Last news in Fakti

9 Декември, 2023 19:27 2 457 5

За пръв път от 6 години Лувърът вдигна цената на входния билет

  • лувър-
  • лувърът-
  • цена-
  • вход-
  • по-висока цена-
  • повишаване на цената-
  • франция-
  • париж

Най-посещаваният музей в света предприема този финансов ход половин година преди Париж да бъде домакин на Олимпийските игри

За пръв път от 6 години Лувърът вдигна цената на входния билет - 1
Снимка: Shutterstock

Лувърът обяви, че ще увеличи цената на входния билет шест месеца преди провеждането на Олимпийските игри в Париж, когато се очаква френската столица да посрещне доста повече туристи от обичайното, предадоха АФП и Ройтерс.

От 15 януари входът става 22 евро, след като от 2017 г. насам струваше 17 евро. Увеличението на цената от 29% е съпоставимо с 30-процентната инфлация за последните шест години, показва индексът на потребителските цени INSEE, цитиран от АФП.

Лувърът е най-посещаваният музей в света. Той се разпростира на 86 000 кв. метра площ, отворена за посетители, и е привлякъл 7,2 милиона посетители през 2022 г., отбелязва БТА.

Приходите от продажба на билети на Лувъра за изминалата година възлизат на 76,5 милиона евро през миналата година, става ясно от годишния отчет на музея. Това покрива само една четвърт от оперативните разходи, а останалата част се финансира от Министерството на културата и други източници, включително от спонсори, припомня АФП.

В прессъобщение от музея подчертават, че "повече от половината от всички френски посетители влизат безплатно". Входът е безплатен за лица под 25 години, безработни, хора на минимални социални помощи, хора с увреждания и техните настойници, учители, специалисти от областта на културата и журналисти.

От очакваните 8,7 милиона посетители през 2023 г. 3,6 милиона (41%) няма да са платили за входен билет, сочат очакванията на ръководството на Лувъра.

В следващите години музеят се надява да финансира проект за отваряне на втори вход в допълнение към този под Пирамидата, действащ от 1988 г. Той ще се намира откъм източната фасада, на нивото на метростанцията "Лувър-Риволи". Не е ясно колко ще струва, нито кога ще бъде направен. Лувърът продължава и да обогатява колекциите.

Олимпийските игри в Париж трябва да се състоят от 26 юли до 11 август 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    2 1 Отговор
    Белетите вав мозеите тр да са бесплатни! ...и ено. вняшто прсе помшко ша са сагласи веднага

    Коментиран от #2

  • 2 РЕАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Помак":

    Преди 30 години посетих Лувъра и беше безплатно. Версай посетих в неделя, когато също не безплатно. Британският музей в Лондон също е безплатен. Обсерваторията в Гринуич и Военноморският музей наблизо са безплатни. Навсякъде другаде се плаща. Някаква средна цена от 20 лири трябва да приготвиш.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Смех !

    5 3 Отговор
    Какво ще гледаш там ? Ермитража е по-богат на произведения на изкуството,даже нямаш възможност да видиш всички.