Last news in Fakti

9 Януари, 2024 10:12 996 11

Валя Балканска стана на 82 г.

  • валя балканска-
  • рожден ден

Българската народна певица става известна не само в България, но и по целия свят, със своето изключително изпълнение на народната песен "Излел е Делю хайдутин"

Валя Балканска стана на 82 г. - 1
Снимка: БГНЕС

На 8 януари светът отбелязва рождения ден на изключителната българска народна певица Валя Младенова Балканска. Тя е родена през 1942 година в село Арда, България, в семейство с българо-мохамедански корени.

Валя Балканска става известна не само в България, но и по целия свят със своето изключително изпълнение на народната песен "Излел е Делю хайдутин". Записът става нейният символ и дори е включен в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2". Този жест на признание към музиката и култура на България превръща Валя Балканска гордост не само за страната, но и за целия свят, припомня БНР.

Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 година, когато става солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопи" в Смолян. Тя продължава да пеe и да съчетава изкуството си с българската култура през годините, а през 2002 г. е удостоена с орден "Стара планина" за своите изключителни постижения в областта на певческото изкуство.

През 2003 година Валя Балканска е удостоена с наградата "Нестинарка" на Международния фолклорен фестивал в Бургас, което потвърждава нейната важност и принос към запазването на българската фолклорна традиция.

Също така певицата е номинирана за държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" през 2005 година, което отразява нейната голяма роля в културния живот на България. През декември 2005 година народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата, което я утвърждава като икона на българската музикална сцена.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валя Балканска

    5 7 Отговор
    Фейме Кестебекова.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Е и?

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Валя Балканска":

    Повече българка от много други, уж милеещи за България.
  • 4 Изтрит моментално

    6 1 Отговор
    В отговор на коментар 1: Повече българка от ония, които уж милеят за България. А сега да кажат с какво са нарушени правилата на сайта?

    Коментиран от #5

  • 5 Я кажи

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Изтрит моментално":

    Коментар 1 какво грешно е казал
  • 6 Некой си

    1 5 Отговор
    Гледах документален филм за Вояджър.Никъде не споменаха за песента.Говореха ,че са записани всички езици ползвани от хората.Кординати и т.н.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Да бе

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    Нас какво ни интересува какво ТИ НЕ СИ свършил?
    Нормалните хора от години знаят, че песента е там, имало е един куп предавания по темата - със снимки, музиката, с участниците, само ти не си чул, не си разбрал.
  • 8 Честито

    5 1 Отговор
    Валя Балканска е Валя Балканска, защото тя така е избрала. На някои мизерни същественца много им бърка в ... здравето, че кръвта на българката се е събудила, отрекла се е от небългарското име и е приела българското. Това е българския дух! Честит да и е рождения ден и всичко най-хубаво, с голяма благодарност за песните, музиката и за поддържане духа на българите в това време на нихилизма и отричане на родното.
  • 9 УЙКО КАЛЕКО

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    Е,че какво има да му мислиш.Сам казваш,че са записани всички езици в света.Никой няма да ЗАПОЧНЕ ДА ИЗБРОЯВА НА КОЙ ЕЗИК КАКВО ИМА ЗАПИСАНО,ИНАЧЕ ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ ФИЛМ ПО ДЪЛЪГ ОТ МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ.Важното,че навремето нашето предложение за тази песен се оказа напълно удачно и изключително добро.СТРАХОТНА ПЕВИЦА ДА Е ЖИВА И ЗДРАВА.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ники

    3 0 Отговор
    Да е Жива и Здрава !!! Още 1000 години да ни радва !!!