Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 21:00 1 383 6

Националните опера и балет на България и Северна Македония започват дългосрочно сътрудничество

  • меморандум за сътрудничество -
  • софийската опера и балет -
  • националната опера и балет-
  • скопие

На 14 ноември беше подписан Меморандум за сътрудничество между Софийската опера и балет и Националната опера и балет, Скопие

Националните опера и балет на България и Северна Македония започват дългосрочно сътрудничество - 1
Снимка: Софийската опера и балет

На 14 ноември беше подписан Меморандум за сътрудничество между Софийската опера и балет и Националната опера и балет, Скопие.

На специална среща в София директорите на двете институции Пламен Карталов и Васо Ристов разговаряха за установяване на културен обмен и осъществяване на дейности за насърчаване на съвместното сътрудничество в областта на културата и изкуството, за артистичния обмен, копродукции, споделяне на опит и други дейности за реализиране на оперни и балетни проекти.


Първото официално гостуване на Националната опера, София ще бъде на 15 май 2024 г., когато на Майските оперни вечери в Националната опера и балет, Скопие ще бъде представена „Електра“ на Рихард Щраус.

Това лято господин Ристов беше гост на фестивала посветен на 210 годишнината от рождението на Рихард Вагнер.
„Гледах „Тристан и Изолда“ и бях въодушевен. Беше прекрасно. Много високо качество и невероятна организация на фестивала. Този гастрол е първата стъпка към следващи общи проекти и ако е здраве ще поканим Софийската опера с някоя от Вагнеровите постановки“.

Припомняме, че на 16 септември Скопската опера откри новия си сезон с възстановената постановка на операта „Лидия от Македония“ от Ристо Аврамовски в режисьорската концепция на Пламен Карталов, която е представяна и на Международния фестивал „Охридско лято“.

Операта „Електра“ е представена за първи път в България на 26 ноември 2020 г. под диригентството на Евън-Алексис Крист и режисурата на Пламен Карталов.

Тази година на 20 и 21 октомври с тази постановка Софийската опера беше поканена да гостува на двайсетото юбилейно издание на Международния оперен фестивал в Тегу, Република Корея. След възторжения прием от страна на публиката постановката на Софийската опера получи Голямата награда на фестивала, а корейската национална телевизия обяви, че това е „Най-очакваното представление в тазгодишния Международен оперен фестивал в Тегу“.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    5 1 Отговор
    Пука ми..... за операта и балета в МК.
  • 2 как искам

    4 0 Отговор
    да слушам арии на чист македонски, в съпровод на даул и тъпан.
  • 3 Я го знам !

    2 2 Отговор
    В операта работят само пе.ерасти.Тия на снимката са продухани ауспуси.

    Коментиран от #4

  • 4 Ех, тизе го знаеш, ама що го

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Я го знам !":

    не знаеше и Пласидо Доминго...Кога му наскачаха разни лелки с обвинения, че преди 30-ина години ги бил пощипвал и прочие, той просто можеше да ги матира с един ход:"Това е невъзможно, щото аз работя в операта и съм пеаст;-)".
  • 5 хористъ

    0 0 Отговор
    и те така те! - да са пукат душманите..........

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.