Last news in Fakti

1 Декември, 2023 10:13 1 368 32

„Тракийски легенди“ - една красива, духовна книга

  • йото пацов-
  • калин николов-
  • тракийски легенди

Написа - Йото Пацов, нарисува - Калин Николов

След като дълги години историята на древните траки беше умишлено неглижирана по идеологически причини, сега с нарастващо любопитство следим археологическите открития на нашите учени специалисти, възхищаваме се на културното наследство, което са ни завещали, с изненада откриваме приликите в лицата с днешните българи, но и разбираме колко малко знаем за древните траки. Разказът за тях не съществува в съзнанието ни като част от нашата културна памет, не са се превърнали в неразривна брънка от историческия ни наратив, пише obache.bg.

Приказният свят, в които ни потапят „Тракийски легенди“, създаден от текста на Йото Пацов и образите Калин Николов, които взаимно се взаимно допълват, постига това, което историческите факти по-трудно могат да направят. Изгражда усет за генетичната ни връзка с тази древна култура чрез легендата и инвенциите на въображението. Историците може да спорят за фактите. Но културната ни памет има нужда и от легенди и приказки, за да е жива.

„Исках,- казва Йото Пацов -да стане по-достъпен и любим образът на тези древни герои и легенди“

Поетът Николай Милчев допълва: Това е книга, която да четем на децата и внуците. Няма по-голям комплимент от това, да кажеш на някого че е написал приказка. Когато я прочетох втори път я видях вече като една книга за нравствеността у човека и за силата на човека.“

Как самият художник Калин Николов е усетил и интерпретирал текста, какви послания отправят към нас неговите образи, каква връзка открива и следва той в героичния исторически наратив, интересно е да научим от самия него.

Калин Николов:

„Не зная кое точно е двигателят на интересите ни към миналото. Някои казват, че откриването на Помпей с неочакваността да се види в подробности как са живели някогашните хора- Просвещението и Индустриалната революция насърчава любопитство към природата, обществото, институциите, човешките отношения, но и историята. Вместо да се разчита на наследени идеи, интелектуалците търсят конкретна и рационално разбиране на явления въз основа на опита и факти. На въображение и действителни неща. Йото Пацов върви по този път. Неговата литературна линия започва от човешката физиономия, върви към психология и ценностите на времето около човека, с природни образувания и техните причини и значение за проучване, и с желание да се изгради точна представа за древността. Съсредоточен върху човешките условия на борба с времето и природата, словото произлиза от този емпиричен начин на мислене, което води до разнообразни и любопитни идеи за ролята на традицията и йерархиите в природата и обществото.

Писател като него има своята изградена система си от оскъдните неща, завещани ни от потомство на древните. С безпогрешен чувствителност той посегна към оригинални идеи и да ги изрази с такава мощност на език, който култивира благородната идея да ни увлече чрез вълна от ентусиазъм за античния идеал. А какъв е този идеал! Смелост, съприкосновение с трудности и безстрашие пред неизвестното, никакъв преговор със смъртта за лесен финал. Този прилив на предаването на миналото е от първостепенно значение при формирането на хода на пресъздаденото от него. Книгата му за траките е развълнуван жив разказ към проследяване на безсмъртните герои траки, познати ни от легенди и исторически извори.

В контекста на нарисуваното от мен, фантазията си намери приятел в лицето на реализма. Не се смущавам, бих искал хората ми, които съм нарисувал да преживеят онова си настояще в битка със стихиите, с лъвове и странностите, с непознатото.

В първите класове на училище помня едно тържество за Васил Левски в салона на кино „Влайкова“. Украсата бе голяма снимка на картина с Васил Левски в снега. Оказа се, по-късно научих, от Жечко Попов. Много вълнуваща историческа картина. Или творбите на големите руски илюстратори Кибрик, Кардовски, Аненков, Чарушин, на чеха Иржи Трънка, на американеца Андрю Уайт, на Борис Ангелушев и Александър Денков. Исках да извървя част от този път.“

Паулиана Новакова


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 0 Отговор
    Прочетете ,, Тракийски хроники,,от доктор Гайд.
  • 2 Последния Софиянец

    13 3 Отговор
    Тракия е област а не народ.От 50 000 години край Черното езеро живее народа След потопа в Черно море преди 7000 години българите се пръснали и основали всички древни цивилизации -Египет, Месопотамия, Елада, Китай, Индия .Траките са оцелели българи след потопа.И са дали културата на гърците.
  • 3 Мъдрият

    3 6 Отговор
    Траките са били езичници! Така, че не учете децата на техния начин на живот!

    Пример за децата е и трябва да бъдат само Господ Иисус Христос и православните светци!

    Коментиран от #4, #5, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мъдрият":

    Прототипа на Исус е Дионис.Даже намериха изображение върху камък:Дионис на кръста разпнат.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Тези древни траки

    1 3 Отговор
    са тъй наречени от нашите тюркомани ПРАбългари. Този още ли не го знае? И ако не знае, траки от траса (дръзки), са тъй наречени одриси, с надписи по монетите дрози - одрозон, тоест на български дрьзъ - дрозъ, дръзък.
  • 7 Мъдрият

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Иисус Христос е Божий Син и Господ, и няма и не може да има прототип!

    Коментиран от #9

  • 8 Мъдрият

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Да допълня:

    Това, че някой друг преди това е бил разпънат на кръст - не означава, че е бил прототип на Господ Иисус Христос!

    Просто в Римската империя - разпъването на кръст е било обичайното смъртно наказание на не-римските граждани!
  • 9 Какво рече?

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мъдрият":

    Тъй наречена православна и католическа религия лежат връз основите на старата езическа, с ликове по иконите на древните божества - светци. Такова жАвотно християнин няма. То е плод на гръцкия канон и ХРИСОТО масло, с което е богопомазан Исус от Назарет. Няма християни, има православни и католици.

    Дионис е Дивонисо, Бакхус, Якхос, Бромий, Брахма, Савазий, Сабадий и т.н. За тия, където не му знаят наименованията.

    Коментиран от #10

  • 10 Мъдрият

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Какво рече?":

    Написал си неверни и Богохулни неща!

    Коментиран от #11

  • 11 Богохулник ли?

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мъдрият":

    Използваш езическото име Богъ - блик огън, вярата от варъ - горещина, зной, също от старата вяра, празнуваш Коледа по Коло - колело от старата вяра. Децата в България сурвакат с кадуцея на Ерми - Хермес. Ти си не познаваш вярата, а си тръгнал за богохулници да пишеш.

    Коментиран от #19

  • 12 хмм

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мъдрият":

    Знаем, че са били езичници, както и едни от първите, които са приели християнството. Срува ми се обаче, че се страхувате да не би българите да научат нещо за прародителите си. Защо?

    Коментиран от #13

  • 13 Господинът не знае

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "хмм":

    защо кръстът е българска руническа и глаголическа буква А. Със сигурност не знае нейното значение, а тя се среща по монети много преди раждането на Исус. И това е взето от старата вяра. Ето защо нашата писменост започва с две важни за вярата ни буквички - АзъБука, а те символизират две животни, които се намират и в народностното ни бляскаво светло име.
  • 14 Хаберий

    3 2 Отговор
    Траките са древни българи. И онзи (6), като пише че са наричани пра-българи от тюркоманите, е в грешка. Няма пра-българи, това е историчарска измислица на антибългарите. Има българи. И ние сме най-древният народ на земята, организиран в подобие на държавна структура. Българите където се появят на земята, създават държава, княжество, цар, главен жрец, поданници, които имат задължения към своите духовни и териториални управници. Тракия и траките са българите, които почитат алпа и дракона Сабан Трьок. Древното минало на тракийските българи е легендарно, обгърнато в легенди и митове, много от които са откраднати от гърците, или изглеждат така, защото гърците са го написали и изопъчили, особено имената на митичните герои. Тези герои са си имали български/тракийски исторически прототипи, но като не е имало писмена традиция, са били забравени в своята автентичност и са записани като гръцки герои в техен дух. А ако се върнем в началото на гърците и с пълна убеденост може да кажем, че те са в голяма степен съставени от българи, може да се успокоим, че елинските легенди са наши в голяма степен. Както днес македонските измишльотини са си чисто български истории, но от 75 години са с подменено минало и диалект...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    ТРАКИ е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Коренният балкански човек не се e самоназовавал ТРАК. Ако ТРАК е било престижен прякор, то поне едно от над стоте местни „тракийски” племена е щяло да го приеме за етноним. Траки са ни наричали нашите СМЪРТНИ ВРАГОВЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски. Гърците сте лукава пасмина и за да налапаме "тракийската въдичка", сте сложили доста примамки. Разбира се, като всеки престъпник и вие оставят УЛИКИ, едва забележими. Много от тях са трудно доказуеми. Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но вижте какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници:
    ....
    Близко e до ума, че “Траките са изчезнали” от Българските земи, точно както са изчезнали и г?урите, 15 века по-късно.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    1 1 Отговор
    Днес, тракологията в България е повече русофобски инструмент, целящ да ни отдалечи от славянските ни корени, отколкото някаква историческа действителност, базираща се на факти. Харесвам тракийската история. Интересна ми е тракийската култура, но прекалявате с напъните си, да ни изкарате наследници на траките. Този народ е бил завладян и асимилиран от Римската империя, а след нея, тук нахлуват масово славяни - известни по цяла европа.

    Коментиран от #29

  • 23 Гост

    1 1 Отговор
    Траколозите, може ли да ми обясните, защо днешните български имена са славянски, завършващи на -слав и на -мир, а не са тракийски, като Абезелм, Кетризерис, Мукакакис, Бетеспиос, Пирусала, Дизапес, Рюмесюкис..... Някой от вас поснава ли българин с име Рюмесюкис? А, познавате ли българин със славянско име, като Борислав, Станислав, Ростислав, Велислав, Десислав, Благомир, Добромир, Станимир......? Защо, "наследниците на траките", не са наследили тракийските им имена, а са наследили славянските?
  • 24 Гост

    1 1 Отговор
    Влизали ли сте в тракийска гробница? Виждали ли сте нарисувани траки, по стените и купола, отвътре? Всичките са с червени коси. Колко е разпространен червенокосият ген при нас, българите? Като при ирландците ли е, където всеки трети е рижав?

    Коментиран от #30

  • 25 Гост

    3 0 Отговор
    Траките са строяли гробници за мъртвите си владетели. Виждали ли сте архитектурата на гробница, начините на строене, при траките? Островърхите им коридори от дялан камък? Знаете ли, как са строили славяните? Славяните са строили землянки. Строили са от дърво и от кал. Това са две напълно различни култури.
  • 26 Гост

    3 0 Отговор
    А, някой от вас, виждал ли е тракийско съкровище? Обръщали ли сте внимание с каква детайлност е изработен всеки предмет? Колко абсолютно съразмерно е изобразена, изкована всяка фигура? Майсторството им е било до съвършенство. Да сте чували за златни съкровища от славяните? Няма такива. Славяните не са събирали съкровища, нито са избразявали някакви скулптори. Славяните са се имали за деца на природата и са почитали природните сили. Те не са ценяли нито скъпоценни метали и камъни, нито предмети на изкуството. Това са две напълно противоположни култури.
  • 27 Гост

    1 1 Отговор
    Като сравните две рисунки, на траки и на славяни, намирате ли сходство в облеклото им? Траките са носели зейра и сандали, подобно на елините, а славяните са били с потури, риза, калпак и цървули. Нищо общо нямат двата народа. Да не говорим, че ги делят хилядолетия съществуване, като са се застъпили съвсем за малко.
  • 28 Гост

    1 1 Отговор
    Българите сме толкова потомци на траките, колкото и турците са потомци на византийците. Това, че една територия е била населявана от два народа, по различно време, не прави тези народи генетично свързани.
  • 29 Българин=Словенин

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Върнали са се траките Мизи от МалаАзия и около Мраморно море, прогонени от Александър Велики чам до Балтийско море.Траките от север са колонизирали Балканите чак до Атика.Московците не саславяни, Карл Маркс го е доказал още презXIX век.Склавени са наричани траките Гети/готи, това го твърди очевидецът Йордан.Словени първо са наричани Симеоновите Българи, защото са словесни/грамотни.Вторият Рим е Улпия Сердика, а Мосха може да претендира за Nти???.Московските фанариоти не са славяни, но искат да санапальники на славяните.

    Коментиран от #31

  • 30 хмм

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Косите им са били по-скоро светло кестеняви с червеникав отенък. Моята е такава.;))
  • 31 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българин=Словенин":

    Най-ранното споменаване на славяните е в творбите на Прокопий Кесарийски, от 6 век, както и на Йорданес - негов съвременник. Московците, предполагам имаш предвид руснаците, са славяни смесени с фини. По археологически и лингвистични данни е установено, че славяните са населявали обширни области, заключени между Карпатите, Балтийско море и реките Одра, Днестър и Днепър. Първоначално славяните обитават районите между горното течение на река Висла, Северните Карпати и река Днепър. Това е обширна гориста територия в Източноевропейската равнина, осеяна с множество малки реки, езера и блата. В тамошните земи, при съответните климатични условия, се оформя древният славянски материален и социален бит, който запазва спецификите си през следващите две хилядолетия. В този обширен район славяните остават до Великото преселение на народите, което е в края на IV век. През първата половина на V век Йорданес описва местонахождението на славяните на запад от Балтийското езеро, на север от р. Дунав и на изток от р. Днепър и р. Днестър.

    Коментиран от #32

  • 32 Българин= Словенин

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Точно за тези траки говорим.До мъртвото/Балтийско море са стигнали. Не е случайна приликата в много думи от българският и литовският езици.Вече наличен речникът на тракийския език с над 800 старобългарски думи.Линеар А и Б се разчитат и имат смисъл на български.В Микенските надписи отXIVвек при.н.е. личат имена на древните(пра )Българи, които казионните историчари, платени агенти на(русо)фанариотите фалшифицират като тюркски.Те са от времето ,семитите данайци започват да мигрират от Етиопия,
    изгонени от Египет, заедно с другите 9 еврейски племена.Предгръцката цивилизация има общо с траките и българите Пеласгите, гърците нямат звук Б, а мп, може би са Беллазки.Бълг Ария и Бав Ария ,само тези имена съдържат съставката Ария....