракис с хореография, режисура и либрето на Лорка Масине.

Очаквайте и премиерата на операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини на 17 ноември в Софийската опера. През този творчески сезон се отбелязват 165 години от рождението и 100 години от смъртта на Джакомо Пучини. Софийската опера се присъединява към най-големите театри в света, които тържествено ще отбележат тези две годишнини.
В репертоара на Софийската опера са изпълнявани всички опери на Пучини без ранните „Вилиси“, „Едгар“ и „Лястовичката“. Любител на технологиите, бързите коли и моторните лодки, близък приятел с Томас Едисон и запален ловец, Джакомо Пучини е един от големите майстори на италианската опера. Той е ярък представител на Веризма. Създава изключителни сценични образи и вълнуващи музикални платна. Неговите опери са филмирани, като някои от тях са изпълнявани в реално време на истинските места на развитието на действието, а животът на композитора е пресъздаден в няколко филма.
През 2024 г. се навършват и 100 години от първото изпълнение на „Мадам Бътерфлай“ в Софийската опера.

Опернатa програма продължава на 18 ноември с Ариадна на Наксос от Рихард Щраус. Завладяваща история за една жена, чакаща пратеника на смъртта, но вместо него тя открива силата на любовта в лицето на Бакхус, богът на виното и любовта.

19 ноември е посветен на шедьовъра на Жорж Бизе - операта "Кармен", заради който композиторът е наречен "Майстор на музикалната драма". Спектакълът на режисьора Пламен Карталов е създаден специално за гастрола на Софийската опера в Япония през 2018 година. Изборът на Маестро Карталов да потърси своята мотивация за сюжета като рефлексия на античната драма поставя тази „Кармен“ отвъд времето. Постановката завладява публиката не само с необичайната визия на познатия сюжет, но и с магията кадър по кадър да разплита нишките на съдбата, така, както това може да се случи в големите филмови продукции.

На 24 и 25 ноември на сцената се завръща вълнуващата история за любов и дълг претворена от Верди в операта "Травиата".

В последните есенни дни на 28 ноември ще можем да се насладим и на камерния концерт "Есенни импресии" с участието на Силвана Пръвчева, Даниел Дамянов, Даниела Ризова, Юрий Ризов и Агнес Данкова.

Тази година Софийската опера и балет ще представи „Лешникотрошачката“ от П. И. Чайковски още на 29 и 30 ноември, за да внесе малко Коледно настроение в дните преди началото на декември.

Не пропускайте и богатата програма от спектакли за деца„Козелът Сърдитко“, „Вълкът и седемте козлета“, „Трите феи и Спящата Красавица“, „Рейнско злато“, „Червената шапчица“ и други.

Операта ви очаква!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА